Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikäihmiset kohtaavat säännöllisesti Triossa – Lyylin tupa täytti 5 vuotta

”Ei ole montaa paikkaa, jossa olisi vain ikäihmisiä”, Maarit Ahlqvist Lahden lähimmäispalvelu ry:stä toteaa.

Haitarin soiton iloiset sävelet kantautuvat korviin kauppakeskus Trion pohjakerroksessa kävellessä. Ohikulkijat hämmästyvät, ovatko katutaiteilijat siirtyneet sisätiloihin auringonpaistetta karkuun, mutta ei – nyt juhlitaan Lyylin tupaa.

Se on Trion pohjakerroksessa sijaitseva, puhtaasti ikäihmisille tarkoitettu kohtaamispaikka, joka täytti viime perjantaina viisi vuotta. Paikan toiminnasta vastaa Lahden lähimmäispalvelu ry vapaaehtoisineen.

Lyylin tupa sai alkunsa Trion silloisen K-kauppiaan ideasta. Hän huomasi ikäihmisten jakavan paljon kuulumisiaan kassoilla ja alkoikin pohtia, mikä olisi sellainen paikka, jossa ikäihmiset voisivat tavata toisiaan.

– Nämä Trion entisen Postin tilat olivat tyhjillään, joten kauppias Sanna Saarinen otti yhteyttä Cityconiin [Trion kiinteistön omistaja], joka antoi tilan käyttöön kohtaamispaikaksi, Lyylin tuvan vetäjä Maarit Ahlqvist kertoo.

Seuraavaksi kauppias otti yhteyttä Lahden lähimmäispalveluun, joka otti toimintaidean pyörittääkseen vapaaehtoisten voimin.

– Aluksi täällä kävi ehkä kaksi kolme henkilöä, mutta toiminta lähti pian rullaamaan, ja aika pian oltiinkin jo kolmessakymmenessä vakiokävijässä, Ahlqvist iloitsee.

Tämä on hieno paikka, täällä ihminen nuortuu.

Voitto

Syntymäpäiville on saapunut kymmenittäin kaikenikäisiä ikäihmisiä. Haitariesityksen lisäksi luvassa on juhlabingo, jossa kolme ensimmäistä täysrivillistä palkitaan.

Virkeä puheensorina käy, kahvitarjoilun alkamista vilkuillaan myös ja pöydissä puuhataan kaikenlaista. Näin ei kuitenkaan aina ole ollut viisivuotisella taipaleella.

Korona pysäytti toiminnan maaliskuussa 2020, jolloin ovet lyötiin täysin säppiin.

– Aika pitkään oltiin kiinni. Rajoitusten höllätessä pääsimme palaamaan viime vuoden helmikuussa takaisin Trioon, Ahlqvist muistelee ja tervehtii paikalle saapuvia tulijoita.

– Kai ehdin vielä mukaan? kysyy eräs saapuja, johon Ahlqvist kannustaa, että mukaan voi tulla ja lähteä mihin kellonaikaan tahansa.

Lyylin tuvasta on rakentunut paitsi ikäihmisten yhteisö myös paikallisten yritysten yhteistyön ilmentymä. Useat lahtelaiset yritykset ovat lähteneet mukaan tukemaan toimintaa, tukea on saatu kahvitukseen, tilan järjestymiseen ja aktiviteetteihin.

Lyylin tupa kokoontuu perjantaisin kello 9–11, eikä toimintaan tarvitse ilmoittautua vaan mukaan saa tulla silloin kun sopii, sen kuntoisena kuin on. Samalla periaatteella toimivat Lahden lähimmäispalvelun kaikki 17 eri kaupunginosakerhoa, jotka järjestetään ympäri Lahtea.

Kesällä järjestetään muun muassa puutarhatoimintaa niittykestein eri puolilla Lahtea. Lyylin tupa kokoontuu 30.6. asti.

– Ei ole montaa paikkaa, jossa olisi vain ikäihmisiä. Haluamme suunnata heille toimintaa ja tarjota yhteisöllisyyttä, Ahlqvist painottaa.

Nyt syntymäpäivillä eräässä pöydässä pelataan Skibbo-korttipeliä, joka on pöytäseurueen mukaan yksi suosikkiaktiviteeteista.

Tapaamiskerroilla on usein jonkin sortin ohjelmaa, kuten digineuvontaa, bingoa ja liikuntahetkiä, mutta vapaa oleilu, jutustelu ja toisten tapaaminen korostuvat toiminnassa.

– Tämä on hieno paikka, täällä ihminen nuortuu. Täällä on miellyttäviä ihmisiä, kuvailee Lyylin tuvalla useita vuosia käynyt Voitto ja lyökin jo värikästä numerokorttia pöytään.

Kohta tuvassa raikanee Säkkijärven polkka tai vähintään Jätkän humppa, mutta jos sitä ennen kuppi kahvia ja donitsi!

17

ikäihmisille suunnattua kaupunginosakerhoa kokoontuu ympäri Lahtea.