Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syömävelka uhkaa kaupungin taloutta jo ensi vuonna

Lahden valtuutetut saivat viime viikon seminaarissaan pureskeltavakseen entistäkin karummat talouden madonluvut.

Nyt näyttää uhkaavasti siltä, että Lahti joutuu ottamaan jo ensi vuonna syömävelkaa eli lainaa päivittäisen toimintansa rahoittamista varten.

Käyttötalouden tasapainoa kuvaava vuosikate uhkaa painua ensi vuonna 12 miljoonaa euroa pakkasen puolelle. Tilikauden tulosta kuvaava alijäämä puolestaan on paisumassa peräti 68 miljoonaan euroon. Kyseisessä luvussa on otettu huomioon kaupungin omaisuudesta tehtävät poistot.

Lahti ei ole talousongelmiensa kanssa yksin. Vaikeuksia riittää näinä aikoina monessa kaupungissa, koska kuntatalouden alamäki on oletettuakin nopeampaa. Taustalla on monia syitä:  nihkeä talouskasvu, laukalle lähtenyt inflaatio, kuntien palkkaratkaisu, energiakriisi, te-uudistuksesta aiheutuvat kustannukset ja sote-uudistuksen jälkivaikutukset.

Lahdelta lähtee sote-uudistuksen myötä enemmän tuloja kuin menoja. Kaupungin toimintakulut ovat nousemassa noin seitsemän prosenttia. Inflaation ja palkkaratkaisun lisäksi taustalla on tilakustannuksia: uusista kiinteistöistä maksetaan entistä suurempia vuokria.

Kertaluonteiset erät antavat aikaa ratkaista ongelmia, mutta ne eivät poista niitä.

Samanaikaisesti yksi kaupungin perinteisistä rahasuonista on tukossa – osinkotulot ovat tippuneet lähes nollaan, kun vielä kymmenkunta vuotta sitten niitä saatiin parhaimmillaan lähes 28 miljoonaa euroa. Tähän on vaikuttanut etenkin Lahti Energian heikentynyt osingonmaksukyky. Samalla myös korkomenot ovat olleet nousussa. Kokonaisuudessaan kaupungin rahoitustuotot ja kulut ovatkin ensi vuonna noin 11 miljoonaa euroa miinuksella, kun vielä viime vuonna ne olivat saman verran plussan puolella.

Lahden karujen talouslukujen taustalla onkin niin monta syytä, että tilannetta ei korjata vain yhdellä tempulla.

– Kaikkiin tuloslaskelman riveihin liittyviin toimintoihin pitää miettiä ratkaisuja. Ei riitä, että mietitään pelkästään menojen supistamista. Ei riitä, että nojataan tulojen kasvuun, kuvaili kaupungin talousjohtaja Sinikka Mörsky lukuja esitellessään.

Tilapäistä helpotusta ahdinkoon on mahdollista saada myymällä omaisuutta, mistä yksi esimerkki on viime vuonna tapahtunut kaupunginsairaalan kiinteistön myynti. Kyseisen myyntivoiton avulla kaupungin tilinpäätös saatiin tukevasti ylijäämäiseksi.

– Tiedän että olette tottuneet joka kerta kuulemaan nämä negatiiviset luvut. Kaupunginsairaala on nyt myyty. Mikä on seuraava kertaluontoinen erä, josta saadaan selkänojaa? Mörsky pohdiskeli.

Samaan hengenvetoon hän huomautti, että pelkkien myyntivoittojen varaan kaupungin taloutta ei voi pidemmän päälle rakentaa.

– Mitä tehdään tuolilla, jossa on selkänoja, mutta ei istuinosaa? Mörsky kysyi ja tarkoitti puuttuvalla istuinosalla kaupungin käyttötaloutta, jota ei ole saatu kuntoon.

– Kertaluonteiset erät antavat aikaa ratkaista ongelmia, mutta ne eivät poista niitä.

Valtuutetut pääsivätkin keskustelemaan virkamiesten luonnosteleman hahmotelman pohjalta myös talouden tasapainottamisesta pidemmällä aikavälillä. Aiheesta tarkemmin alla olevassa jutussa.

Seuraava kertaluonteinen helpotuskin on kuitenkin vireillä. Jalkarannassa sijaitsevan Salpausselän kuntoutussairaala Jalmarin kiinteistöjä ollaan myymässä 35,7 miljoonalla eurolla sveitsiläiselle Swiss Life Asset Managers Transactions AS:lle. Kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaosto päätti osaltaan kaupasta maanantain kokouksessaan. Sopimukseen liittyvä maanvuokraussopimus menee vielä kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi.

68

miljoonaa euroa on ensi vuodelle arvioitu kaupungin tuloslaskelman alijäämä.