Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omiin talousasioihin saa opastusta Triosta – "On aika yleistä, että on jonkinlaisia taloudellisia haasteita"

Moniammatillinen tiimi tarjoaa asiantuntija-apua kaikenlaisiin talousasioihin Ohjaamon Talousneuvolassa.

Trion Palvelutorilla toimiva Ohjaamo on tammikuusta lähtien tarjonnut kaikille lahtelaisille avointa ja ilmaista neuvontaa omiin talousasioihin ja niiden vaikeuksiin. Palvelu toimii nimellä Talousneuvola ja sen asiantuntijat ovat tavattavissa Palvelutorilla jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona kello 12–15 ilman ajanvarausta.

Auttamassa ja neuvomassa on liuta asiantuntijoita, jotka yhdessä perehtyvät kunkin asiakkaan tilanteeseen yksilöllisesti. Asiakkaan halutessa palvelu toteutetaan nimettömänä.

– Asiantuntijoina Talousneuvolassa toimivat talous- ja velkaneuvoja, ulosottoviranomainen, sosiaaliohjaaja, seurakunnan työntekijä sekä Kelan virkailija, kertoo Ohjaamon koordinaattori Neea Järvinen.

Tyypillisiä talousvaikeuksia ovat tulojen ja menojen epätasapaino, velkaantuminen sekä taloudellisen tilanteen äkilliset muutokset. Myös yleinen epävarmuus omasta taloudellisesta tilanteesta ja pärjäämisestä on lisääntynyt. Avun hakemisen esteenä voi olla häpeä omasta tilanteesta.

– Häpeää siitä, miten on päässyt käymään. Eikä välttämättä ole rohkeutta ottaa yhteyttä, kun jännitetään millainen vastaanotto on, pohtii työikäisten sosiaaliohjaaja Minna Schroderus.

Hän kertoo Talousneuvolassa käyneiden asiakkaiden aiheina olleen esimerkiksi opiskeluajan raha-asiat, taloussuunnittelu, ulosotto ja velat, toimeentulotukiasiat sekä päihde- ja peliongelmat.

Ennakoivaa asiointia on myös ollut, eli apua haetaan jo ennen kun asiat ovat niin sanotusti osuneet tuulettimeen.

On aika yleistä, että on jonkinlaisia taloudellisia haasteita.

Minna Schroderus

Hintojen ja kulujen nousu näkyy lisääntyneinä yhteydenottoina, mutta ei toistaiseksi vielä asiakasryntäyksenä Talousneuvolassa.

– Velkaneuvonnassa on ollut tasaisesti asiakkaita aina, mutta ei inflaatio ja nousseet hinnat sitä asiakastulvaa ainakaan hidasta, kertoo talous- ja velkaneuvoja Minna Nokua.

Talousvaikeudet koskettavatkin monia ihmisiä, perheitä ja kotitalouksia.

– On aika yleistä, että on jonkinlaisia taloudellisia haasteita. Itse ajattelen, että raha-asioille on aina tehtävissä jotain, Schroderus sanoo.

Talousasioiden selvittämisessä ensisijainen seikka on ihmisen oma halu alkaa selvittämään niitä.

Kysyttäessä Talousneuvolan asiantuntijoilta, millä keinoilla rahat saisi arjessa riittämään, he ovat varsin yksimielisiä menojen rankkaamisesta.

– Oman talouden suunnittelulla ja budjetoinnilla, painottaa johtava diakoniatyöntekijä Lotta Jensen.

Päijät-Hämeen oikeusaputoimistossa työskentelevä Nokua kertoo heidän neuvovan velkaantuneita priorisoimaan kuluja.

– Ensin hoidetaan asuminen ja muut pakolliset menot. Pikavippien lyhennyksiä ja muita vastaavia hoidetaan sitten, jos niihin jää varaa. Ja monesti ei jää, kun pakolliset sähkölaskut, vuokrat, ruuat ja mahdolliset lääkkeet on hankittu.

Nokua korostaakin velkaantumisen pysäyttämistä mahdollisimman varhain ratkaisevana tekijänä.

– Monethan pyörittävät talouttaan yllättävän pitkään velkapainotteisesti, koska he pelkäävät luottohäiriömerkintöjä. Sinnittelyn lopputuloksena velkaa onkin kertynyt kymmeniä tuhansia muutaman tonnin sijaan.

Schroderus liputtaa suunnitelmallisuudelle ja kannustaa punnitsemaan, mitkä menot ovat välttämättömiä.

– Suoratoistopalveluja voi laittaa tauolle tai tilaukset laittaa poikki ja sitä kautta järkevöittää kuluja.

Seuraava Talousneuvola Trion toisen kerroksen Palvelutorilla ke 3.5. kello 12–15.