Asuntomarkkinoiden vuoristoradalla on jo hetken oltu alamäessä. Tilastokeskuksen mukaan osakeasuntojen hinnat laskivat Suomessa 5,2 prosenttia helmikuussa vuoden takaiseen verrattuna. OP Kodin myyntijohtaja Heikki Raitasen mukaan Lahdessa asuntoja saa keskimäärin kaksi prosenttia aiempaa edullisemmin.
House Lahden aluepäällikkö Janne Selin kertoo, että eniten hintojen laskusta kärsivät sähkölämmitteiset, vanhemmat omakotitalot, syrjäisillä alueilla olevat vanhat talot sekä lähiöissä olevat kerrostalokaksiot, joita on nyt reilusti myynnissä.
– Toisaalta yksittäisen asunnon kohdalla tuolla luvulla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Lahdessa esimerkiksi uudehkoja, 250 000–350 000 euron omakotitaloja on todella vähän myynnissä, ja niiden hinnat eivät ole ainakaan pudonneet. Samoin esimerkiksi Ankkurin ja Ruoriniemen kerrostaloasuntojen hinnat ovat jopa nousseet, Selin sanoo.
Markkinat hiljenivät Selinin mukaan viime syksyn aikana.
– Korkojen nousu on ollut yksi syy. Sähkön hinnan nousu, paljon esillä oleva ”pakollinen energiaremontti” sekä tietysti isoimpana ihmisten yleinen epävarmuus tulevaa kohtaan vaikuttavat nyt osto- ja myyntipäätöksiin. Selvää on myös se, että mikään näistä syistä ei yksinään vaikuttaisi niin vahvasti ihmisten käyttäytymiseen kuin taas kaikki yhdessä. Mediassa jatkuvasti esillä oleva negatiivisuus asuntokauppaa kohtaan luo pelkoa ihmisiin, vaikka suurimman osan kohdalla pelko on täysin turhaa, hän rauhoittelee.
Selinin mukaan markkinat käyttäytyvätkin pitkälti samoin kuin ennen pandemiaa.
Ennen koronaa Päijät-Hämeessä oli lähes 3 000 asuntoa myynnissä Oikotie.fi-sivulla, korona-aikana alimmillaan 1 500 asuntoa ja nyt maaliskuun lopussa 1 833 asuntoa.
Ihmiset harkitsevat ja tunnustelevat nyt vähän pidempään.
Emilia Saarinen
Remaxin ylempi kiinteistönvälittäjä Miia Karppinen kuvaa markkinan maltillistuneen lokakuussa.
– Lahdessa on paljon kaksioita myynnissä. Eli jos tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, se tarkoittaa, että hinnoittelun on oltava maltillisempaa.
– Alueella on vähemmän asuntoja myynnissä kuin vuosi sitten samaan aikaan, täydentää kiinteistönvälittäjä Emilia Saarinen Remaxilta.
Karppinen kuvaa tilannetta jo positiivisemmaksi, kun sähkön hinta alkaa asettumaan ja ihmiset tottuvat nousseisiin korkoihin.
– Aletaan ymmärtämään, että olemme aika normaalilla tasolla koroissa. Epäterveet nollakorot ovat taakse jäänyttä aikaa, hän painottaa.
Sekä Karppinen että Saarinen uskovat, ettei nollakorkoihin ole enää paluuta. Ainakaan lähitulevaisuudessa.
Viime vuosien aikana on rakennettu paljon yksiöitä ja kaksioita, mutta ne palvelevat vain rajattua kohderyhmää. OP Kodin Raitanen korostaa painavimman ongelman olevankin huutava pula perheasunnoista, minkä vastapainona pieniä ja ahtaita asuntoja on nyt yllin kyllin.
– Omakotitalot, joiden hinta on 170 000–230 000 euroa, viedään käsistä. Sellaisen lainan kustannukset saa koroista huolimatta noin tuhanteen euroon kuukaudessa. Vastaavasti vuokrakoti, joka istuisi lapsiperheen tarpeisiin maksaa äkkiä 1 200 euroa kuukaudessa, hän avaa.
Koronan myötä vakiintuneeksi käytännöksi ovat jääneet yksityisnäytöt. Saarinen toteaakin yleisnäyttöjen olevan enää harvinaisuus.
– Yksityisnäytöissä asiakkaaseen saa aidon kontaktin ja esimerkiksi rahoituksesta pystyy puhumaan avoimemmin. Tuskin kukaan haluaa henkilökohtaisia asioitaan yleisissä näytöissä alkaa jakamaan. Ihmiset myös haluavat palvelua silloin, kun heille sopii, hän sanoo.
Kaikkien haastateltujen välitystoimistojen edustajat kertovat myyntiaikojen pidentyneen viime aikoina, vaikkei asuntojen tarve olekaan kadonnut mihinkään.
OP Kodin myyntiajat ovat Raitasen arvion mukaan pidentyneet noin 20 päivää sadan päivän keskiarvosta. House Lahdessa on palattu 3–4 kuukauden myyntiajan keskiarvoon.
– Korona-ajan ennätysnopeat myyntiajat ovat takanapäin, Selin summaa.
Remaxilla keskiarvollinen myyntiaika [yrityksen nettisivuilla esitelty 112 päivää] on myös jonkin verran pidentynyt.
– Ihmiset harkitsevat ja tunnustelevat nyt vähän pidempään, Saarinen toteaa.
1 833
asuntoa myynnissä Lahdessa Oikotie.fi-sivulla.