Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahtelaisten kansanedustajien määrä pysyy ennallaan

Eduskunnan poliittinen koostumus muuttui merkittävästi sunnuntaina käydyissä vaaleissa, mutta Hämeen vaalipiirissä ei nähty tällä kertaa merkittäviä muutoksia puolueiden keskinäisissä voimasuhteissa. Puolueiden paikkamäärä säilyi Hämeessä muuten ennallaan, mutta vihreät menettivät ainoan paikkansa perussuomalaisille.

Myös lahtelaisnäkökulmasta katsottuna paikkajako säilyi ennallaan. Tulevallakin vaalikaudella kaupungista on kolme kansanedustajaa: kaksi demaria ja yksi perussuomalainen.

Demareiden Mika Kari ja Ville Skinnari säilyttivät paikkansa lähes samansuuruisilla, noin 6 000 äänen suuruusluokkaa olevilla poteilla. Sen sijaan perussuomalaisten lahtelainen senaattori vaihtuu: Rami Lehto tippuu eduskunnasta ja hänen tilalleen nousee Mira Nieminen. Lehto hävisi kamppailun perussuomalaisten viimeisestä paikasta Hollolan Jari Ronkaiselle noin 500 äänellä.

Vaalien lopputulos aiheuttanee jälkipyykkiä Lahden kokoomuksessa, joka jäi tälläkin kertaa ilman omaa kansanedustajaa. Puolueella on ollut aukko Lahdessa vuodesta 2011, jolloin Ilkka Viljanen putosi eduskunnasta.

Tällä kertaa lähimmäksi pääsi ison kampanjan tehnyt Milla Bruneau, jonka 4 499 riitti kuitenkin vain varasijaan. Asikkalassa nykyään asuva Viljanen yritti paluuta, mutta joutui tyytymään 2 541 ääneen.

Myös päijäthämäläisestä näkökulmasta katsottuna asetelmat säilyivät ennallaan. Tälläkin kertaa Kanta-Häme nappasi kahdeksan paikkaa ja Päijät-Häme vain kuusi, vaikka täällä on asukkaita enemmän.

Asikkalan Hilkka Kemppi säilytti paikkansa keskustan ainoana Hämeen kansanedustajana. Hollolasta meni läpi kaksi kansanedustajaa: perussuomalaisten Ronkainen säilytti paikkansa ja koko vaalipiirin isoimman paukun teki kokoomuksen Teemu Kinnari nappaamalla vaalien ensikertalaisena muhkean 7 371 äänen potin. Pitkään näytti siltä, että se riittää kokoomuksen äänikuninkaan paikalle Hämeessä, mutta ainakin alustavissa tuloksissa Timo Heinonen nousi lopulta täpärästi ohi

Suosituin puolue Lahdessa oli SDP 25,5 prosentin kannatuksellaan. Kakkospaikka meni perussuomalaisille 23,2 prosentilla ja kolmossija kokoomukselle 22,6 prosentilla. Suurista puolueista eniten kannatusosuuttaan neljän vuoden takaisesta nosti kokoomus: 2,6 prosenttiyksikköä. Suurin pudotus Lahdessakin oli vihreillä, puolueen kannatusosuus lähes puolittui 5,4 prosenttiin.

Vaalien äänestysprosentti oli tällä kertaa Lahdessa 68, mikä on prosenttiyksikön vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Lahtelaisten äänestysaktiivisuus jäi näissä vaaleissa vajaat neljä prosenttiyksikköä alle koko maan keskiarvon.

Hyväksyttyjä ääniä Lahdessa annettiin tällä kertaa alustavan laskennan mukaan 64 428. Hylättyjä ääniä tuli nyt 403.

Lopulliset äänimäärät varmistuvat tarkistuslaskennassa, jonka tulos vahvistetaan keskiviikkoiltana.

Lisää alueen kansanedustajien tunnelmia ja taustatietoja lahtelaisten äänestyskäyttäytymisestä keskiviikkona 5.4. ilmestyvässä Uudessa Lahdessa.