Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Johannes-passio ensi tiistaina Lahden Ristinkirkossa

Lahden Bach-kuoro ja Hyvinkään Oratoriokuoro yhdistävät jälleen voimansa. Kuorojen yhteisessä pääsiäiskonsertissa kuullaan J.S. Bachin Johannes-passio. Esitykset ovat 2.4. kello 17 Hyvinkään kirkossa ja 4.4. kello 18.30 Lahden Ristinkirkossa. Orkesteriosuuksista vastaa Hyvinkään Orkesteri.

Esitykset johtava Tomas Takolander odottaa konsertteja innostuneena. Bach on yksi Takolanderin suosikkisäveltäjistä, mutta hän johtaa Johannes-passiota itse nyt ensimmäistä kertaa.

– Ei jännitä! Tällaisessa tuotannossa on tietysti paljon liikkuvia osia, mutta meillä on tässä todella hyvät kuorot, huippusolistit ja rautaisia ammattilaisia orkesterissa. Odotan konsertteja luottavaisin mielin, Takolander sanoo.

Lahden Bach-kuoro ja Hyvinkään Oratoriokuoro tekivät ensimmäistä kertaa yhteistyötä puolitoista vuotta sitten, kun neljä kuoroa esittivät yhdessä Mozartin Requiemin. Johannes-passiossa on mukana yhteensä noin 80 laulajaa ja 17 soittajaa.

Takolanderin mielestä kuorojen kannattaa ehdottomasti hakea voimaa toisistaan.

Bachin musiikin ­esittäminen tuntuu siltä kuin hyppäisi hetkeksi mukaan ­ikuisuuden virtaan.

Tomas Takolander

– Tällainen yhteistyö on todella arvokasta. Hyvä puoli on myös siinä, että tällä tavalla tälle hienolle teokselle saadaan useampi esitys. Useinhan klassiset kuorot harjoittelevat vuoden tai ylikin vain yhtä konserttia varten, Takolander huomauttaa.

Noin kaksi tuntia kestävä Johannes-passio on J.S. Bachin kahdesta tunnetusta passiosta se tiiviimpi. Jeesuksen ristintietä dramaattisesti kuvaava kuoroteos sai ensiesityksensä Leipzigissa vuonna 1724, joten teos täyttää tänä pääsiäisenä 299 vuotta.

– Se on vain ihan loistavaa musiikkia, jossa näkyy selvästi myös se, että Bach oli itse hyvin uskonnollinen. Hän ilmaisee asiansa tässä hyvin vilpittömästi, Takolander selittää lähes 300-vuotiaan teoksen jatkuvaa vetovoimaa.

Johannes-passio on Loviisassa asuvalle Tomas Takolanderille aiemmin tuttu kuorolaulajana. Hän lauloi opiskeluaikoinaan Sibe‑lius-Akatemian kuorossa, joka esitti teoksen maineikkaan saksalaisen Peter Schreierin (1935–2019) johdolla.

Takolander valmistui Sibe‑lius-‑Akatemiasta kaksi kertaa maisteriksi, vuonna 2015 musiikkikasvatuksesta ja vuonna 2020 global music -ohjelmasta.

– Olen tehnyt urani aikana tosi monenlaista musiikkia, mutta viime aikoina olen hurahtanut täysillä taidemusiikkiin, Takolander selittää.

Hyvinkään Oratoriokuoron johtajana Takolander on toiminut nyt noin vuoden. Lisäksi hän johtaa Loviisan Sibeliuspäiviä.

Barokkimusiikissa Takolander pitää tärkeänä sitä, että musiikki svengaa kunnolla. Johannes-passiossa myös tekstillä on iso rooli, joten siitä on tärkeä saada selvää.

– Bachin musiikin esittäminen tuntuu siltä kuin hyppäisi hetkeksi mukaan ikuisuuden virtaan. Se ei oikeastaan ala mistään tai lopu mihinkään vaan me vain hyppäämme sen vietäväksi, Takolander miettii.

Kahden kuoron yhteisessä Johannes-passiossa evankelistan osuudet laulaa Heikki Kulo, ja Jeesuksen osaan asettuu Markus Nieminen. Solisteina ovat lisäksi Tuiki Järvensivu (sopraano), Ruut Mattila (altto), Tuomas Miettola (tenori) ja Petri Antikainen (basso).