Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päijät-Hämeen suunnitelmissa 21 000 asukkaan kasvu vuoteen 2060 mennessä - suunnitelmat nyt kommentoitavana

Päijät-Hämeen liitto on saanut valmiiksi ehdotuksen Lahden seudun kaupunkisuunnitelmasta ja Päijät-Hämeen rakennemallista. Kyseisissä suunnitelmissa hahmotellaan paikallisen maankäytön isoja linjoja pitkälle tulevaisuuteen, aina vuoteen 2060 asti.

Viime kesänä suunnitelmista oli nähtävillä kolme erilaisten väestökehitysvaihtoehtojen mukaan laadittua luonnosta, jotka nimettiin vaatekokojen mukaan: XS, M ja XL.

Suosituimmat vaihtoehdot jatkotarkasteluun olivat M ja XL. Niiden pohjalta on muokattu ehdotusvaihtoehdoksi nyt nähtävillä olevan version, jota voisi kutsua L-malliksi.

L-mallin lähtökohtana on, että maakunnan väkiluku kasvaa, vaikka Tilastokeskuksen ennusteessa povataan toisin. Vuonna 2060 Päijät-Hämeessä olisi 226 000 asukasta, eli 21 000 enemmän kuin nykyään. Työpaikkoja olisi puolestaan 88 000, eli 15 000 nykyistä enemmän. Asumisen ja työpaikkojen kasvu keskittyisi oheisissa kartoissa näkyville alueille.

Suunnitelmien valmistelu alkoi vuonna 2021. Päijät-Hämeen liitto, alueen kunnat ja ELY-keskukset nimesivät edustajansa suunnitteluryhmiin. Valmisteluun on osallistunut suuri joukko asiantuntijoita ja päijäthämäläisiä asukkaita.

Ehdotus on nyt julkisesti kommentoitavana 13. huhtikuuta asti. Kommentit pyydetään ensisijaisesti antamaan Päijät-Hämeen liiton ehdotussivustolta löytyvän karttapalautekanavan kautta. Ellei se ole mahdollista, voi palautteen toimittaa myös sähköpostilla osoitteeseen toimisto@paijat-hame.fi 13. huhtikuuta kello 15 mennessä.

Ehdotuksesta saadun palautteen pohjalta ehdotusta tarkistetaan, ja tavoitteena on, että suunnitelmat voitaisiin hyväksyä kesäkuussa.