Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoriakin kannustetaan äänestämään ennakkoon – Lahdessa voi äänestää ennakkoon 13 paikassa

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona 22. maaliskuuta, ja uurnilla voi käydä viikon ajan, viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistaina 28. maaliskuuta. Äänestyspaikat ovat Lahdessa likimain entisellään, sanoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Sini Sulka.

– Sen verran on muutosta tullut, että Harjulan ennakkoäänestyspaikasta on luovuttu vähäisen kävijämäärän vuoksi.

Myös Nastolassa on ennakkoäänestyspaikka on siirtynyt K-supermarketiin.

– Aikaisemmin ennakkoäänestys oli kirjastolla, joka koettiin vähän ahtaaksi, Sulka mainitsee.

Uusi ennakkoäänestyspaikka on myös Renkomäen kirjasto monitoimitalo Auran tiloissa. Mukkulan kampuksella LAB-ammattikorkeakoulun tiloissakin voi taas äänestää ennakkoon. Vuoden 2021 kuntavaaleissa siellä ei ollut ennakkoäänestystä toisin kuin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

– Siitä on ollut paljon puhetta, että yritetään saada nuoria aktivoitumaan äänestämään. Sitä toivotaan nytkin, että LABin ennakkoäänestyspaikalla kävisi opiskelijoita äänestämässä, Sulka toteaa.

Kaikkiaan ennakkoäänestyspaikkoja on Lahdessa 13.

Lahdessa suosituimpia ennakkoäänestyspaikkoja ovat olleet kauppakeskukset. Ennakkoäänestyspaikan äänioikeutettu voi valita vapaasti.

– Ennakkoon voi äänestää ihan missä tahansa kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. Vaalipäivänä voi sitten äänestää ainoastaan siinä paikassa, joka on merkitty jokaiselle lähetettyyn ilmoituskorttiin, Sulka ohjeistaa.

Ennakkoon äänestäessä ilmoituskorttia ei tarvita, mutta henkilöllisyystodistus on oltava mukana.

Äänestyspaikkojen aukioloajat vaihtelevat, kauppareissun yhteydessä voi kuitenkin viikolla äänestää kello 20:een asti. Viikonloppunakin pääsee kello 16:een asti äänestämään sekä kauppakeskuksissa että pääkirjastossa. Äänestyspaikkojen aukioloajat voi tarkistaa kaupungin nettisivuilta tai kaupungin kuulutuksesta tässä lehdessä.

Heille, jotka eivät äänestyspaikalle pysty terveydellisistä lähtemään, järjestetään kotiäänestys 27. maaliskuuta. Siihen ilmoittautuminen kuitenkin päättyi 21. maaliskuuta.

– Ilmoittautumisia kotiäänestykseen on näihin vaaleihin tullut sadan paikkeilla, ynnäilee Sini Sulka.

Äänestäminen onnistuu 22. maaliskuuta myös laitoksissa, joissa annetaan ympärivuorokautista hoitoa.

Ennakkoäänestyksen äänestysprosentti on Lahdessa ollut noin 35 prosentin paikkeilla.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa ennakkoääniä annettiin Lahdessa yhteensä 35 399 ja vuoden 2021 kuntavaaleissa 31 686. Vuoden 2022 aluevaaleissa ennakkoääniä annettiin hieman vähemmän, 25 070.

Vaalien menoihin on Lahden talousarviossa varattu 247 500 euroa, tulo-odotukseksi on kirjattu 200 000 euroa.

– Tulo-odotus perustuu siihen, että oikeusministeriö suorittaa kunnalle kertakorvauksena ministeriön vahvistaman euromäärän jokaiselta vaaleissa äänioikeutetulta kunnan asukkaalta. Korvaus vahvistetaan vaalien jälkeen, selventää Sini Sulka.

Eduskuntavaalit käydään sunnuntaina 2. huhtikuuta, ja vaalipäivän äänestyspaikat ovat auki kello 9–20.