Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

“Lahdesta on tulossa yksi Suomen suurin ohjelmistoteekkareiden kouluttaja” – kaupunkiin rakentumassa merkittävä IT-osaajien verkosto

IT-alan koulutusmahdollisuudet laajenivat Lahdessa kolme vuotta sitten IT-puolen yliopistotoiminnan laajentuessa Lappeenrannasta Mukkulan kampukselle. Tarkoitus on vastata alan osaajapulaan.

– Meillä on täällä Lahdessa Suomen tasoon nähden merkittävä määrä sisäänottopaikkoja, kertoo LUT-yliopiston nuorempi tutkija Sonja Hyrynsalmi.

Turusta lähtöisin oleva Hyrynsalmi on huomannut Lahdessa tykättävän puhua “vanhasta teollisuudesta”. Tässä hän näkee yhden kulmakiven lahtelaiselle IT-osaamisen tarpeelle.

– Täällä teollisuus ei ole enää vanhaa, se on modernisoitunut. Ja se modernisoituu juurikin teknologian ja IT:n avulla, eli näin ollen se tarvitsee erilaisia IT-osaajia.

Korkeamman osaamistason tekijöitä tarvitaan jatkuvasti enemmän. Alalla puhutaan tällä hetkellä esimerkiksi koodaripulasta, mutta se ei enää tarkoista ”perinteistä” ohjelmointikielen riviniekkaa.

– Se tarkoittaa pulaa niin kutsutuista senior-koodareista, jotka pystyisivät olemaan enemmän projektihallinnassa, ja se on se, mihin meidän [LUTin] koulutusohjelmat tähtäävät. Enää ei tarvitse osata koodata rivejä käsin, ohjelmat tekevät sen ja koodi rakennetaan niistä tulevista moduuleista.

Hyrynsalmi muistuttaa jokaisesta IT-koulutusohjelmasta valmistuvan erilaisia osaajia eri tarkoituksiin ja tehtäviin alalle. Merkittävä tekijä on se, että koko koulutuspolku on nyt mahdollista käydä Lahdessa.

– Tärkeää on toistaa, ettei täällä ole vain ammattikorkeakoulu tai yliopisto, vaan myös tosi hyvä ammattikoulu. Kaikkia näitä ei myöskään tarvitse suorittaa ikävuosien 16–23 aikana, Hyrynsalmi painottaa ja kertoo opiskelijoina olevan niin varttuneempia alanvaihtajia kuin alan töiden ohella kouluttautuviakin.

Jälkimmäiset ovat maisteriohjelmista erityisen kiinnostuneita niiden tarjoamien etäopiskelumahdollisuuksien ansiosta.

– Tänne on saatettu tulla 2000-luvun IT-kuplan aikana, jolloin ei kyllä ole kyselty papereiden perään. Sitten on oltu 10 vuotta alalla, mutta työelämä alkanutkin kaipaamaan papereita.

Hyrynsalmi luettelee kaupungin valteiksi sijainnin, hintatason sekä isojen yritysten teollisuuden ja liiketoiminnan läsnäolon.

– Lahdesta on tulossa yksi Suomen suurimpia ohjelmistoteekkareiden kouluttajia, Hyrynsalmi iloitsee.

IT-ala on muutoksessa – se laajenee, ja uutta on pystyttävä omaksumaan nopeammin ja jatkuvasti. Osaajien tarve yleisesti tarkoittaa kaikentasoisia tekijöitä. Hyrynsalmen mukaan voidaan sanoa, että ammattikoulusta tulee IT-asentajia, jotka tietävät laitteistoista ja hallitsevat niiden kytkennät ja toimivuuden. Ammattikorkeakoulusta työllistytään esimerkiksi IT-päälliköiksi, jotka huolehtivat yrityksen yhteistyökäyttösovelluksista, joissa jaetaan ja muokataan tietoa sekä käydään keskusteluja.

Yliopistosta tulee usein koodareita sekä osaajia, joilla on kyvykkyyttä toimia myöhemmin esimerkiksi tuoteomistajina eli henkilöinä, jotka vievät ohjelmistotuotteen prosessia eteenpäin, tunnistavat asiakkaan tarpeet ja ovat yhteydessä kehittäjätiimiin.

– Ohjelmistotekniikkaan liittyy monia erilaisia rooleja, joita käymme erityisesti meidän koulutusohjelmissa läpi. Olen tyytyväinen, että meillä alkaa myös ohjelmistosuunnittelun oma maisteriohjelma.

Paikallisten yritysten kanssa tehtävä yhteistyö on LUTille yksi avainasioista.

– Yliopistot eivät toimi tyhjiössä. Turha olla siellä, missä ei olisi ekosysteemiä luomassa mahdollisuuksia meille kaikille.