Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bussilakko alkoi, 20 linjaa jää ajamatta

Keskiviikkona maaliskuun 1. päivänä alkaneella auto- ja kuljetusalan lakolla on merkittäviä vaikutuksia paikallisliikenteeseen myös Lahdessa. Lakon takia Lahden seudun liikenteen (LSL) linjoista jää ajamatta 20.

Aamuyöllä alkanut lakko osuu samalle päivälle kuin LSL:n vyöhykeuudistus.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) lakon alkoi aamuyöllä kello 3, ja sen on ilmoitettu päättyvän 10.3. kello 3.

Lahden seudun liikennöitsijöistä lakkoon osallistuu Koiviston Auto oy:n linja-autohenkilökuntaa.

Linjat, jotka jäävät ajamatta lakon aikana, ovat: 1, 2, 4, 5, 6, 8, 12, 14, 16, 20, 21, 23, 24, 42, 51, 52, 55, 56, 57 ja 58.

Näiden linjojen mitään kirjainvariaatioita ei ajeta, poikkeuksena linjojen 4H, 4V ja 1K alla listatut vuorot, jotka ajetaan maanantaista perjantaihin.

Kaikki muut linjat ajetaan normaalisti, mutta lakolla voi olla vaikutuksia myös niihin. Ajantasaiset tiedot lakon vaikutuksista löytyvät osoitteesta lsl.fi/hairiotiedotteet.

Lakon aikana LSL suosittaa harkitsemaan muita kulkumuotoja ruuhkien takia.

Paikallisbussien hinnoittelu ja vyöhykerajat muuttuvat 1. maaliskuuta.

Jatkossa on käytössä kymmenen sijasta neljä matkustusvyöhykettä, A, B, C ja D. Uudistus muuttaa vyöhykerajoja, lippujen hintoja ja vaihtoaikoja, mutta ei vaikuta linja-autojen reitteihin, vuoromääriin tai aikatauluihin.

Lippuhintojen muutokset johtuvat vyöhykkeiden vähenemisestä, matkustusalueiden laajenemisesta ja alennuksien muutoksista. Esimerkiksi seniorialennuksen aikarajoitus poistuu ja alennus laajenee myös yli 65-vuotiaiden kausilippuihin.

Aikuisten asiakasryhmässä arvo, mobiili ja lähimaksu ovat jatkossa samanhintaisia.

– Niissä tapauksissa, joissa lippuhinnat nousevat, nousu on maltillista. Osalla matkustajista hinta laskee alennusryhmän tai vyöhykkeiden vähentymisen myötä merkittävästi, joukkoliikennepäällikkö Rauno Särkkäaho kertoo.

Uudet vyöhykerajat on sijoitettu pääasiassa asutusalueiden ulkopuolelle ja tasaiselle etäisyydelle Lahden keskustasta, jotta hinnoittelu olisi mahdollisimman tasa-arvoista eri matkustussuunnista.

Matkalippua ostaessa matkustaja valitsee aina vähintään kaksi vyöhykettä. Kausilipun voi uudistuksen jälkeen ostaa mille tahansa vyöhykevälille, kun aikaisemmin kausilippu on ostettu kuntakeskuksesta aina Lahden A-vyöhykkeelle saakka.

Uudelle A-vyöhykkeelle kuuluu Lahden keskusta. B-vyöhyke laajenee huomattavasti, siihen kuuluvat jatkossa vanhan Lahden kaupungin reuna-alueiden lisäksi Nastola, Hollolan Salpakangas, Tiilikangas, kirkonkylä ja Paimela sekä Orimattilan Pennala.

C-vyöhyke pitää sisällään Orimattilan keskustaajaman, Hollolan Hämeenkosken, Asikkalan Vääksyn ja Vesivehmaan, Heinolasta Vierumäen ja Kärkölän.

D-vyöhykkeelle kuuluvat Heinolan keskusta, kirkonkylä ja Myllykylä, Asikkalan kirkonkylä, Padasjoki, Sysmä ja Hartola.