Naiskuorolaululla on Lahdessa hienot ja pitkät perinteet, siitä osoitus on tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan juhliva Filianna-kuoro.
Kuoro on viime aikoina kasvattanut jäsenmääräänsä, laulajia on nyt 50, eli enemmän kuin koskaan. Eikä satavuotias ole kaavoihinsa kangistunut: tältä kuorolta taittuu monenlainen musiikki hengellisestä poppiin, ja kaiken tekemisen keskiössä on pysynyt yhdessä laulamisen ilo, sanovat kuorolaiset.
– Vaikka harjoituksiin tullessa olisi väsynyt, sieltä lähtee aina uudistuneena! tietää kuoron riveissä 40 vuotta ykkösalttoa laulanut Kristiina Syyslahti.
– Kun esiintymisissä yhdessä onnistutaan, siinä tulee voittajafiilis, säestää tulokas, Helmiina Salila, ykkösaltto hänkin.

Filiannalaiset kehuvat kuoron henkeä ja naisenergiaa.
– Henki ja tekeminen ovat vain parantuneet! Oikein ihmettelen, ettei mitään klikkejä ole, vaan kaikki ovat yhtä, Syyslahti juttelee.
Hänestä on hienoa, että kuorossa on saanut laulaa musiikkia laidasta laitaan.
– On hengellistä, kansanlauluja ja poppia. Yksi parhaimpia konsertteja oli Poppia sata lasissa kun Suomi täytti 100 vuotta.
Filianna on energinen, rempseä ja lämmin porukka, jota on inspiroivaa johtaa.
Taiteellinen johtaja Sabrina Ljungberg
Kuoron kuopuksiin lukeutuva 21-vuotias Salila liittyi Filiannaan tammikuussa. Lahteen opiskelemaan tulleella naisella oli kuorotaustaa ja polte päästä jatkamaan laulamista.
– Tämä on niin yhteisöllinen harrastus, hän kehuu ja kertoo solahtaneensa porukkaan hyvin.
– Uusi jäsen saa meillä aina kuorokummin, joka pitää huolta, Syyslahti mainitsee.
Juhlavuoden esiintymisiä he odottavat innolla.
– Kerran sitä vain sata vuotta täytetään! Kohokohta on varmasti Hehku 100 -konsertti huhtikuussa, Syyslahti tuumaa.

Kuoron perustaja, Anna Mäkelä, oli aikansa kulttuurivaikuttaja ja naiskuorolaulun kehittäjä, hän muun muassa tilasi naiskuoroteoksia suoraan säveltäjiltä ja oli perustamassa Suomen Naiskuoroliittoa vuonna 1945. Aiemmin Lahden Naislaulajien nimellä tunnettu kuoro onkin perinteistään ylpeä.
– Kunnioitus kuorolaulua ja historiaa kohtaan näkyy, on Helmiina Salilakin huomannut.
Perinteet velvoittavat myös taiteellista johtajaa Sabrina Ljungbergiä.
– Itsekin kuoroja perustaneena olisi huikea ajatus, että yhteisö olisi elinvoimainen vielä sadan vuoden päästä. On suuri kunnia olla tässä kohtaa puikoissa. Itse olen halunnut viedä kuoroa ohjelmistollisesti eteenpäin, paljon uutta materiaalia on otettu mukaan.
Sibeliustalon juhlakonsertissa kuullaan esimerkiksi suomalaisten elävien naissäveltäjien musiikkia.
– Se on kuorolle haaste, kun stemmat jakautuvatkin kahdeksaan tai kymmeneen. Kannustan heitä myös heittäytyvään ilmaisuun.
Hän iloitsee siitä, että kuorolaululla on taas vetovoimaa.
– Tuntuu hienolta, että kuoro on nyt vahvempi kuin ikinä.
– Filianna on energinen, rempseä ja lämmin porukka, jota on inspiroivaa johtaa. He lähtevät aina innostuneesti mukaan minun ideoihini, Ljungberg kuvailee.
Kuoroon on saatu myös nuoria laulajia, seuraava koelaulu on elokuussa.
Filianna esiintyy Marianpäivänä messussa Ristinkirkossa ja kesäkuussa Kaarisilta-biennalessa, lokakuussa lähdetään konsertoimaan Torremolinokseen.
Juhlavuoden kunniaksi kuoro kuvasi ensimmäisen musiikkivideonsa, siinä kuultavan Ihmisten edessä on sovittanut kuoron varajohtaja Milla Pohjola. Vastikään kuoro myös julkaisi neljä kappaletta sisältävän Hehku-EP:n.