Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Galleria Uuden kipinän näyttelyissä esillä henkilökohtaista traumaa ja ihmisen suhdetta kasveihin

Kuvataiteilija Leena Vainion näyttely nimeltä Epikriisi vol#3 kertoo särkymisestä ja kokoon kursimisesta. Tarkastelun kohteena on intiimi, henkilökohtainen trauman kokemus: sairastuminen rintasyöpään. Siihen liittyy väistämättä tietoisuus katoavaisuudesta. Esiin nousee myös nostalgia, kaipaus menetettyyn aikaan - samoin kuin kiihkeä elämänhalu ja kauneuden kaipuu.

Vainion sekatekniikkateoksissa on kirjontaa ja maalausta käärinliinan omaisille lakanoille. Kuluneet valkoiset lakanat ovat itsessään herkkiä ja kauniita. Niissä näkyy eletty elämä ja kuolemakin. Menetyksen, luopumisen ja surun tunteista kumpuavat myös nostalgia, toivo ja kauneuden kaipuu.

Mariliina Valkama tarkastelee ihmisen suhdetta kasveihin valokuvalähtöisissä teoksissaan, joiden tekniikkana on kuvansiirto vanerille. Teokset ovat useammasta valokuvasta kuvankäsittelyohjelmalla muodostettuja komposiittikuvia, jotka taitelija siirtää käsin. Hän käyttää muun muassa vaneriliikkeen ylijäämäpaloja. Tällä tekniikalla digitaalisesta, toistettavasta kuvasta tulee jokaisen repeämän myötä ainutlaatuinen, uniikki teos.

Joissakin teoksissa sama kuva-aihe toistuu lähes samanlaisena rinnakkain. Kyseessä on stereokuva, jonka voi pienellä harjoittelulla nähdä ilman apuvälineitä kolmiulotteisena.

Taitelija pohtii näkemistä ja aistien kautta saadun tiedon todenmukaisuutta. Millainen kuva voi olla moniulotteisesta todellisuudesta, jonka näkee vain yhdestä suunnasta kerrallaan?

– Katson kasveja ja ihmisen suhdetta kasveihin toivon näkökulmasta. Mielestäni juuri nyt on hyvä aika etsiä utopiaa, toivontäyteistä tulevaisuutta. Kuvat heijastavat todellisuutta, mutta myös luovat sitä, taiteilija pohtii näyttelytiedotteessaan.

Galleria Uuden Kipinän tiloissa avautuu tällä viikolla myös Tomaatti puhuu: -niminen näyttely. Se on Aleksi Laisin noin seitsemäs yksityisnäyttely ja ensimmäinen lajiaan Suomessa kymmeneen vuoteen.

Näyttelyn teokset ovat öljyvärimaalauksia kankaalle viimeisten kymmenen vuoden ajalta, painottuen näistä viimeisimpiin.

Robin Ellis on pystyttänyt näyttelyn nimeltä Strata / Stripe. Ellis on Helsingissä asuva taitelija ja kouluttaja, jolla on prosessilähtöinen lähestymistapa kuvan tekemiseen. Hänen työskentelytapansa on yhdistelmä taidegrafiikkaa ja piirtämistä.

Galleria Uuden Kipinän näyttelyjakso 15.2.–5.3. (ti-pe 12-18, la-su 12-16), Kymintie 1.