Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahden tulevasta väkiluvun kehityksestä riittää vaihtoehtoja optimistin ja pessimistin makuun

Kaupunki on laatinut arvioita Lahden väkiluvun kehityksestä vuoteen 2045 asti. Lisäksi samassa yhteydessä on tehty kaupungin suuralueita koskevia arvioita vuoteen 2035.

Mikäli kaupungin asukasmäärä kasvaa jatkossakin trendinomaisesti viime vuosien 0,15 prosentin vuotuista kasvuvauhtia, Lahden väestömäärä kasvaa noin 122 500 henkilöön vuonna 2035 ja yli 124 300 henkilöön vuonna 2045. Viime vuoden lopussa Lahdessa oli ennakkotietojen mukaan 120 200 asukasta.

Laskelmissa on otettu huomioon muun muassa alhainen syntyvyys, kuolleisuuden kasvu ja nettomuutto.

Kaupunki on laatinut myös arvion, joka kuvaa kaupungin omassa strategiassaan tavoittelemaa kasvuvauhtia. Sen mukaan täällä olisi reilut 128 000 asukasta vuonna 2035 ja lähes 135 000 vuonna 2045.

Tämän arvion mukaan Lahden kasvuvauhti olisi vuodesta 2026 lähtien vähintään 0,5 prosenttia vuodessa. Tavoite-ennuste huomioi myös Fazerin tehdasinvestoinnin vuosille 2025–2027 tuomat työpaikkavaikutukset ja tätä kautta kasvavan muuttoliikkeen ja väestönkasvun.

Kaupungin kehityksestä riittää erilaisia arvioita, sillä Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Lahden väkiluku kasvaa vuoteen 2027 mennessä vajaaseen 121 000 henkilöön, minkä jälkeen väkimäärä kääntyy hienoiseen laskuun.

Tilastokeskuksen ennuste perustuu aiempien vuosien kehitykseen ja eri taustamuuttujien valtakunnallisiin keskiarvoihin, se ei ota huomioon esimeriksi alueen rakentamista ja muita paikallisia näkökulmia.

Kaupunki on laatinut myös arvioita väestönkehityksestä suuralueittain. Näitä arvioita kutsutaan nimellä väestösuunnite, niissä on pyritty arvioimaan asukasmäärän kehitystä laajemman tausta-aineiston avulla kuin väestöennusteissa. Huomioon on otettu esimerkiksi tulevien vuosien tiedossa olevat rakentamismäärät.

Kuten oheisesta koosteesta näkyy, vuoteen 2035 mennessä Lahden suuralueista kovinta vauhtia kasvaisi Kujala–Kolavan alue, johon kuuluu Kariston yhä laajeneva pientaloalue. Sen sijaan Mukkulan suunnalle arvioidaan kovinta väkiluvun kutistumista.

Mitä kauemmas tulevaisuuteen mennään, sitä vaikeampaa tarkkojen arvioiden teko on. Etenkin vanhojen omakotialueiden väestökehityksen ennustaminen on vaativaa, koska alueen asunnoissa tapahtuvan sukupolvenvaihdoksen ajankohtaa on vaikea arvioida etukäteen. Myös opiskelijoiden suuri määrä ja vaihtuvuus muokkaa väestörakennetta ennakoimattomasti.