Lahti Energia ja Nordic Ren-Gas ovat allekirjoittaneet hankekehityssopimuksen Kymijärven voimala-alueen yhteyteen tulevasta tuotantolaitoksesta, joka tuottaa uusiutuvaa metaania, vihreää vetyä ja kaukolämpöä.
Hankkeen ideana on, että vierekkäin sijaitseva voimalaitos ja polttoaineen tuotantolaitos pystyvät hyötymään toisistaan. Laitos tuottaa uusiutuvan energian avulla vetyä, josta puolestaan tehdään metaania ottamalla talteen Kymijärven voimalaitoksilla syntyviä savukaasuja. Nesteytetty metaani toimii raskaiden ajoneuvojen polttoaineena. Tuotantoprosessissa syntyy hukkalämpöä, joka on mahdollista hyödyntää Lahti Energian kaukolämmön tuotannossa.
Nyt tehty sopimus määrittelee Lahti Energian ja Ren-Gasin yhteistyön olennaisimmat asiat, kuten ehdot savukaasujen hyödyntämisestä ja hiilidioksidittoman kaukolämmön toimittamisesta. Sopimus on jatkoa yhtiöiden toteuttamalle hankkeen toteuttavuusanalyysille, jossa arvioitiin hankkeen teknistaloudellista toteuttavuutta.
– Olemme vieneet hanketta eteenpäin tiiviissä yhteistyössä ja todenneet, että Kymijärven alue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet uusiutuvan kaasupolttoaineen tuottamiselle ja prosessilämpöjen hyödyntämiselle Lahden kaukolämpöverkossa. Tämä tekee Lahdesta erittäin kiinnostavan sijainnin Ren-Gasille. Nyt allekirjoitettu hankekehityssopimus luo selkeän perustan hankkeen jatkokehitykselle, joka tähtää lopulliseen investointipäätökseen ja laitoksen rakentamiseen tulevaisuudessa, kertoo Nordic Ren-Gas Oy:n toimitusjohtaja Saara Kujala.
Myös Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen näkee sopimuksen konkreettisena askeleena kohti tuotantoa.
– Tämä on meille tärkeä hanke hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamiseksi ja kilpailukykyisen kaukolämmön turvaamiseksi Lahdessa myös tulevaisuudessa, Haikarainen toteaa.
Laitos tuottaisi lopullisessa koossaan 35 000 tonnia synteettistä metaania vuodessa ja samalla otettaisiin talteen noin 110 000 tonnia hiilidioksidia voimalan tuotannosta.
Lahden tuotantolaitoksen alustava kustannusarvio on 250 miljoonaa euroa. Ren-Gasin kokonaissuunnitelmana on tehdä Suomeen arviolta 10–15 laitosta. Niiden tuotannolla olisi mahdollista kattaa noin viidesosaa Suomen raskaan liikenteen polttoaineen kulutuksesta.
Parhaillaan yhtiöllä on valmisteilla viisi laitoshanketta Suomessa. Lahden ja Tampereen hankkeet ovat valmistelunsa puolesta pisimmällä.
Vuonna 2021 perustettu Ren-Gas on aloittanut toimintansa Cargotegin suuromistajana tunnetun miljardööri Ilkka Herlinin rahoituksella. Joulukuussa yhtiö sai sijoittajakseen saksalaisen finanssijätti Allianzin.
250
miljoonaa euroa on tuotantolaitoksen alustava kustannusarvio.