Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monon järjestämä ilmaiskeikka veti Mössön täyteen nuoria – "Tätä on suunniteltu viime kesästä asti"

Monon side ry järjesti suosiota niittäneen ilmaiskeikan viime perjantaina. Yhdistys halusi juhlistaa 30-vuotista taivaltaan, mutta ensisijaisesti tarjota nuorille elämyksen. Monon ydintoimintaa on katupäivystys nuorten suosimilla vapaa-ajanviettopaikoilla.

– Pitkään aikaan ei ole nuorille ollut mitään, koska korona, ja ylipäätäänkin Kasisalin kaltaisia paikkoja ei enää ole, kertoo yhdistyksen toiminnanohjaaja Mimmi Koskela.

Mössölle eli Möysän Musaklubille saapuessa jono on yli Sokoksen kulman, ja nuorten odottavan innostunut tunnelma on käsinkosketeltava. Lavalle on pian nousemassa yksi tämän hetken suomirapin kuumista nimistä – Cledos eli Vladislav Heponen. Keikka järjestyi Monon ja Mössön yhteistyöllä.

– Tätä on suunniteltu viime kesästä asti. Pyysimme Mössöä yhteistyöhön, koska luotimme heidän ammattitaitoonsa ja tietoon, mikä nuoria voisi kiinnostaa, kertoo Koskela.

Kolmenkymmenen vuoden taipaleelle on mahtunut paljon, ja Koskela itsekin muistaa teinivuosinaan 90-luvulla nähneensä Monon kadulla.

– Kyllähän se, että ollaan 30 vuotta näitä katuja kävelty, kertoo, että tarve on.

Nuoret tosin ovat vähentyneet katukuvasta, joistain paikoista jopa täysin kadonneet. Koskela epäilee yhden syyn löytyvän älypuhelimista ja muista viihdelaitteista.

– Some imee paljon nuoria. Voit olla 50 kaverin kanssa ja vaikka pelata yhdessä, vaikka olisit kotona. Jos ennen oli lankapuhelimet tai mentiin kaverin ovelle kysymään, nyt se tapahtuu somessa. Se on tätä päivää ja siihen meidän on sopeuduttava.

Myös päihteiden julkista käyttöä tapahtuu vähemmän.

– Päihteitä käytetään, mutta missä nuoret niitä käyttävät? Poissa valvovan silmän alta, Koskela pohtii.

Narikassa on nuoria tasaisena lössinä laskeutumassa entisen Love Hotelin ajalta tuttuja portaita. Yksi järjestyksenvalvojista selvittää Hämeenkadulla juuri räjäytetyn ilotulitteen kuviota radiopuhelimessa. Jonossa kahlatessa ja basson jo jytistessä rinnassa, alkavat nuoret juttelemaan kuin itsestään.

– Todellaki tultiin kattoo Cledosia, ooksä sen manageri? kysyy Joni, 15, johon Teemu, 15, komppaa “eiku tää oli se, joka sen raketin räjäytti! Nonstop to the top”, viitaten artisti MD$:n Nonstop-singlen sanoituksiin.

Päijät-Hämeen Ankkuri-tiimi on toivottamassa nuoria tervetulleiksi keikalle. Sosiaaliohjaaja Mari Takala kertoo suurimman osan nuorista käyttäytyneen hyvin.

– Huomaa, kun meillä ei ole enää Kasisalia, ettei moni ole aiemmin vielä ollut tällaisilla keikoilla. Ei välttämättä tiedetä, mikä on narikka ja miten siinä lappujen kanssa toimitaan. Toivomme, että nuoret saavat tästä hyvän kokemuksen, hän toteaa.

Keikka-asetelma on sama kuin millä tahansa Mössön viikonloppukeikalla, tosin tämä tapahtuma on ikärajaton ja täysin päihteetön.

– Mun mielestä on tosi siistii, että nuorille järjestetään tällaista. Moni tapahtuma, kuten vaikka jotkut festarit, ovat k-18 tai ne järjestetään muussa kaupungissa, kertoo ystäviensä kanssa paikalle saapunut Janina, 16.

Illan lämppäri, Ele & Boy on the moon, kiinnitettiin Lahden kaupungin nuorisopalveluiden Mahdollistamo-toiminnan kautta. Lahtelainen duo ottaa lavan haltuun esittäessään vapautta, (kotikaupunki)rakkautta ja elämän kantoa huokuvan oman kappaleen Mastoja korkeemmal. Kaksikko saa raikuvat aplodit, ja heidän silmistä säihkyy kameran linssinkin läpi onnellisuus. Tänään on toteutettu unelmia.

Valot pimenevät, lataava taustamusiikki alkaa soimaan ja kuin samalla flow’lla lavalla häilyy hahmo, joka on tehnyt nytkin kasvoillaan olevista aurinkolaseista jonkin sortin tavaramerkkinsä. Yleisö kirkuu ja viheltää malttamattomana, kun Cledos avaa keikan vuoden 2017 esikoissinglellään Töis. Tunnelma ja kädet ovat siltä seisomalta katossa.