Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahden kansanopisto täyttää 130 vuotta – "Yhden ison juhlan sijasta halusimme monta pientä"

Lahden kansanopisto on yksi vanhimmista edelleen toimivista kansanopistoista Suomessa. 130 vuotta täyttävän opiston toiminnassa on vuosikymmenten mittaan käyty läpi monia muutoksia ja uudistuksia, mutta sivistystyö on edelleen sen keskeinen tehtävä. Toiminnan kivijalan muodostavat arvot: sivistys, osallisuus, rohkeus. Niissä nähdään hyvän elämän ainekset.

Vuodesta 2019 alkaen pitkät kansanopistolinjat ovat toimineet nimellä Vapaa akatemia. Lukuvuoden kestävissä koulutuksissa voi opiskella taiteita, tieteitä ja teatteria. Lahden kansanopiston nimellä järjestetään aikuisten perusopetusta ja kotoutumiskoulutusta maahanmuuttajille sekä kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoon johtavaa koulutusta.

– Juhlavuoden kalenteri täyttyy erilaisista tapahtumista, joissa juhlasta pääsevät osallisiksi niin henkilöstö, opiskelijat kuin sidosryhmätkin. Juhla värittää vuoden mittaan Tietoportin julkisivua, Taidekoulutuksen opiskelijoiden kevätnäyttelyä, Teatterikoulutuksen produktioita sekä muuta toimintaa, kertoo rehtori Petri Pullinen.

Yhden ison juhlan sijasta halusimme monta pientä.

Rehtori Petri Pullinen

– Yhden ison juhlan sijasta halusimme monta pientä.

Lahden kansanopistoa ylläpitää arvo- ja aatetaustaltaan sitoutumaton Lahden kansanopiston säätiö. Säätiön hallituksessa aloitti vuodenvaihteessa uutena jäsenenä Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

 –Kiinnostuin tehtävästä erityisesti siksi, että opistossa on laaja maahanmuuttajakoulutus. Työvoimapulasta ei selvitä ilman maahanmuuttajataustaisen väestön panosta, Eerikäinen toteaa.

Säätiön hallituksen puheenjohtajan Katariina Mäenpään mukaan juhlavuosi on sopiva konteksti pohtia opiston tulevaisuutta esimerkiksi tuoreimpien megatrendien valossa.

– Huoli osaavan työvoiman saatavuudesta on todellinen. Sen rinnalla haluamme huolehtia siitä, että opiskelijassa vahvistuu halu itsensä kokonaisvaltaiseen sivistämiseen.