Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Mehän olemme asiakaspalvelijoita” – myös Triossa järjestyksenvalvojia haukutaan nyt asiattomaan tyyliin päin naamaa

Kauppakeskus Trion käytävillä Securitaksen järjestyksenvalvojana toimiva Jere on viime aikoina saanut vihaista asiakaspalautetta, vaikka pyrkii hoitamaan työnsä moitteetta.

– Huuteluita on ikävä kyllä joutunut kuuntelemaan. Ihan asiattomia. Se tuntuu tosi ikävältä, kun tietää, että alalla työskentelee hyvin motivoituneita ja hyvin työnsä hoitavia työntekijöitä.

Vaikka syytettäisiin murhaajaksi, Jere ei provosoidu.

– En reagoi muuten kuin toivottamalla päivän jatkot.

Hän sanoo, että vaikka sättijät ovat vähemmistö, on lööppien vaikutus selvästi näkynyt.

Jere, joka haluaa haastattelussa esiintyä vain etunimellään, on ollut alalla kymmenisen vuotta. Hän suoritti peruskoulun jälkeen kolmivuotisen turvallisuusalan perustutkinnon ja on työn ohessa lisäksi suorittanut turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon ja kouluttautunut työhön nuorten kanssa.

– Minulle on aina ollut tärkeää auttaa ihmisiä. En kestä olla sivustaseuraaja vaan tykkään ratkoa ongelmia. Sitähän tämä on, asiakaspalveluammatti.

Kenttätyö on tuttua myös kollega Jukka Saariolle, joka toimii nykyisin Securitaksen voimankäytön kouluttajana Lahdessa.

Hän tuli alalle vartijakurssin kautta parikymmentä vuotta sitten ja on suorittanut myös ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon.

Kun kokemusta on tullut, on helpompi olla vaikeidenkin asiakkaiden kanssa tekemisissä.

Käsitys, että ala vaatii isoja lihaksia ja suoraa toimintaa, on miehistä vanhentunut. Heistä tärkeintä työssä on tulla juttuun ihmisten kanssa, vaikka hyvästä fysiikastakin on etua.

– Nuorena vartijana oli hankalampaa, epävarmuus näkyi. Kun kokemusta on tullut, on helpompi olla vaikeidenkin asiakkaiden kanssa tekemisissä. Puhumalla pääsee yleensä tosi pitkälle, Saario painottaa.

Työ vaatii Jerestä myös paineensietokykyä ja rauhallisuutta.

– Ihminen pitää kohdata ihmisenä.

Heitä motivoi myös työn monipuolisuus. Työvuorossa voi tulla vastaan niin epäiltyjä myymälävarkauksia, ensiavun antamista kuin erilaisiin häiriötilanteisiin puuttumistakin. Usein asiakkaat lähestyvät, kun kaipaavat opastusta.

– Me olemme käveleviä infoja, Jere myhäilee.

Aina puhe ei riitä, tiukkojakin tilanteita on tullut vastaan.

– Niissä testataan sitten sitä ammattitaitoa, sanoo Jere, jota on purtu ja revitty hiuksista.

– On lyöty ja yritetty kuristaa, ja kerran olen saanut piston neulasta. Ja korona toi sen sylkemisen. Se on melkein vastenmielisempää kuin riuhtominen, manaa Saario.

On lyöty ja yritetty kuristaa, ja kerran olen saanut ­piston ­neulasta. Ja korona toi sen sylkemisen.

Jukka Saario

Joskus asiakaspalaute voi yllättää.

– Otin aikoinaan näpistelijän kiinni, ja hän oli vähän pahantuulinen aluksi. Siinä odoteltiin poliisia ja höpöteltiin, ja jossain vaiheessa hän havahtui, että ”sinähän olet hyvä äijä, äsken teki mieli tapella, mutta sinä hoiditkin tämän tosi asiallisesti”.

Viimeaikaiset turva-alan rikosepäilyt vetävät hiljaiseksi. Saario pitää karmeina epäilyjä vartijoiden väkivaltaringistä. Ison Omenan tapauskin järkyttää, mutta he soisivat, että ennen tuomitsemista odotettaisiin tutkinnan valmistumista. He korostavat, että alalla on noin 10 000 työntekijää, joista epäilyn alla on kymmenkunta. Heistä paljastukset eivät todista, että ala vetäisi puoleensa väkivaltaa ihannoivia.

– Jostain muusta syystä soveltumattomia on ollut, eli että ei esimerkiksi kykene toimimaan paineen alla tai jännittää, Saario sanoo.

Julkisessa keskustelussa on vaadittu alan koulutus- ja soveltuvuusvaatimusten tiukennusta. Jerestä soveltuvuus kyllä työnhaussa syynätään.

– Tärkeää on myös perehdytys, ettei kurssin jälkeen jää tyhjän päälle, Saario miettii.

– Ala elää koko ajan, ja enemmän asioita vaaditaan vartijoilta ja järjestyksenvalvojilta, pohtii Jere. Hänestä on vain hyvä, jos alan koulutus otetaan tarkasteluun. Saario kannattaa myös alan valvonnan lisäämistä.

– Se ehkä nostaa alan luottamusta kansalaisten silmissä. Että näkyy, että me tehdään asioita oikein ja entistä paremmin.