Seksuaaliväkivallan uhreja pystytään nyt Päijät-Hämeen hyvinvointialueella auttamaan paremmin, kun niin kutsutun Seri-tukikeskuksen toiminta virallisesti käynnistyi Päijät-Hämeen keskussairaalassa vuoden vaihteessa.
Seksuaalirikosten uhreja kaikkina vuorokaudenaikoina auttavan yksikön perustaminen kuuluu jokaisen sairaanhoitopiirin vastuulle kansainvälisen Istanbulin sopimuksen mukaisesti.
PHKS:lla uudistus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi raiskauksen uhrien vastaanotto siirtyi Akuutti24:sta Seri-tukikeskukseen, joka on sijoitettu synnyttäjien ja naistentautien päivystyksen yhteyteen uuden laajennusosan 1. kerrokseen, ja oman sisäänkäynnin kautta kuljettavaksi.
– Se on matalan kynnyksen keskus, jossa kaikki tarpeelliset palvelut tilanteesta selviytymiseen löytyvät yhden puhelinnumeron takaa ja saman katon alta, kiteyttää Seri-tukikeskuksen asiantuntijakätilö Enni Haakana.
Seksuaalirikokset ovat traumaattisia kokemuksia, joiden uhrien hoitamiseen ja tapauksen selvittämiseen tarvitaan useita vaiheita ja ammattilaisia.
Seri-tukikeskuksessa kätilö ottaa potilaan vastaan, ohjaa rauhalliseen tilaan ja kyselee ensitietoja. Potilaasta otetaan laajat verikokeet raiskauksessa mahdollisesti tarttuneiden tautien todentamiseksi. Lisäksi lääkäri haastattelee poliisin ohjeistuksen mukaisesti ja ottaa dna-näytteet rikoksen tekijän selvittämiseksi.
– Toivomme puhelinsoittoa etukäteen, mutta aina tänne saa tulla myös suoraan paikan päälle. Myös tukihenkilön, ystävän tai tuttavan, voi ottaa mukaan, Haakana neuvoo.
Lähtökohtaisesti seksuaalirikoksen kohdattuaan avun piiriin ja tutkimuksiin olisi parasta hakeutua mahdollisimman pian.
– Dna säilyy iholla tai limakalvolla jonkin aikaa, vaikka olisi pesulla ehtinyt käydäkin. Näytteitä otetaan viikkoon asti tapahtumasta, tarvittaessa myös sen jälkeen.
Seri-tukikeskuksesta voidaan tehdä myös ilmoitus poliisille.
– Rikosilmoitusta ei ole siinä kohtaa täällä pakko tehdä, siihen kannustetaan, mutta se ei ole edellytys näytteiden ottamiseen.
– Mitään näytteitä ei myöskään oteta tai tutkimuksia tehdä vastoin tahtoa, Enni Haakana toteaa.
Seri-tukikeskuksessa käynnillä tai sen jälkeen selvitetään muun muassa psykologin, sosiaalityöntekijän tai kriisityöntekijän palvelujen tarve.
– Katsotaan esimerkiksi perheen tilannetta, jos äiti on rikoksen kohdannut, onko jaksamista hoitaa lapset tai turvallista mennä kotiin. Silloin sosiaalityöntekijä on yhteydessä ja järjestelee niitä asioita, mainitsee Tuija Sulonen, Seri-toiminnasta vastaava ylihoitaja.
– Positiivista, mitä tämä tuo tullessaan, on näiden palvelujen saaminen yhteen paikkaan. Meillä on laaja moniammatillinen tiimi hoitamassa seksuaalirikoksen uhreja.
Sulosen mukaan hoitohenkilökunnan ja poliisin yhteistyö tiivistyy uuden keskuksen myötä. Se nopeuttaa ja sujuvoittaa myös akuutin tilanteen jälkeistä hoitoa.
– Aiemmin palvelut olivat jokseenkin hajallaan ja oli mahdollisesti epäselvää mihin uhri voi ottaa yhteyttä. Meiltä otetaan uhriin yhteyttä ja huolehditaan, että ne asiat hoituvat, mitä tähän prosessiin tarvitaan, Sulonen linjaa.
– Traumatisoituneen uhrin ei tarvitse miettiä, mistä hän saa tiettyihin asioihin avun.
Suomeen perustettujen Seri-tukikeskusten mallina toimii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:n vastaava Naistenklinikan yksikkö.
Koko maan alle 16-vuotiaat seksuaalista väkivaltaa kokeneet uhrit puolestaan hoidetaan ja ohjataan HUS:n Lastensairaalaan, jossa asiaan on erikoistuttu.
Päijät-Hämeessä Seri-tapauksia on tähän asti ilmennyt noin kolmekymmentä vuodessa. Vuoden vaihteessa muuttuneen lainsäädännön mukaan raiskaus-nimike ei enää edellytä väkivallalla uhkaamista, vaan siihen riittää, ettei seksiin ole suostumusta.
– Nähtäväksi jää, kasvavatko määrät nyt, Sulonen sanoo.
PHKS:ssa Seri-tukikeskusta varten ei ole lisätty työvoimaa, vaan seksuaaliväkivallan uhrien hoitaminen on osa synnytys- ja naistentautien päivystyksen henkilökunnan työtä.
– Mehän hoidetaan kuitenkin sukupuolesta riippumatta, vaikka tällä osastolla toimitaan. Uhriksi voi valitettavasti joutua sukupuolesta riippumatta, Enni Haakana tähdentää.