Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LSL:n vyöhykkeet ja seniorilippu uusiksi maaliskuun alussa

Lahden seudun liikenteen vyöhykkeet uudistuvat maaliskuun alussa. Vyöhykkeiden määrä vähenee tuolloin nykyisestä kymmenestä (A–I) vyöhykkeestä neljään (A–D)

Uudistus aiheuttaa muutoksia vyöhykerajoihin, lipputuotteisiin, lippujen hintoihin ja vaihtoaikoihin. Uudet matkustusalueet ovat entistä laajempia. Rajat ovat aiempaa selkeämpiä ja sijaitsevat pääasiassa taajama- ja kyläalueiden välillä asutusalueiden ulkopuolella.

Uudessa mallissa sisimmällä vyöhykkeellä ovat Lahden keskusta ja sen lähialueet noin kolmen kilometrin säteellä keskustasta. Toiselle vyöhykkeelle kuuluvat loput Lahdesta mukaan lukien Nastola sekä lisäksi Pennala, Salpakangas, Hollolan kirkonkylä ja Vesikansa.

Keskeisin asia uudistuksessa on tehdä matkustamisesta helpompaa ja yksinkertaisempaa.

Rauno Särkkäaho

Kolmannelle vyöhykkeelle sijoittuvat Orimattilan keskustaajama, Kärkölä, Hämeenkoski, Vääksy ja Vierumäki.

Neljännellä vyöhykkeellä ovat Heinola Myllyojalta pohjoiseen, Padasjoki, Sysmä, Hartola sekä Asikkala Vääksystä pohjoiseen.

Lahden keskustaajamassa merkittävin muutos on B-vyöhykkeen laajeneminen, kun Nastola sekä Hollolan Salpakangas ja Tiilikangas tulevat osaksi B-vyöhykettä. Jatkossa kausilipun voi nostaa mille tahansa kahden vyöhykkeen välille, mikä mahdollistaa edullisempien kausilippujen käyttämisen myös vanhan Lahden alueen ulkopuolisten kuntien sisäisiin matkoihin. Aikaisemmin kausilippu on ostettu kuntakeskuksesta aina Lahden A-vyöhykkeelle saakka.

– Keskeisin asia uudistuksessa on tehdä matkustamisesta helpompaa ja yksinkertaisempaa. Vyöhykeuudistus ei aiheuta toimenpiteitä matkustajille, vaan matkakortit ja mobiilikausiliput päivittyvät automaattisesti taustajärjestelmässä uusiin vastaaviin tuotteisiin. Kannattaa kuitenkin tutustua lipputuotteisiin etukäteen, että käytössä on varmasti sopivin vaihtoehto, joukkoliikennepäällikkö Rauno Särkkäaho kertoo.

Seniorialennus on maaliskuun alusta alkaen 30 prosenttia aikuisen arvo- ja kausilipun hinnasta. Alennus on voimassa kaikkina viikonpäivinä ja kellonaikoina. Aikaisemmin alennus on ollut 50 prosenttia, mutta voimassa vain arvolipuista arkisin kello 9–14. Kausilipuista yli 65-vuotiaat eivät ole saaneet vanhassa vyöhykemallissa alennusta.

Aikuisen arvolippu, mobiililippu ja lähimaksulla ostettava kertalippu ovat maaliskuusta alkaen samanhintaisia.

Uuden vyöhykemallin mukaisia lipputuotteita ei voi ostaa ennakkoon vaan 1.3. alkaen. Tuolloin myös LSL:n reittioppaaseen päivittyy uudet vyöhykerajat ja pysäkkien vyöhyketiedot.