Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karvapohjainen suksi pitää pintansa ladulla

Viimeistään joulun välipäivät saivat monet ihmiset suksikaupoille.

– Melkeinpä talven parhaat päivät ovat joulun ja uuden vuoden välissä. Kauppa on käynyt lähes ennätysmäisesti, sanoo Lahdessa ensilumenladun varressa liikettä pitävän Custom Skin Esa Vironen.

Vironen on huomannut, että parhaiden hiihtosäiden aikaan voi olla hiljaisempaakin, mutta ensilumenladulle ja urheilukeskukseen hakeudutaan erityisesti heikommilla keleillä.

– Varastotilaa ja huoltotilaa on saatu lisää. Kova kysyntä, on ainutlaatuista päästä näin isossa mittakaavassa testaamaan ladun varressa. Siitä saadaan hyvää palautetta, ja Lahden ladut ovat saaneet tosi hyvän maineen.

Virosen laskujen mukaan melko tarkkaan puolet asiakkaista ostaa luistelusuksia ja puolet perinteisen tyylin kaluston.

– Perinteisen sukset taas ovat lähes kaikki pitokarvasuksea.

Custom Ski aloitti vuonna 2017 ”pitokarvafirmana”, joka edelleen asentaa karvaliuskat suksien pohjiin Kärkölän varastollaan.

Karvasuksen aihioiksi yritys ostaa suksivalmistajilta isompia eriä klassisempia voideltavia suksia, joiden menekki on käynyt vähiin, vain yksittäisiin kappaleisiin.

– Veikkaan, että jos talvet jatkuvat lumisina, niin voideltuakin aletaan kysymään, ja meillä sitä myös on tarjota, Vironen kuitenkin ennustaa.

Siirrettävä side on karva­suksessa lähes pakollinen.

Esa Vironen

Pitokarvan suosion salaisuus on sen helppohoitoisuus ja käyttökelpoisuus eri olosuhteissa.

– Se vain toimii niin hyvin, Vironen kiteyttää.

– Tietenkin omaa pitää vähän kehua; me tehdään tuo karvasuksi vielä vähän paremmin kuin tehtailla, kun ne tehdään niin yksilöllisesti.

Edullisimmillaan pitokarvahiihdon makuun pääsee jälkiasennuttamalla ne vanhoihin suksiin. Parikin asiakasta ehtii haastattelun aikana kysymään hintaa ja kestoa operaatiolle, saaden vastaukseksi 89 euroa ja noin viikon.

Virosta puolestaan kiinnostaa, onko asiakas ”aktiivikuntoilija, kuntoilija vai hiihtelijä” sekä hiihtäjän paino ja suksien jäykkyys.

– Jälkiasennuksellahan me toiminta aloitettiinkin, ja tehdään sitä mielellään vieläkin, mutta kaikilla ei ole sopivia aihioita, Vironen viittaa käytettyihin suksiin.

Suksen on nimittäin oltava riittävän jäykkä suhteessa hiihtäjään, jotta pitokarva toimii. Joillakin suksimerkeillä pohjan rakennekin on hankala karvan asentamiseen.

Näiden ominaisuuksien arviointi voi olla hankalaa erityisesti etämyynnissä.

– Voitaisiinhan se aina asentaa, mutta halutaan olla rehellisiä asiakkaalle, ja siinä on kierrätysnäkökulmakin, Vironen sanoo.

Karvasuksella hiihtäminen vaatii myös ”määrätynlaisen potkaisun”, kuten Vironen muotoilee. Uuden kaluston ostajille on kuitenkin kehitetty suosittu vaihtoehto, jolla voi ”kävellä” mäkiä ylös.

– Se tehdään tosi löysällä suksella, ja tällä mallilla se ei ole niin tarkkaa, vaan sillä voi hiihtää 70- tai 90-kiloinen hiihtäjä. Puhutaan spesiaalista mallista, Vironen kertoo.

Suksien hankinnassa uutena tai käytettynä kannattaa Virosen mukaan kiinnittää erityistä huomiota myös siteeseen.

– Siirrettävä side on karvasuksessa lähes pakollinen, jotta sitä pystytään kelin mukaan säätämään.

Uutta säädettävää sidejärjestelmää kutsutaan muun muassa tuotenimillä NNN, Turnamic ja Prolink. Väistymässä on vanhempi SNS-järjestelmä.

Helpoimmillaan siteen säätäminen onnistuu sukset jalassa siteen säätönuppia kiertämällä. Siteen vaihto vanhoihin suksiin on hinnat alkaen noin 60 euroa, ja siihen sopivat monot 90 euroa.

– Sidejärjestelmä voidaan vaihtaa, ja sitä suositellaankin.

– Vesikelillä ja pakkaskelillä, kun on hyvin pitoa, niin siteet saavat olla ihan takana. ”Liippaladulla” ja ihan jäisellä taas side eteen.

Edullisimmillaan perinteisen tyylin pitokarvahiihdon makuun pääsee siis noin 250 euron investoinnilla käytettyihin suksiin. Uusien suksien, siteiden ja monojen pakettihinnat alkavat Custom Skillä noin 450 eurosta.

– Yleensä pertsa on helpompi tyyli aloittaa, jos on pidempi aika viimeisestä hiihtokerrasta. Tänne voi tulla ja testata suksia rauhassa, ja muutamaksi tunniksi voi vuokratakin välineet, Vironen neuvoo.