Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Krav magaa, taidoa vai lukkopainia? – Kamppailulajeista kiinnostuneelle on valinnanvaraa

Nosteessa olevilla kamppailulajeilla tarkoitetaan pääasiassa kilpailemiseen keskittyviä lajeja. Vaikka niissä on kyse fyysisestä kamppailusta toisen henkilön kanssa, tarkoituksena ei ole vastustajan satuttaminen, vaan kamppailun voittaminen. Vahingoilta ei silti voi välttyä, sillä kamppailun tiimellyksessä molemmat ottavat vastaan iskuja.

Eri lajeja on kymmeniä ja uusia alalajeja syntyy yhä. Lajien harrastajia kiehtovat kuntoilun ja kilpailun ohella myös kamppailulajien arvot, kuten toisen kunnioittaminen.

Kokosimme muutamia poimintoja eri kamppailulajeista, joita Lahden seudulla voi harrastaa.

Aikido

Japanilaisiin aseellisiin ja aseettomiin taistelutaitoihin perustuva budolaji, jossa pääpaino on itsensä kehittämisellä, ei vastustajan voittamisella. Siinä ei ole kilpailutoimintaa eikä kamppailua, minkä vuoksi erikokoiset ja -tasoiset voivat harjoitella turvallisesti yhdessä.

Lahti Yuko Aikikai, lahtiyukoaikikai.net. Holjutai, holjutai.fi.

Brasilian jujutsu

Brasiliassa perinteisten jiu-jitsu- ja judotekniikoiden pohjalta kehitetty kamppailu- ja itsepuolustuslaji, joka painottuu erilaisiin maassa käytäviin kamppailutekniikoihin. Tyypillisessä ottelutilanteessa vastustaja pyritään viemään mahdollisimman pian maahan, jossa ottelu lopetetaan lukolla tai kuristuksella.

Barreto Jiu-Jitsu, barreto.fi. Lahden Gentai, gentai.fi. Lahden Kamppailulajikeskus, kamppailu.fi. Sigma Jiu-Jitsu, sigmajiujitsu.com. Total Center Lahti BJJ, totalcenter.fi.

Bujinkan budo taijutsu

Japanilainen kamppailulaji, joka pohjautuu samuraiden ja ninjojen taistelutaitoihin. Sisältää monipuolisesti aseetonta ja aseellista taijutsua eli vartalon tekniikkaa. Aseeton kamppailu sisältää mm. ukemeja, lyöntejä, potkuja, heittoja ja lukkoja. Aserepertuaariin kuuluvat mm. miekka, keppi ja keihäs.

Bujinkan Dojo Lahti, Facebook-sivu: facebook.com/BujinkanDojoLahtiry.

Capoeira

Brasilialainen itsepuolustuslaji, joka syntyi brasilialaisten orjien keskuudessa. 1900-luvulla se nousi suosituksi, kansalliseksi ajanvietteeksi. Sitä harjoitetaan afrobrasilialaisen musiikin tahdissa, siinä on piirteitä afrobrasilialaisesta populaarikulttuurista, esittävästä tanssitaiteesta, täyskontaktikamppailusta, kontakti-improvisaatiosta ja akrobatiasta.

Capoeira Força Natural Lahti, capoeira.fi.

Defendo

Scandinavian defendo on monipuolinen ja tehokas itsepuolustusjärjestelmä, jossa yhdistyy vuosikymmenten kokemus niin länsimaisista kuin itämaisistakin itsepuolustus- ja kamppailulajeista. Se on kehitetty erityisesti itsepuolustustaitoja työssään tarvitseville.

Lahden Kamppailulajikeskus, kamppailu.fi.

Hanmoodo

Suomessa kehitetty, korealaisperäinen itsepuolustus- ja taistelulaji. Tekniikoissa ja harjoittelussa korostetaan pehmeyttä ja joustavuutta. Laji käsittää kaatumistekniikat, lyönnit, potkut, itsepuolustustekniikat, ottelutekniikat, heitot, taklaukset, murskaustekniikat sekä myös mattotekniikkaa.

Lahden Hanmoodo, Facebook-sivu: facebook.com/lahdenhmd

Hapkido

Korealainen kamppailu- ja itsepuolustusmenetelmä, joka yhdistää aikidon, kung fun ja judon pehmeät tyylit aggressiivisiin korealaisiin potkutekniikoihin. Hapkido sisältää mm. lyönnit, potkut, heito, kaadot, kuristukset ja sidonnat. Laji ei tunne ennalta määrättyjä liikesarjoja, myös muodolliset asennot ovat hapkidolle vieraita.

Nastolan Hapkido, nastolanhapkido.fi.

Judo

Judo on japanilainen kamppailulaji. 1800-luvun lopulla professori Jigoro Kano muokkasi vanhoista, japanilaisista taistelutaidoista uuden lajin, jossa voitiin harjoitella ja kilpailla vastustajaa vahingoittumatta. Se on maailman levinnein ja harrastajamääriltään suurin kamppailulaji.

Lahden Judoseura, lahdenjudoseura.net. Holjutai, holjutai.fi. Orimattilan Judoseura, orimattilanjudo.fi.

Karate (shorinjiryu renshinkan)

Shorinjiryu renshinkan karatedo on tullut Suomeen 1970-luvun alussa. Sen erottavat muista karaten tyylisuunnista pyörivät tekniikat, potkupainotteisuus sekä runsas hyppypotkujen ja -lyöntien käyttö. Lisäksi tyylille on ominaista vartaloväistöt torjuntojen yhteydessä.

Shoreikan Karate Club, shoreikan.net.

Karate (shorin-ryu seibukan)

Shorin-ryu seibukan on perinteinen, okinawalainen karatekoulukunta. Tekniikoiltaan se on käytännönläheistä ja karua. Tyylissä käytetään runsaasti väistöjä, matalia potkuja ja luunkovia käsitekniikoita.

Seibukan Lahti, seibukanlahti.fi

Karate (shotokan)

Shotokan-karate on luonteeltaan voimakasta ja suoralinjaista: torjunnat ovat vahvoja, asennot matalia ja käsi- ja jalkatekniikat tehokkaita.

Lahden Karate, lahdenkarate.fi. Orimattilan Karate, orimattilankarate.fi.

Kendo

Kendo on japanilaiseen miekkailuperinteeseen pohjautuva moderni budolaji, jossa pyritään tekemään pisteen arvoinen hyökkäys lyömällä bambumiekalla eli shinailla vastustajan suojavarusteilla suojattuun osumakohtaan päähän, ranteeseen tai kylkeen.

Lahden Kendoseura, lahdenkendoseura.fi.

Kickboxing

Potkunyrkkeily eli kickboxing kehitettiin alun perin Japanissa. Se on moderni ja pelkistetyn tehokas kamppailumuoto, alkujaan kehitetty täyden kontaktin kilpailumuodoksi, joten siinä harjoitellaan vain käytännön tositilanteissa toimivia tekniikoita. Suomeen laji rantautui 1980-luvulla.

Lahden Kamppailulajikeskus, kamppailu.fi.

Krav maga (Israel)

Krav maga on Israelin puolustusvoimien virallinen itsepuolustusmenetelmä. Se sisältää lyöntien ja potkujen lisäksi irrottautumisia erilaisista otteista sekä puolustautumista käsiasetta käyttävää hyökkääjää vastaan. Tekniikat ovat hyvin yksinkertaisia ja perustuvat ihmisen luonnollisiin reaktioihin.

Lahden Kamppailulajikeskus, kamppailu.fi.

Kuntonyrkkeily

Kuntonyrkkeily on liikuntalaji, jonka tekniikat ovat suoraan nyrkkeilystä. Laji on kuitenkin puhtaasti kuntoilumuoto. Harjoituksissa tehdään tehokkaita, aerobisia lyöntiharjoitteita pistehanskoihin sekä nyrkkeilysäkkiin. Auttaa istumatyössä kipeytyneisiin lihaksiin, varsinkin niska- sekä hartiaseudun alueella.

Lahden Kamppailulajikeskus, kamppailu.fi. Lahden Laaki, lahdenlaaki.sporttisaitti.com. Lahden Kaleva, lahdenkaleva.fi. Ema Sport, emasport.fi. Lappilan Nousu, lappilannousu.fi.

Lukkopaini

Lukkopaini on lajina samankaltainen kuin brasilian jujutsu. Lukkopainissa ei kuitenkaan käytetä pukua, mikä onkin oikeastaan ainoa ero lajien välillä. Lukkopainissa käytetään samoja tekniikoita BJJ:n kanssa, niinpä lukkopainin hallitsevat maailmanmestarit ovat kaikki BJJ:n mustavöitä.

Barreto, barreto.fi. Lahden Gentai, gentai.fi

Miekkailu

Perinteinen, länsimainen kamppailulaji, jonka historia ulottuu vähintään 1600-luvulle, lajit ovat kalpa, floretti ja säilä. Näistä kalpa ja floretti ovat pistoaseita ja säilä lyömäase. Lahdessa toiminta alkaa kalpamiekkailulla, joka on Suomessa yleisesti suosituin miekkailun muoto. Miekkailu on kuulunut olympialaisten ohjelmaan alusta alkaen.

Lahden Kaleva, lahdenkaleva.fi.

Nyrkkeily

Nyrkkeily on yksi vanhimmista urheilulajeista, sillä on vuosituhansien perinteet. Nykyaikainen nyrkkeily sai alkunsa Englannista 1600-luvulla. Aikojen myötä lajin säännöt ovat muuttuneet moneen kertaan. Nykynyrkkeilyä kutsutaan olympiatyylin nyrkkeilyksi.

Suomeen nyrkkeily saapui 1900-luvun alussa.

Lahden Kaleva. lahdenkaleva.fi. Lahden Laaki, lahdenlaaki.sporttisaitti.com.

Paini

Paini oli mukana jo antiikin olympialaisissa. Nykyisin painilla tarkoitetaan useimmiten kreikkalais-roomalaista painia ja vapaapainia. Lajissa pyritään selättämään vastustaja tai tekemään enemmän pisteiden arvoisia suorituksia kuin vastustaja taitavalla tekniikalla ja käyttäen hyväksi vastustajan omia virheitä.

Lahden Ahkera, lahdenahkera.fi. Lappilan Nousu, lappilannousu.fi.

Shorinji Kempo

Itsepuolustuslaji, joka ei ole keskittynyt vain yhteen osa-alueeseen vaan sisältää sekä pehmeitä että kovia tekniikoita. Harjoitteluun kuuluu myös akupisteitä hyödyntävä hieronta- ja elvytysmenetelmä. Lajin toi Suomeen 1970-luvun alussa Fumiyasu Sakata.

Lahden Shorinji Kempo, shorinjikempo.fi.

Taekwondo

Korealainen itsepuolustus- ja kamppailulaji, jonka päämäärä on kehittää harrastajan fyysistä ja henkistä tasapainoa. Se kehittyi omaleimaiseksi kamppailu-urheiluksi 1960-luvulla, kun sen kilpailusääntöjä muutettiin selvästi erilaiseksi kuin karatessa. Potkuille annettiin suuri painoarvo ja ottelu rakennettiin täyskontaktin sekä turvallisten suojien varaan.

Lahden Taekwondo Hwang, lahdentkd.fi. Ema Sport, emasport.fi.

Taido

Vauhdikas budolaji, jonka erityispiirre on kolmiulotteisuus. Varsin nuori budolaji, jonka historia linkittyy olennaisesti aikaan ennen ja jälkeen toisen maailmansodan. Taidossa karaten perinteisiin potkuihin ja lyönteihin on yhdistetty pyörivät ja kierteiset liikkeet, akrobatialiikkeet sekä vartalon akselin muuttaminen.

Lahden Sugata, lahdensugata.com. Asikkalan Taido, asikkalantaido.org.

Thaiboxing

Pystyottelulaji, jonka tekniikkavalikoimaan kuuluvat erilaiset lyönnit, kyynärpäälyönnit, potkut, polvipotkut, kiinniotto- ja puolustustekniikat sekä pystypaini eli thaipaini. Thainyrkkeily on taitoa, tekniikkaa ja taktiikkaa vaativa kampailulaji, jossa tarvitaan fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia.

Lahti Thaiboxing Club, totalcenter.fi. Ema Sport, emasport.fi.

Vapaaottelu

Monipuolinen kamppailu-urheilulaji, johon kuuluu sekä pysty- että mattokamppailua, tunnetaan mm. nimillä MMA (mixed martial arts), NHB (no holds barred) ja vale tudo. Vapaaottelut käydään kehässä tai häkissä, ja käytetyt ottelusäännöt määräävät sallitut tekniikat. Vapaaottelun juuret ovat antiikin Kreikan Pankration-otteluissa.

Lahden kamppailulajikeskus, kamppailu.fi. Barreto, barreto.fi.