Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajasen kulman tontille tulevalle kerrostalolle rakennuslupa vuosien valmistelun jälkeen

Lahden rakennus- ja ympäristölautakunta näytti viime viikolla vihreää valoa poikkeuksellisen pitkään valmistellulle hankkeelle, kun se myönsi Rautatienkadun ja Hämeenkadun kulmassa sijaitsevalle tontille suunnitellulle 8-kerroksiselle kerrostalolle.

Rajasen kulmana tunnetun korttelin kerrostalohanke putkahti ensimmäisen kerran julkisuuteen jo vuonna 2013, kun lehtemme julkaisi uutisen kulmaan jätetystä kaavamuutoshakemuksesta. Tuolloisen suunnitelman mukaan tontin omistava perikunta olisi halunnut purkaa Oskarin pihan vanhan talon ja rakentaa sen tilalle uuden kerrostalon Hämeenkadun varteen. Suunnitelman toteutuessa Lahden ydinkeskustasta olisi poistunut viimeinen puutalo.

Sen jälkeen suunnitelma on elänyt moneen kertaan. Uudisrakentamista soviteltiin myös tontin Rautatienkadun puoleiselle sivulle, jolloin niin sanottu Rajasen piirongin rakennus oli uhattuna nykyisessä muodossaan.

Lopulta löytyi sopiva kompromissiratkaisu, tontin sisäpihalle on sijoitettu kahdeksankerroksinen uudisrakennus, joka mahdollistaa katujen reunoilla olevien vanhojen rakennusten suojelun.

Tuonkin idean hiominen on kuitenkin ottanut aikansa. Uuden asuintalon suunnitelmia on päivitetty ja täsmennetty siitä esitettyjen palautteen ja lausuntojen perusteella. Talon naapuri on esittänyt muutos- ja parannusehdotuksia esimerkiksi tonttien välisen piha-alueen käytettävyyteen ja liikenneyhteyksiin sekä esteettömiin kulkuyhteyksiin.

Kaikki naapuruston toivomukset eivät kuitenkaan toteutuneet. Tien vastakkaisella puolella oleva kiinteistö oli huomautuksessaan toivonut 2–3 kerrosta matalampaa rakentamista. Vaatimus ei kuitenkaan mennyt läpi, koska hanke oli lainvoimaisen asemakaavan mukainen.

Rakennuslupaa myöntäessään kaupunki edellyttää, että uudisrakennuksen eteläpääty on elävöitettävä kaupunkiympäristöön sopivalla seinämaalauksella tai muutoin hyväksyttävällä pintakäsittelyllä.

Kaupunkikuvaneuvottelukunta kiinnitti omissa kommenteissa huomiota muun muassa siihen, että suojellut rakennukset on otettava erityisellä tarkkuudella huomioon työmaan aikana ja sen järjestelyjä suunniteltaessa.