Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Galleriassa hikeä ja pirullisia olentoja – Uuden Kipinän näyttelyjakso on avoinna vuoden loppuun

Galleria Uuden Kipinän tämän vuoden viimeisellä näyttelyjaksolla on esillä maalauksia, valokuvia ja 3d-animoitu videoteos.

Jyri Ala-Ruonan näyttelyn nimi HIIT on monimerkityksinen sanaleikki. Se on englanninkielinen lyhenne nopeatempoisesta kuntoilumuodosta (High Intensity Interval Training) ja lausuttuna se viittaa lämpöön (heat).

Ala-Ruona kertoo olevansa kiinnostunut energian ja kuvien vastaavuuksista erilaisina virtauksina. Näyttelyn maalauksissa eristelevyt ja sähköeristeet rinnastuvat ja limittyvät ihmiskehoon ja sen energiankulutukseen. Esimerkiksi hiki toimii teoksissa maalattuna merkkinä kehon virtauksista, mutta myös konkreettisesti maalausnesteenä.

Juuso Joutsin maalausta ja valokuvaa yhdistelevistä teoksista koostuva näyttely käsittelee yksilön identiteetin ja minuuden rakentumista ja siihen ajan myötä vaikuttavia tekijöitä.

Maalaukset käsittelevät eri osa-alueita, jotka ovat muokanneet teosten päähenkilön tämänhetkiseen muotoonsa.

Ympäristön vaikutus, kriisit, valta-asetelmat sekä yksilön oma tietoinen ja tiedostamaton rakentuminen ovat teemoja, joiden käsittelyn kautta kuvat ovat syntyneet. Kokonaisuuden yhdistävänä tekijänä on dilemma siitä, kuinka suuri tietoinen rooli ja sitä kautta vastuu itsensä rakentumisesta yksilöllä on.

Anna Kuokkasen valokuvanäyttely tarkastelee koronapandemian vaikutuksia niihin, jotka kärsivät siitä eniten. Näyttely valottaa kokemuksia pandemiasta muun muassa korvaushoitopotilaan, mielenterveyskuntoutujan ja asunnottomuutta kokeneen näkökulmista.

Kuokkanen muistuttaa näyttelytiedotteessaan, että Suomessa koronaa käsittelevissä mediaesityksissä näkökulma oli usein keskiluokkaisen työssäkäyvän perheellisen, joka kamppaili etätyön, koronakaranteenien sekä perheen ja työn yhteensovittamisen kanssa. Näkökulma jätti kuitenkin paljon ulkopuolelleen. Kuokkanen kuvasi ja haastatteli näyttelyä varten työelämän ulkopuolella olevia ihmisiä pandemian aikana. Kertomukset tekevät näkyväksi myös yhteiskunnallisia eroja.

Joonas Hyvösen A Hollow’s Dream on 3D-animoitu videoteos, joka kertoo satumaista tarinaa kissojen kiipeilypuuta muistuttavaa rakennelmaa yhä korkeammaksi rakentavista ja sitä asuttavista pirumaisista olennoista.

Piruilla on yhteinen päämäärä, joka ajaa heidät päättymättömään rakennusprojektiin määrätietoisuudella, jota ei uhkaa edes se, että päämäärä pysyy aina saavuttamattomissa ja rakennuksen perustukset alkavat jo pettää.

Galleria Uuden Kipinän nykyiset näyttelyt ovat avoinna yleisölle 31.12. asti ti–pe 12–18, la–su 12–16, suljettu maanantaisin ja 19.–26.12. Kymintie 1.