Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulupöydät pitenevät messuhallin suojissa – Kaiken kansan joulujuhlaan on varattu ruokaa tuhannelle

Viimeisten kymmenen vuoden aikana perinteeksi muodostunut Kaiken kansan joulujuhla järjestetään jälleen tänä jouluna koronapandemian aiheuttaman tauon jälkeen.

Jouluaterialle päästään torstaina 22.12. kello 17 alkaen tutulla kaavalla, mutta nyt paikkana on Lahden messukeskuksen B-halli.

– Siellä tarjotaan täydellinen jouluateria, kinkkua ja imellettyä perunalaatikkoa kaikilla höysteillä. Ihmiset istuvat pöytiin, ja tarjoilijat jakavat ruoan, kertoo Jarmo Teräsheimo, tapahtuman järjestelyistä vastaavan Operaatio Avoin Ovi ry:n toiminnanjohtaja.

Kaiken kansan joulujuhla tuli aiemmin tutuksi Kasisalilla ja viimeksi Liipolan monitoimitalossa noin 500 hengen tapahtumana. Teräsheimon mukaan nyt on jaettu noin 700 kutsukorttia.

– Mutta ruoat tehdään kuitenkin tuhannelle, etteivät [ruoat] ainakaan pääse loppumaan kesken.

Aiemmin on ruokaa jaettu mukaankin lähtiessä.

– Nyt keskitytään hemmottelemaan ihmisiä aterialla, ja että kaikki saavat hyvää joulumieltä siitä.

Joulujuhlassa on ruoan ohella ohjelmaa, kuten eri yhteisöjen laulu- ja musiikkiesityksiä. Joulupukki on tietenkin paikalla, ja muutakin ohjelmaa on lapsille.

– Todennäköisesti saadaan myös vihellyksen maailmanmestari viheltelemään joululauluja, Teräsheimo viittaa tuntemaansa kouvolalaiseen Jukka Parkkiseen.

Kaikki jotka paikalle tulevat, ilman muuta jouluruoan saavat.

Jarmo Teräsheimo

Tilaisuudessa puheen pitää Lahden hyvinvointi- ja vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen. Kaiken kansan joulujuhla sai nyt rahoitusta Lahden kaupungin osallistavan budjetoinnin, eli ”osbun” kautta.

– Se on kansalaisten äänestämä juttu, mitä kaupunki voisi tehdä vähäosaisten hyväksi, Teräsheimo kiittää.

– Se on merkittävä apu, sen tähden otettiin isompi paikkakin, hän sanoo messuhallia tarkoittaen.

– Joulujuhlan tila on saatu aiemmin ilmaiseksi, nyt tätä paikkaa ei, mutta korvaus on kuitenkin kohtuullinen. Rahoitus mahdollisti, että saatiin tämä kertaheitolla laajenemaan, ja ollaan kiitollisia siitä.

Operaatio Avoin Ovi on eräänlainen keskusvarasto ruoka-aputyötä tekeville tahoille.

– Emme jaa yksityisille, vaan hoidetaan se järjestöjen kautta, joita on ihan laidasta laitaan, on seurakuntia ja kolmannen sektorin toimijoita, Teräsheimo kertoo.

– Osbun rahoituksen turvin autamme vähäosaisia myös Nastolan kaupunginosassa, siellä on kolme yhteisöä, jotka jakavat ruokaa viikoittain.

Joulujuhlan tuottaa Lahden ruoka-apuverkosto, mutta Operaatio Avoin Ovi vastaa järjestelyistä, kuten tarvittavista luvista ja järjestyksenvalvonnasta.

– Olemme verkostoituneet vahvasti, ja meillä on Lahden alueella monia kymmeniä asiakkaita, joille kutsukorttejakin on jaettu.

Ruoka-avun tarve on kasvanut entisestään ukrainalaisten saavuttua.

– Se on ollut aika merkittävä osa työtämme tänä vuonna, että on voitu auttaa näitä ihmisiä, jotka ovat joutuneet lähtemään olosuhteita pakoon.

– Kutsuja joulujuhlaan on jaettu myös ukrainalaisyhteisölle. Tapahtumassa esiintyy ukrainalainen perheyhtye, joka laulaa ukrainaksi, Teräsheimo kertoo.

Kaiken kansan joulujuhla on kaikille avoin.

– Kutsukorttia ei tarvitse, kaikki jotka paikalle tulevat, ilman muuta jouluruoan saavat, ja lopuille pistetään sitten mukaan, etteivät ruoat ainakaan mene hukkaan, Teräsheimo tähdentää.

Suklaakalentereitakin on järjestäjille kertynyt.

– En tiedä, jaetaanko niitä juhlassa niin lähellä joulua, vai laitetaanko suklaat pussiin jakoon, katsotaan sitten, Teräsheimo tuumaa.

Kaiken kansan joulujuhla torstaina 22.12. kello 17–19 Lahden messukeskuksen B-hallissa (Salpausselänkatu 7).