Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Jotain todella pahaa vikaa on Suomen maassa

Suomen suurin ongelma on se, että yksilö on ulkoistanut vastuun omasta elämästään valtiolle ja viranomaisille. Tästä on aiheutunut uskomaton ongelma, joka on nimeltään kutistunut kansalaisuus. Tämä taas on johtanut siihen, että me kansalaiset emme osaa käyttää sitä valtaa, joka meille Suomen valtiosäännön mukaan kuuluisi.

Meistä on tullut eräänlaisia nykyajan ”lampuoteja” eli passiivisia oman elämän vuokramiehiä, jotka seuraavat yhteiskunnan suuria ongelmia sivusta; silti käsi ojossa tukea hakemassa valtion loputtomasta kirstusta!

Työtä olisi, mutta tekijöitä ei, koska työvoimamme ei kohtaa muuttuvilla työmarkkinoilla. Olemme sellaisessa tilanteessa, jossa tarvitsisimme täysin uutta ajattelua ja kestävän kehityksen malleja.

Me Suomessa emme voi jämähtää vanhaan teolliseen kansallisvaltioon. Nyt eletään yhteiskunnassa, jossa töitä ulkoistetaan sinne, missä se on valitettavasti halvinta tehdä.

Elämme järjestelmässä, jossa hinnat ja suomalaisten ihmisten eläminen muuttuu jatkuvasti. Kuka yrittäjä uskaltaa enää tarjota samanlaista kokopäivätyötä ja elämänuraa kuin mistä me ”boomerit” saimme nauttia. Toki niitäkin vielä on, kuten armeija, poliisi, VR ja rajavartiolaitos, mutta työn arviointi on sielläkin muuttunut.

Vanhat periaatteet, kuten ”jos et tee mitään, et tee myöskään virkavirhettä” tai ”kunta on maksavinaan palkkaa ja me olemme tekevinämme töitä”, eivät enää päde.

Useimmat valtion ja kuntien virat ovat muuttuneet onneksi määrätyn mittaisiksi virkavuosiksi, jolloin yksilön työpanoksen arviointia on mahdollisuus toteuttaa koko virkakauden ajan.

Meistä on tullut eräänlaisia nykyajan ”lampuoteja” eli passiivisia oman elämän vuokramiehiä.

Suomalaisen yhteiskunnan painopistealueet ovat tulevaisuudessa uusiutuva energia, biopolttoaineet, puhdas ruoka, ympäristön tila, ilmastonmuutos sekä Suomen huoltovarmuus ja turvallisuusuhkiin varautuminen.

Meillä on Suomessa koko ajan ollut ylisuuri julkinen talous ja velkaantumisasteemme on Euroopan nopeimpia.

Vuonna 2024 me maksamme pelkkiä korkoja kolme miljardia siksi, että emme ymmärtäneet ottaa 20 vuoden pitkiä lainoja tilanteessa, jossa korot olivat jopa negatiivisia.

Suomen julkinen velka paisui viime vuonna 10 prosenttiyksikköä suhteessa bruttokansantuotteeseen. Velkasuhteemme kasvaa tänä vuonna 71,2 prosenttiin ja ensi vuonna 72,7 prosenttiin.

Tässä tilanteessa meidän on tehtävä kaikki tärkeät rakenteelliset muutokset nopealla aikataululla. Näitä ovat uuden teknologian käyttöönotto, tuotannon rakennemuutos sekä sopeutuminen nouseviin energian hintoihin.

Työvoimamme on koko ajan vajaassa käytössä ja tämän tilanteen korjaaminen on eräs keskeisimmistä ja akuuteimmista talouspoliittisista ydinongelmistamme.

Totuus kuitenkin on, että nämä vaativat usein julkista rahoitusta ja rohkeita investointeja. Tulevaisuutemme riippuu siitä, kykenemmekö houkuttelemaan tänne riittävästi investointeja. Tämä vaatii paitsi osaavaa työvoimaa myös turhien lakien muuttamista suopeammaksi työperäiselle maahanmuutolle.

Tarvitsisimme sellaisen kansalaisyhteiskunnan, jossa omalla työllään jokainen suomalainen voisi maksaa oman elämisensä. Tie tähän on kivinen.

Yhteiskuntamme on polarisoitunut niin alueellisesti kuin varallisuudenkin suhteen. Tiedetään, että mielenterveys- ja velkaongelmat, köyhyys, työttömyys ja asumiseen liittyvät ongelmat keskittyvät valitettavasti alueellisesti samoihin kohteisiin.

Kestääkö hyvinvointivaltiomme tulevaisuudessa sen, että jopa 80 prosenttia saa Kelasta erilaisia tukia ja etuuksia?

Olemme tehneet suuria taloudellisia virheitä, joista kukaan poliitikkomme ei kanna vastuutta. Näitä ovat usko Venäjän energiaan, sähkönjakelun kantaverkon myyminen ulkomaiselle sijoitusyhtiölle sekä uskomattoman kalliit ja toimimattomat digiyhteydet useissa julkisissa palveluissa.

Erinomainen esimerkki on Ylen myymä jakeluverkko australialaiselle First State Investmentille 260 miljoonalla eurolla. Nyt Yle maksaa 50 miljoonaa vuokraa vuosittain tästä ilosta. Täydellisen monopolin omaava yhtiö käärii Suomesta noin 40 prosentin liikevoiton, josta puolet tulee suoraan meiltä veronmaksajilta.

Suomen poliitikoilta puuttuu täysin omistajaohjaus ja kyky nähdä tulevaisuuteen investoinneissa. Näitä bisnesmokia kannatta jokaisen suomalaisen googlata netistä.

Meidän valtionyhtiömme ovat eläneet kuin sika pellossa.

Lopuksi vielä täysin uskomaton ja käsittämättömän suurusluokan moka. Kemira myi Savukoskella sijaitsevan Soklin fosfaattimalmion vain 207 miljoonalla eurolla norjalaiselle Yara International ASA:lle. Norjalainen on nyt ainoa Pohjoismaiden lannoitevalmistaja ja täysin monopoliasemassa. Se nosti hintojaan heti Suomessa 28 prosenttia. Nyt yhtiön arvoksi on arvioitu yli 20 miljardia euroa. Eläköön Suomi ja valtio-osaaminen!