Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esikoiset ry keskittää toimintansa Liipolaan – lestadiolaisyhdistys ja Launeen seurakunta käyttävät yhdessä seurakuntakeskuksen tiloja

Liipolan seurakuntakeskuksesta on tulossa lestadiolaiseen liikkeeseen kuuluvan Esikoiset ry:n uusi kotipesä.

Lahden seurakuntayhtymän Kirkkovaltuusto hyväksyi vastikään Liipolan seurakuntakeskuksen myynnin lestadiolaiseen liikkeeseen kuuluvalle Esikoiset ry:lle 210 000 euron kauppahinnalla.

Yhdistyksen suunnitelmissa on remontoida korjauksen tarpeessa olevan seurakuntakeskuksen tilat viiden vuoden kuluessa.

Esikoiset ry:n paikallistoimikunnan puheenjohtaja Kari Laukkanen on hyvillään siitä, että yhdistys voi jatkossa järjestää Liipolassa toimintaansa, joka on ollut hajautettuna eri puolelle kaupunkia.

– Meillä ei ole ollut omia toimitiloja, tämä on ensimmäinen laatuaan. Meillä on pyhäseuroja, lasten pyhäkouluja, raamattupiirejä ja nuorten iltoja, nyt saadaan kaikki keskitettyä yhteen paikkaan.

Esikoiset ry:llä on aiemminkin ollut toimintaa Liipolassa, ja tilat pysyvät jatkossakin yhteiskäytössä Launeen seurakunnan kanssa, seurakunnan käyttöajaksi on sovittu 20 tuntia viikossa.

Suurimpien tilaisuuksien järjestämisessä joudutaan Laukkasen mukaan jatkossakin turvautumaan Joutjärven kirkon tai Ristinkirkon tiloihin, koska Liipolassa tilat ja parkkipaikat kävisivät ahtaaksi esimerkiksi juhannuksena. Liipolassa istumapaikkoja on kirkkosalissa 500 ja aulassa 100.

Uusia toimintamuotoja ei Liipolan seurakuntakeskukseen ole suunnitteilla.

– Mutta sen käyttö juhlatilaisuuksien, kuten muistotilaisuuksien, järjestämisessä tulee todennäköisesti lisääntymään.

Seurakuntakeskuksen tilat ovat peruskorjauksen tarpeessa. Yhdistyksessä remonttitarpeita on jo mietitty aiemmin tehdyn kuntoarvioinnin pohjalta.

– Ajatuksena on remontoida tilat viiden vuoden periodilla. Seurakuntayhtymä on siellä jotain remonttia tehnytkin, ja sisäilma on saatu suht koht hyväksi.

Edessä on muun muassa kattoremontti, ja myös sisääntulon julkisivu vaatii korjausta. Sisätiloissa on korjattava keittiön ja wc-tilojen alas laskettu katto, lisäksi keittiön alapuolella olevassa tilassa on sokkelin kohdalla kosteusvaurio.

– Järjestys ei ole vielä kiveen hakattu, se tarkentuu, kun päästään tutkimaan tarkemmin.

Laukkanen uumoilee, että kiireellisimpiä ovat kosteusvaurion ja sisääntulon korjaus, kustannusarvio tarkentuu myöhemmin.

– Puhutaan kuitenkin sadoista tuhansista euroista.

Remontit pyritään tekemään niin, että toiminta tiloissa ei kohtuuttomasti häiriintyisi.

– Ne pyritään tekemään vaihe kerrallaan alusta loppuun mahdollisimman pian.

Esikoiset ry:n ehtona kaupalle oli 50 pysäköintipaikkaa. Kaupunki on osoittanut 40 pysäköintipaikkaa seurakuntakeskuksen ja Liipolan koulun yhteiskäyttöön kadun varresta, kymmenestä paikasta neuvottelut ovat vielä kesken.

– Isompiin tapahtumiin varmasti joudutaan pyytämään koululta piha-alueita käyttöön.

Launeen seurakunta jatkaa tiloissa vuokralaisena ainakin kuuden vuoden ajan, optio jatkostakin sisältyy sopimukseen. Seurakuntayhtymä on ilmoittanut, ettei seurakuntakeskuksen käytöstä luovuta ennen kuin korvaavat tilat ovat olemassa. Laukkanen uskoo yhteiselon sujuvan jatkossakin.

– Seurakunta pystyy vakiovuorojen lisäksi tiloja varaamaan omaan käyttöönsä, kuten ennenkin.

– Tämä on pilottikohde, yhteiskäyttöhän sisältyy seurakunnan strategiaan. Saa nähdä, tuleeko tässä malli muillekin.

Esikoiset ry on Suomen evankelisluterilaisen kirkon sisällä toimiva herätysliike, joka on perustettu vuonna 2016. Yhdistys sanoo jatkavansa esikoislestadiolaisuuden vanhaa herätysliikeperinnettä kansankirkon yhteydessä.

– Koettiin, että kirkkolain mukaan sakramentit ovat oikein silloin, kun ne virassa oleva pappi asettaa – se varmaan oli yksi jakava tekijä. Olemme vanhan perinteen kannalla, Laukkanen muotoilee.

Lahdessa toiminnassa on mukana noin 450 jäsentä.

Liipolan seurakuntakeskuksen kiinteistökauppa vaatii vielä vahvistuksen kirkkohallitukselta.

20

tuntia viikossa on edelleen Launeen seurakunnan käytettävissä Liipolan seurakuntakeskuksessa.