Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulukylä tulee taas, entistä ehompana - lavalle nousemassa myös Pepe Willberg ja Laura Voutilainen

Enemmän myyjiä, uudet somisteet ja terästettyä glögiä – Lahden joulukylä aukeaa lauantaina 10. joulukuuta entistä ehompana, lupaavat järjestäjät.

Viime vuoteen verrattuna myyntimökkien määrä kasvaa 26:een, ja uutta on tapahtuman anniskelulupa, joten ostosten lomassa voi nauttia terästettyä lämmikettä keskieurooppalaiseen tapaan.

Kävijöiden iloksi joulukylä saa myös uudet somisteet, jotka toteuttaa lavastaja Amadeu Vives.

– Niin sanotusti upgreidausta eli vähän vielä paremmaksi yritetään joulukylää saada, summaa joulukylän emäntä, Lahden kaupungin tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä.

Myyntikojut pystytetään torikuusen ympärille, ja tänä vuonna käytössä on ensi kertaa koko mökkiarsenaali, sen verran suurta on ollut myyjien kiinnostus.

– Myyjät ovat nyt olleet valppaana, iloitsee Määttä. Tuotevalikoima noudattelee tuttua linjaa, tarjolla on monenlaista lahjatavaraa ja joulun ajan herkkuja.

– Puolet myyjistä on uusia, artikkeleita on käsitöistä elintarvikkeisiin, mitä nyt suomalainen kaipaa joululahjoiksi ja joulupöytään.

Joulukylään on vuosia haviteltu anniskelulupaa, joka vihdoin toteutuu. Ravintola Santa Félle nousee kylään kotatyyppinen myyntipiste, jossa on tarjolla purtavaa ja kuumaa juomaa.

Ajattelimme, että kun saamme ­satsattua miljööseen vähän ­enemmän, niin miksei sisältöönkin.

Joulukylän emäntä, Lahden kaupungin tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä.

– Glühwein-kärjellä ei mennä, koska se ei ole suomalaisille tuttua, mutta kuumaa glögiä löytyy, terästyksellä tai ilman.

Se, ettei torille tänä talvena tule jäätä, vaikuttaa joulukylän toteutukseen.

– Se alue otetaan toisella tavalla haltuun. Tarkoitus on, että sinne tulee kunnollinen peppumäki ja nuotiopaikka, eli lasten joulukylä siirtyy sille puolelle.

Uudenlaista silmäniloa tarjoavat Amadeu Vivesin suunnittelemat somiste-elementit, joita on yli 20. Ne tehdään puusta ja kierrätysmateriaaleista, ja niiden teemoina ovat muun muassa kuuset ja lyhdyt.

– Ne ovat erittäin jouluisia, kuvittelisin, että ne aiheuttavat ihastusta, Määttä uumoilee.

Myös kylän valaistusta päivitetään, siitä vastaa valosuunnittelija Timo Saarinen. Valaistuksesta ei sähkökriisistä huolimatta tingitä, Määtästä se luo tunnelmaa eivätkä led-valot juuri sähköä syö.

Esiintymislavalla on luvassa jouluista musiikkia, jota tarjoilevat niin harrastajat kuin ammattimuusikotkin.

– Mukaan mahtuu vielä harrastajaporukkaa, jos tulijoita viime metreillä on, Määttä kannustaa.

Paikallisten kykyjen lisäksi estradille nousee myös maan eturivin artisteja eli Laura Voutilainen, Pepe Willberg ja Jore Marjaranta.

– Ajattelimme, että kun saamme satsattua miljööseen vähän enemmän, niin miksei sisältöönkin, myhäilee Määttä, joka toivoo tunnettujen artistien saavan kansan liikkeelle.

Esiintymislavalla tapahtuu arkisin päivittäin kello 9.30–12, jolloin tarjolla on ohjelmaa varsinkin lapsille, kuten tarinatuokio, tonttujumppaa ja musiikkia. Toinen ohjelma-aika on iltaisin kello 17–19. Viikonloppuna ohjelmaa on tarjolla koko päivän ajan.

Joulukylän portit pysyvät auki yhdeksän päivän ajan, eli viimeinen aukiolopäivä on sunnuntai 18. joulukuuta. Aukiolossa on Inkeri Määtän mukaan kuunneltu myyjien toiveita. Eli ihan viime hetkeen ei visiittiä nyt voi jättää.

– Kannattaa tulla ajoissa ennen joulua ostoksille.

Joulukylän pääjärjestäjät ovat Lahden kaupunki ja Lahden seurakuntayhtymä, ohjelmatiedot löytyvät osoitteella lahdenjoulukyla.fi.

Joulukylä on avoinna torilla 10.–18.12. klo 10–19, poikkeuksena on viimeinen aukiolopäivä 18.12., jolloin kylä suljetaan klo 18.