Lahteen kaavaillun Fazerin makeistehtaan valmistelussa on parhaillaan menossa perussuunnitteluvaihe. Sen aikana selviää pääpiirteittäin, millainen tehdas Pippo-Kujalan alueelle on tarkoitus tehdä.
– Minkä kokoinen tehtaan pinta-alasta tulee, miten valmistusprosessi siellä tulee menemään ja mitä tekniikkaa valmistusratkaisut ovat. Näistä muodostuu investoinnin kustannukset, kuvailee Fazer Makeisten toimitusjohtaja Markus Hellström.
Suunnitelman on ilmoitettu valmistuvan tulevan kevään aikana.
– Toistaiseksi ollaan siinä aikataulussa, Hellström toteaa.
Kun suunnitelma ja tehtaan hintalappu ovat selvillä, kokonaisuus esitellään Fazerin hallitukselle.
– He tekevät sitten päätöksen, halutaanko sen mukaan edetä.
Työn keskeneräisyyden vuoksi Hellström ei lähde tässä vaiheessa ottamaan kantaa siihen, kuinka varmalta tehtaan toteutuminen näyttää.
– En lähde arvailemaan, mutta meillä on tarvetta uudistaa meidän valmistusyksiköitä, ja sen takia tähän projektiin on lähdetty.
Mikäli kaikki menee toivotulla tavalla, tehtaan rakennustyöt käynnistyvät ensi kesänä ja kestävät noin 2–3 vuotta.
Tähän asti tehdyn suunnittelutyön aikana ei kuitenkaan ole tullut esille isoja yllätyksiä.
– Varmaan merkittävin asia oli Ukrainan sodasta johtunut epävarmuus rakennusmateriaalien ja elektroniikkakomponenttien saatavuudessa. Tällaiset asiat ovat pohdituttaneet, mutta toistaiseksi niiden osalta ollaan luottavaisin mielin.
Lahteen on siirtymässä Fazerin makeistuotanto Vantaan ja Lappeenrannan tehtailta. Tehtailla on yhteensä noin 900 työntekijää.
Tulevan tehtaan työntekijämäärä on vielä auki suunnittelutyön keskeneräisyyden johdosta. Yhtiö on kuitenkin jo kysellyt työntekijöiltään, kuinka moni on halukas muuttamaan Lahteen. Kyselyn tulokset eivät ole vielä valmiina, mutta Hellströmin näppituntuman perusteella näkemykset jakautuvat, koska ihmisten elämäntilanteet ovat erilaisia.
– Meillä on perheitä, jotka suunnittelevat vakavasti muuttamista tänne, ja sitten on heitä, jotka ovat sanoneet, etteivät missään tapauksessa muuta tänne.
Osa Fazerin työntekijöistä asuu nykyisen tehtaan ja Lahden välimaastossa, esimerkiksi Mäntsälässä tai Korialla.
– Tällaisille ihmisille on sama, mihin ajavat. Voi olla vähän parempikin tulla Lahteen, kun ei tarvitse ajaa niin ruuhkaiseen suuntaan.
Fazer ja kaupunki aikovat tehdä tiivistä yhteistyötä helpottaakseen työntekijöiden muuttoa.
– Tärkeää on, että ihmiset löytävät vastauksia niihin kysymyksiin, joita pohtivat tänne muuttaessaan. Olennaista toki myös on, löytyykö puolisolle täältä työtä.
Hellströmin mukaan Fazerin tehdasratkaisussa on kyse myös työhyvinvointikysymyksen miettimisestä pitkälle tulevaisuuteen.
– Kun Fazer tekee tällaista investointia, katse on 60 vuoden päässä. Ajattelemme, että täällä olisi tehtaan työntekijöiden hyvä elää, kaikki on lähellä.