Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikäihmisille tarjolla kahvihetki ja juttuseuraa – vapaaehtoisten kampanja pureutuu yksinäisyyteen.

Lahtelaiset ikäihmisten parissa toimivat vapaaehtoistoimijat haluavat kysyä jokaiselta yksinäiseltä ikäihmiseltä yksinkertaisen kysymyksen: ”Mitä sinulle kuuluu?”.

Samalla ikäihmisille tarjoutuu halutessaan mahdollisuus kahvihetkeen vapaaehtoisen kanssa. Vaihtoehtoisesti hän voi vain ottaa kahvipaketin vastaan joulutervehdyksenä, lahjan saajan toiveen mukaisesti.

Tervehdykset jaetaan koteihin ennen joulua. Kahvipaketin mukana on joulutervehdys ja tietoa ikäihmisille vapaaehtoisten avulla toimintaa järjestävistä tahoista Lahdessa.

Kahvitervehdyksen ja halutessaan yhteisen kahvihetken vapaaehtoisen kanssa saa ottamalla yhteyttä joko omaan vapaaehtoiseen tai Ikääntyneiden palveluneuvontaan arkisin kello 9–15, p. 044 482 5050. Yhteydenoton voi tehdä myös ikäihmisen puolesta.

Ikäihmisten parissa toimivia vapaaehtoisia on Lahdessa yhteensä yli 500. Jokainen heistä kohtaa vapaaehtoistehtävässään eri tavoilla ikäihmisiä, ja heidät on koulutettu kohtaamaan erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä.

– Kahvihetkiin saadaan yli viidensadan koulutetun vapaaehtoisen joukosta rekrytoitua riittävä määrä, toteaa yksi idean kehittäjistä, Pirjo Nieminen Omanoloinen arkielo- hankkeesta.

Kuka tahansa lahtelainen voi osallistua tempaukseen lahjoittamalla siihen kahvipaketteja. Se onnistuu viemällä kahvipaketti Harjula-keskukseen tai Marian kammariin tai ostamalla paketti Rautatienkadun tai Huovilankadun K-marketeista ja jättämällä paketti kassalle. Kahvipakettien keräys jatkuu 16.12. asti.

Tempaukselle on ilmiselvä tarve, sillä Lahdessa asuu yli 30 000 yli 65-vuotiasta, joista yli puolet asuu yksin. 65 vuotta täyttäneiden keskuudessa yksinäisyyttä koetaan Lahdessa suurista kaupungeista eniten, ja yksin asuvia yli 75-vuo‑tiaita on enemmän kuin koko maassa keskimäärin. Kaikilla ei ole lähipiirissä ihmisiä, joiden kanssa jakaa arjen kuulumisia, ja monelle ikäihmiselle kotoa poistuminen varsinkin talviaikaan on vaikeaa.

Tempauksessa ovat mukana Päijät-Hämeen hyvinvointipalvelujen kehitys ry/ Omanoloinen arkielo-hanke, Lahden seurakunnat/Marja Vainio-projekti, Dilan Särö-vapaaehtoistoiminta, Harjulan setlementti, Lahden kaupunki, PHHYKY Ikääntyneiden palveluneuvonta ja Kotihoito, SPR Lahden alueen osasto, Veteraanikummit. Päijät-Hämeen omaishoitajat ry, Päijät-Hämeen muistiyhdistys ry, Lahden lähimmäispalvelu ry sekä Rautatienkadun ja Huovilankadun K-marketit.

65

vuotta täyttäneiden keskuudessa yksinäisyyttä koetaan Lahdessa suurista kaupungeista eniten.