Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Luottamus ja neuvottelukulttuuri saivat iskun, josta on vaikea toipua, josta on vaikea toipua” – budjettisovun kariutuminen poiki kovaa sanailua

Lahden valtuuston talouskokouksessa puhuttiin budjetin ja koulujen tilanteen lisäksi paljon siitä, mitä viime päivinä oikeastaan tapahtui politiikan kulisseissa. Kaupunginhallituksen budjettineuvotteluissa saavutettu yksimielisyys oli tipotiessään viime viikon loppupuolella, kun demareiden kunnallisjärjestö ilmoitti haluavansa lisärahoitusta perusopetukseen.

Asetelma oli erityisen kiusallinen kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Sirkku Hildénille (sd.). Hän äänesti demareille tyypilliseen tapaan muun ryhmän mukana lisärahoituksen puolesta, mutta puheenvuorosta oli selvästi kuultavissa pettymystä viime päivien käänteisiin.

– Kaupunginhallituksessa saatu sopu oli arvokas, eikä sen arvo poistu, vaikka kaikki ryhmät eivät ole sen takana. Arvo ei poistu, vaan himmenee. Jatkossa pitää varmistaa, että kaikki ryhmät ovat sovun takana.

Hän huomautti, että yhteinen päätös oli kaupunginhallituksen tahto.

– Päätöksentekoahan on pidetty riitaisena, minkä on sanottu karkottavan sijoittajia.

Hildénin mukaan neuvotteluratkaisussa oli myös se etu, että kukaan ei olisi päässyt keräämään sen avulla irtopisteitä. Hän vetosikin valtuutettuihin, että vielä maanantain kuluessa olisi ollut mahdollista saavuttaa neuvotteluratkaisu. Hildénin mukaan valtuustolla oli mahdollisuus valita, haluaako se ”politikoida” talousarviolla.

– Haluammeko olla yhdessä eteenpäin katsova ja vetovoimainen vai riitaisa kaupunki?

Vetoomukset eivät tuottaneet tulosta, lopulta mentiin äänestykseen, jossa demarit toimivat kunnallisjärjestönsä linjauksen mukaisesti.

Demareiden ryhmänjohtaja Minna Lampinen puolusti viime hetken käännettä. Hän huomautti, että perinteisesti neuvottelut ovat jatkuneet vielä kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen ja on otettu huomioon sen jälkeen tuleva uusi tieto.

– Sosiaalidemokraatteina meidän on mahdotonta sulkea silmiä niiltä lukuisilta viesteiltä, joita opettajilta ja vanhemmilta tulee, Lampinen totesi.

Samantyyppisesti asiaa kommentoi demareiden kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jetta Laakso.

– Mistään emme ole kuulleet, että sivistykseen olisi panostettu riittävästi, saati sitten liikaa. Se mitä satsaamme koulutukseen ja oppimisen tukeen, maksaa itsensä takaisin.

Keskustan Jari Rissanen sanoi pitäneensä positiivisena, että eri ryhmät tulivat kaupunginhallituksen neuvotteluissa toisiaan vastaan.

– Se toi sitä konsensus-henkeä, jota tähän kaupunkiin on kaivattu. Sen takia oli harmi, että tämä sopu hajosi viime metreillä isoimman ryhmän toimesta, jonka pitäisi näyttää esimerkkinä muille.

Kristillisdemokraattien Sonja Falk muistutti, että luottamus politiikassa tärkeää pääomaa.

– On selvä, että luottamus ja neuvottelukulttuuri saivat iskun, josta on vaikea toipua. Me muut valtuustoryhmät emme tiedä, kenellä on mandaatti neuvotella suurimman valtuustoryhmän puolesta, mutta nyt tiedämme ainakin, keillä sitä ei ole.

Muissa ryhmissä ihmeteltiinkin, ketkä lopulta demareiden päätökset tekevät. Kalle Aaltonen (Pro Lahti) kyselikin asiasta lisätietoa, jotta seuraavalla kerralla voitaisiin kutsua oikeat ihmiset neuvotteluihin. Vastaus jäi toistaiseksi saamatta.

Mira Nieminen (ps.) oli turhautunut siitä, että sopimuksen tekoon oli käytetty paljon aikaa ja neuvottelupäiviä oli venytetty ”demareiden toiveesta”. Jälkikäteen ajatellen sekin aika olisi ollut kuulemma parempi käyttää perheen kanssa.

Francis McCarron (kok.) esitti oman näkemyksensä viime päivien tapahtumien taustoista.

– Täällä väännetään miljoonasta tuntikausia siitä syystä, että valtuutettu Lientola ay-kavereineen sai sosiaalidemokraatit hyppimään tasajalkaa.

Elisa Lientolaa (vas.) heitto tuntui huvittavan.

– En tiedä, kuinka voisi hauskemmin nimetä ne kokoomuslaiset opettajat, jotka ovat ottaneet yhteyttä.

Demareiden ryhmänjohtaja Lampinen huomautti, että viime hetken esitykset eivät ole ennenkuulumattomia.

– Muistelen, että vuosi sitten tuli valtuustoon aika yllättäen oikealta esitys veroprosentista

Puolueiden yhteistyö on testissä vielä lähikuukausina, kun ne etsivät keinoja talouden tasapainottamiseen tuleville vuosille parlamentaarisessa työryhmässä.

Valtuustokokouksessa hyväksyttiin myös kokoomuksen esittämä ponsi, jonka mukaan puolueet neuvottelisivat valtuustokauden loppua koskevan valtuustosopimuksen. Yleensä siinä on sovittu muun muassa kauden tärkeimmistä tavoitteista. Tämän kauden alussa sopimus jäi sopimatta kauden alun isojen paikkajakoriitojen johdosta.

Esitys meni läpi äänin 32–27. Sitä vastaan olivat muun muassa demarit, vasemmistoliitto ja Liike Nyt. Kokoomuksen Toni Putula oli kokouksen alussa pitämässään ryhmäpuheenvuorossa viitannut esitykseen sanoilla, jotka olivat selvää kuittailua demareiden suuntaan.

– Toivomme, että puolueiden välillä neuvotellen tällainen sopimus voitaisiin tehdä ja siihen sitoutua. Tarvittaessa osa ryhmistä voi käyttää sopimusehdotusta ylähuoneessa, alahuoneessa, toriparlamentissa sekä naapureiden katsottavana, jotta tietävät että saavat siihen sitoutua.