Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahden sivistystoimen rahoista lihava riita valtuuston budjettikokouksen alla – lue demareiden ja kokoomuksen tiedotteet sanasta sanaan

Lahtelaisessa politiikassa on syntynyt näyttävä kiista perusopetuksen rahoista ensi maanantaina istuttavan valtuuston talousarviokokouksen alla. Demarit ilmoittivat perjantaina irtautuvansa kaupunginhallituksen yksimielisesti sopimasta esityksestä, johon sisältyi myös sivistystoimialalle kohdistuvia talouden sopeutustoimia.

Kokoomuksen valtuustoryhmä puolestaan kritisoi omassa kannanotossaan demareiden päätöstä voimakkaasti ja kyseenalaisti puolueen johtohahmojen uskottavuuden.

Kiistan tausta on viime viikkojen päätöksissä. Kaupunginhallitus oli jo ehtinyt yksimielisesti sopia esityksestä, jonka mukaan kaupunginjohtajan talousarvioesitystä muutetaan siten, että perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen lisätään 1,5 miljoonaa euroa. Ratkaisu oli käytännössä kompromissi: se olisi tarkoittanut sitä, että kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä olleet sivistystoimialan sopetusvaatimukset olisi puolitettu. Toisaalta sivistyslautakunta oli aiemmin ehtinyt torpata kaupunginjohtajan esityksessä olleet sopeutusesitykset kokonaan.

Ryhmien tuoreita tiedotteita lukiessa saattaa äkkiseltään vaikuttaa siltä, että puolueet puhuvat eri asiasta. Tekstejä lukiessa onkin hyvä huomata, että kiistan polttopisteessä olevassa sopeutustarpeessa ja sen arvioinnissa on käytännössä kyse siitä, kuinka hyvin ensi vuoden rahat riittävät turvaamaan olemassa olevan palvelutason, kun otetaan huomioon yleinen kustannustason nousu. Tähän logiikkaan perustuu sopeutuksista puhuminen tilanteessa, jossa budjetin euromäärä joka tapauksessa kasvaa.

Julkaisemme seuraavassa sekä demareiden että kokoomuksen asiaan liittyvät tiedotteet sellaisenaan sanasta sanaan.

Demareiden tiedote:

"SDP esittää lisäpanostuksia Lahden perusopetukseen

Lahden Sos.-Dem. Kunnallisjärjestön edustajisto kokoontui torstaina 24.11. käsittelemään Lahden kaupungin talousarviota vuodelle 2023. Kokouksessa käytiin vilkas keskustelu kaupungin tulevien vuosien toiminnasta ja taloudesta sekä päätettiin puolueen poliittisista kannoista ensi vuoden talousarviota koskien.

– Lahti sopeutuu parhaillaan vuodenvaihteessa koittavaan sotettomaan toimintaympäristöön. Samalla kaupungin on panostettava vahvistuvan sivistystehtävän toteuttamiseen. Opetus, kasvatus ja sivistys ovat kaupungin tärkeimpiä tehtäviä – ja sen on uskallettava myös näkyä, Lahden Demareiden puheenjohtaja Jetta Laakso linjaa.

Lahden Demarit pitävät tärkeänä, että lahtelaisten osaamisesta, jokaisen oppijan tarvitsemasta tuesta ja yhdenvertaisista sivistyspalveluista pidetään huolta jatkossakin. Samalla Kunnallisjärjestön edustajisto huomauttaa, että koronapandemian jättämät jäljet lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin edellyttävät yhä ratkaisuja.

– SDP tulee esittämään maanantaina kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa lisäpanostuksia perusopetuksen resursseihin. Vain sillä tavalla voimme rakentaa kestävää tulevaisuutta, nostaa koulutusastetta ja torjua huono-osaisuutta, valtuustoryhmän puheenjohtaja Minna Lampinen toteaa.

Sosialidemokraatit haluavat myös jatkaa valtuustoryhmien välisiä neuvotteluja seuraaviksi vuosiksi esitetyn uuden talousohjelman valmistelun prosessista. Palvelutason määrittelyssä lautakunnilla tulee olla keskeinen rooli."

Kokoomuksen tiedote:

"Lahden Sosiaalidemokraatit ovat tänään ilmoittaneet irtautuvansa puolueiden yhdessä neuvotelluista ja onnistuneesti sovitusta talousarviosta vuodelle 2023. Kokoomus on sitoutunut pitämään edelleen kiinni yhteistyöstä ja yhdessä sovitusta.

Erityisesti SDP:n sortuminen Vasemmiston lobbareiden painostuksessa on nöyryytys kaupunkimme yhteiselle päätöksentekomenettelylle. Kokoomus katsoo pettyneenä, kuinka kaikki mistä yhdessä ja ponnisteluja säästämättä on neuvoteltu ja sovittu, heitetään nyt roskakoriin.

Kokoomus katsoo, että valtuuston suurimman puolueen SDP:n uskottavuus on mennyt lopullisesti. Poliittinen johtajuus on hukassa ja on kysyttävä, miten on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildenin (SD) ja neuvotteluita vetävän Minna Lampisen (SD) uskottavuuden laita, kun heidän johdollansa sovituista voidaan näin luistaa. Kuka lopulta päättää lahtelaisten asioista – vaaleissa valitut valtuutetut vai joku muu taho?

Kokoomus haluaa turvata sivistystoimen rahoituksen myös tulevina vuosina, ei vain näin eduskuntavaalien alla. Sivistyksestä ei ole leikattu kertaakaan vuoden 2017 jälkeen, eikä olla leikkaamassa nytkään, päinvastoin. Vuodelle 2023 ollaan lisäämässä menoja kymmenellä miljoonalla eurolla. Näin on menoja lisätty myös aiempina vuosina, vaikka vasemmistopuolueet muuta aina vaalikiimassaan väittävät.

Kokoomus on sivistyspuolue, joka panostaa lapsiimme, mutta näiden panostusten rinnalla kulkee myös vastuullisuus. Vastuu järkevästä taloudenpidosta, joka mahdollistaa panostukset sivistyspalveluihin myös tulevina vuosina ilman, että aina vaalien alla ulosmitataan kaikki tulevaisuuden eväät lyhytnäköisellä äänten kalastelulla.

Kokoomuksen ratkaisu säästöjen aikaansaamiseksi on järkevissä investoinneissa oppilasmääriin sopivilla kouluverkkoratkaisulla, jolloin säästöt kohdistuvat ns. seiniin ja esim. nouseviin vuokrakustannuksiin – EI opetuksen laatuun tai oppimisen tukeen."