Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Triathlonin MM-kisojen ajaksi ­tarvitaan vuodepaikkoja myös ­kodeista ja kesämökeiltä

Ensi vuodesta ja varsinkin kesästä on Lahdessa tulossa urheilun suurtapahtumien täyteinen, mikä tietää kysyntäpiikkejä myös paikallisille majoittajille.

Eniten vuodepaikkoja tarvitsee elokuun viimeisenä viikonloppuna käytävät Ironman 70.3 -triathlonin MM-kisat.

– Kilpailijoita odotetaan reilut viisi tuhatta, joista varmaan 95 prosenttia on ulkomailta ja loput Suomesta, kertoo MM-kisojen kilpailunjohtaja Tiina Boman.

Majoittujien kokonaismäärä nousee MM-kisoissa jopa 15 000:een.

– Tilastojen valossa urheilijan mukana tulee kaksi perheenjäsentä, valmentajaa tai muita tukijoita. Lisäksi saapuu kisaorganisaatiota, tuomareita ja mediaa, sitäkin joukkoa useita satoja, Boman selventää.

Visit Lahti onkin jo varannut Ironman-viikkoa 21.–27.8. varten lahtelaiset hotellit, Pajulahden ja Vierumäen urheiluopistot, leirikeskuksia sekä hotellihuoneita myös Oikoradan varrelta Tikkurilasta, Pasilasta ja Helsingistä.

Nekään eivät kuitenkaan riitä, vaan asiakkaita on riittämässä yksityisillekin majoittajille.

– Uskon kysyntää olevan, voi olla jopa tuhansia. Puhutaan sadoista vuodepaikoista, sanoo myynnin asiantuntija Suvi Aaltonen Visit Lahdesta.

Yksityismajoitusta suositellaan tarjottavan Airbnb-alustalla, johon kisavieraatkin Visit Lahden sivuilta ohjataan. Ironmanin kisakeskus on tutusti Vesijärven satamassa, mikä asuntoa vuokraavan kannattaa muistaa.

Kaikki eivät edes halua hotellimajoitusta.

Suvi Aaltonen

– Se ihan varmasti myy, että on lähellä suorituspaikkoja. Ne menevät melkeinpä varmasti heti, Boman ennustaa.

Triathlonistin tärkein väline on arvokas polkupyörä, joka halutaan säilyttää asunnossa turvassa. Urheilijalle kisaan valmistautuessa kotimajoituksen etuna ovat jääkaappi ja liesi. Toiveissa ovat myös hyvä sänky ja lisävuodemahdollisuus.

– Perheen kanssa tulevat haluavat oman keittiön ja olla enemmän kodinomaisissa tunnelmissa. Kaikki eivät edes halua hotellimajoitusta, Aaltonen huomauttaa.

Asumisen ohella eniten kysymyksiä vierailta tulee liikkumisesta lentokentän, majoituksen ja suorituspaikan välillä. Auton vuokraaville ajomatka ei ole este.

– Myös mökkejä kysytään, ja niissä pääsyä uimaan järveen, Aaltonen mainitsee.

Visit Lahden tietojen mukaan kaupungissa on yleensä tarjolla noin 200 ja Päijät-Hämeessä yhteensä 450 yksityistä majoituskohdetta, joista muodostuu noin 1 000–1 500 vuodepaikkaa.

Ironmanissa poikkeuksellista on ulkomailta tulevien kilpailijoiden jopa yli viikon kestävä visiitti.

– Paikan saaneille MM-kisat ovat päätavoite, jota on ehkä tavoiteltu vuosien ajan, joten he haluavat treenatakin [Lahdessa] ennen sitä, Boman muistuttaa.

Ironman-viikolla oheistapahtumat alkavat tiistain-keskiviikon aikana. Torstaina on varsinainen tervetulo- ja infotilaisuus, kilpailupäivät ovat lauantai ja sunnuntai.

– Viipymät kannattaa myydä pidemmäksi aikaa, keskiviikosta sunnuntaihin lähtisin ainakin tarjoamaan, Boman neuvoo vuokraajia.

Toistaiseksi MM-kisoihin paikan on saanut pari tuhatta urheilijaa.

– Kisaoikeuksia jaetaan ensi kesään asti, joten kysyntä on tasaista koko ajan. Asunnon voi laittaa vuokrattavaksi ensi vuodenkin aikana, Aaltonen sanoo.

Hinnan määrittelyssä Aaltonen suosittaa huomioimaan sijainnin ja kulkuyhteydet, asunnon koon ja varustelun sekä oman vaivannäön henkilökohtaisten tai muiden tavaroiden järjestelemisessä.

– On hyvä pohtia, mitä itse olisit valmis maksamaan?

Uutta vuokraajaa hän suosittelee tarkistamaan kotivakuutuksen.

– Jos vaikkapa jotain menee rikki, niin mitä vakuutus tällaisessa tilanteessa sanoo.

Ironmaniin saapuu myös ensimmäistä kertaa Suomeen tulevia ihmisiä.

– Osa heistä on kisan jälkeen lähdössä kiertämään Suomea tai muita Pohjoismaita, Aaltonen kertoo.