Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulunavaus tuo taas tunkua torille lauantaille – pukin menopeli on yllätys

Millähän kyydillä se pukki tänä vuonna saapuu?

Sitä jännitetään tämän viikon lauantaina Lahden perinteisessä joulunavauksessa, jonka ohjelma starttaa torin esiintymislavalla kello 10.30.

Viime vuonna pukki tuli paloautolla, tänä vuonna tapahtuman odotetuimman vieraan saapumistapa ja -aika halutaan pitää yllätyksenä.

– Pukki tulee kuitenkin lavaohjelman aikana ja nousee myös lavalle. Pukin kulkuneuvo on ihan uusi, ainakaan minun tietääkseni hän ei ole näin aikaisemmin saapunut, vihjaa keskustan kehittämisyhdistys Lahti Cityn toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen. Helikopterikyydistä on joka tapauksessa luovuttu turvallisuussyistä, taannoinen läheltä piti -tilanne droonin kanssa säikäytti järjestäjät.

Joulunavauksen ohjelma on tänä vuonna kasattu tiiviimpään pakettiin, ja joulupukkia pääsee tapaamaan torilla vielä 11.30 jälkeenkin.

– Pukki jää lavaohjelman jälkeen torille, häntä pääsee siellä tapaamaan ja ottamaan hänen kanssaan kuvia, lupaa Wirtanen.

Torikuusen valot on aiemmin sytytetty vasta myöhemmin iltapäivällä, mutta tänä vuonna joulunavaus on keskitetty yhteen tilaisuuteen aamupäivällä, jolloin siis myös kuusi saa valot.

Lahti Energia lupasi viime vuodesta vielä vähän freesata kuusen valoja.

– Nehän tietysti näkyvät vasta illalla, joten toivotaan, että ihmiset tulevat vielä hämärän aikaan niitä katsomaan.

Kuusen valot palavat Wirtasen mukaan normaalisti sähkön hinnan noususta huolimatta.

– Lahti Energia lupasi viime vuodesta vielä vähän freesata kuusen valoja.

Tilaisuus alkaa musiikillisella ohjelmalla, joka kestää noin tunnin. Jouluisiin tunnelmiin yleisön vievät Filianna-kuoro, musiikkileikkikoulu Musiikkimarakatit sekä Miikka Kallio Band solistinaan Mikael Saari. Tapahtuman juontaa Kaisa Korkeamäki.

Kisamaskotti Hopsu tuo tapahtumaan terveiset 100 vuotta täyttävistä Salppurin kisoista, lisäksi torilla voi ihastella Lahden VPK:n kalustoa. Seurakunnan pisteellä on tarjolla lämmintä glögiä, ja Lahden ensi- ja turvakoti tarjoaa piparia sekä tikkuilmapallloja.

Joulupukin kirjeen voi käydä tiputtamassa torikuusen luona olevaan kirjelaatikkoon. Kirjeeseen

kannattaa laittaa oma osoite, jotta joulupukki osaa lähettää vastauskirjeensä oikeaan osoitteeseen. Kirjelaatikko on kuusen luona lauantaina noin kello 9.30–15.

Viime vuonna joulunavaukseen pakkautui arviolta 7 000 ihmistä, ja odotukset ovat korkealla nytkin.

– Nyt sinne mahtuu vielä enemmän, koska ei ole jäätoria.

Joulunavaus näkyy muuallakin keskustassa, muun muassa Sokoksessa avataan perinteinen jouluikkuna ja Triossakin on jouluista ohjelmaa.

– Keskustan liikkeillä on paljon omia kampanjoita, onhan tämä valtakunnallinen joulunavauspäivä.

Entä millaisin odotuksin keskustan yritykset lähtevät joulusesonkiin?

– Odotukset ovat maltilliset, uskoo Wirtanen. Liiketilojen omistajille hän vinkkaa, että tyhjiä tiloja kannattaisi vuokrata lyhytaikaiseen pop up -myyntiin.

– Sellaisia tiloja kysytään nyt paljon. Mieluummin vuokrattaisiin kuin pidettäisiin tyhjänä, se elävöittäisi keskustaa.