Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näitä korkeakouluja lahtelaiset hakijat suosivat

Viime kevään yhteishaussa 3 063 lahtelaista henkilöä tavoitteli korkeakouluopiskelupaikkaa. Menneiden viikkojen aikana paikan saaneista lahtelaisista 1 071 on ottanut paikan vastaan ja näin ollen ovat oletettavasti aloittaneet opintonsa.

Muun muassa tällaisia tietoja ilmenee LAB-ammattikorkeakoulun nettisivuilla julkaistussa blogikirjoituksessa, jonka on laatinut oppilaitoksen teknologiayksikön osaamispäällikkönä työskentelevä Rami Kivilahti. Hän on hyödyntänyt katsauksessaan opetushallinnon tilastopalvelun tuoreimpia tietoja.

Korkeakoulupaikan hakija voi nykyään hakea yhdestä kuuteen opiskelupaikkaan kerrallaan. Lahtelaisilla oli keväällä kaikkiaan 7 854, eli keskimäärin 2,6 opiskelupaikkaa hakijaa kohden.

Alla olevassa listauksessa näkyvät lahtelaisten hakijoiden suosituimmat ensisijaiset hakukohteet. Paikallinen LAB on odotetusti ylivoimainen ykkönen lähes 30 prosentin osuudellaan. Toisena oleva Helsingin yliopisto ja kolmantena oleva Tampereen yliopisto erottuvat myös melko selvästi muista korkeakouluista. Kärkikolmikko nappaakin lähes puolet lahtelaisten ensisijaisista toiveista.

Listalla pistää silmään Lahden oman LUT-yliopiston vaatimaton sijoitus ja 1,6 prosentin osuus. Asialle on luonnollinen selitys: LUT-yliopistolla ei vielä ole juurikaan kandidaattivaiheen koulutusta Lahdessa, vaan se painottuu lähes kokonaan Lappeenrantaan.

Noin kolme viidestä lahtelaisesta hakijasta haki ensisijaisesti ammattikorkeakouluun ja vastaavasti kaksi viidestä yliopistoon. Esimerkiksi Lappeenrannassa haut jakautuivat tasan molempien korkeakoulumuotojen kesken.

Ensisijaisesti ammattikorkeakouluihin hakeneista lahtelaisista 48 prosentilla oli ammatillinen peruskoulutus, 46 prosentilla ylioppilastutkinto ja kuudella prosentilla jokin muu pohjakoulutus (lukion päättötodistus, ammatillinen erikoistutkinto tai muu vastaava).

Ensisijaisesti yliopistoon hakeneista lahtelaisista 12 prosentilla oli ammatillinen perustutkinto, 84 prosentilla ylioppilastutkinto ja neljällä prosentilla jokin muu pohjakoulutus.

Kevään lukuja tarkastellessa on hyvä muistaa, että kyse ei ole yksittäisen ikäluokan hakeutumisesta korkeakoulutukseen. Hakijoiden joukossa on iäkkäämpiäkin lahtelaisia. Yliopistoon ensisijaisesti hakeneista oli 34 prosenttia yli 25-vuotiaita, ammattikorkeakouluun hakeneista peräti 59 prosenttia.