Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahden lähimmäispalvelulle sataa tunnustusta ovista ja ikkunoista

Lahden lähimmäispalvelu ry sai jatkoa lokakuussa nappaamalleen valtakunnalliselle Vuoden vanhusteko -tunnustukselleen, kun yhdistys ja sen toiminnanjohtaja Jonna Piipponen-Karkulowski valittiin äskettäin Vuoden lahtelaiseksi.

Palkittu yhdistys on perustettu kahden vapaaehtoisen tuumin 1987, ja on sittemmin laajentunut yhdeksi Lahden suurimmista ikäihmisten parissa toimivista järjestöistä.

– Olemme yhdistys, joka tuottaa myös palveluja. Teemme työtä ihmis- ja asiakaslähtöisesti, ja toimintamme tukee kotona asumista. Lähtökohtana on ikäihmisen hyvinvoinnista huolehtiminen ja ikäihmisten äänen esiin nostaminen.

– Aihe on ajankohtainen, kun ikääntyneiden määrä kasvaa. Toimimme ruohonjuuritasolla ja arvomme toteutuvat käytännössä. Valintaperusteluissa olikin yhtenä kohtana yksinäisyyden vähentäminen toiminnan avulla.

Toiminnanjohtaja Jonna Piipponen-Karkulowski kuvailee itseään käytännön naiseksi, joka tekee töitä kädet savessa.

Kerhot ovat avoimia ja maksuttomia.

Jonna Piipponen-Karkulowski

– Olen ollut yhdistyksessä töissä seitsemän vuotta ja täällä ollessani rakastunut vanhustyöhön, hän kertoo.

Piipponen-Karkulowski siirtyi projektikoordinaattorista toiminnanjohtajaksi viime keväänä. Vanhustyössä häntä puhuttelee etenkin kohtaamiset.

– Erityisesti se, että pystyy vaikuttamaan monien ihmisten elämään arjen tasolla. Tässä työssä on paljon iloa ja myönteistä vanhustyön puolta.

Toimintamuotoja on monenlaisia. Yhdistys tarjoaa ikääntyville kotipalveluja, joita voivat olla niin kodin ylläpito, kauppa- ja apteekkiasiointi kuin henkilökohtainen hoivakin. Vapaaehtoistoiminnan yli 100 vapaaehtoista toimivat esimerkiksi ulkoilukavereina ja ystävinä kodeissa, avustajina tapahtumissa ja virkistyksen tuojina palvelutaloissa.

Vapaa-ajan toiminta, joka pyörii Kiinni elämässä -nimikkeellä, palkittiin lokakuussa valtakunnallisella Vuoden vanhusteko -palkinnolla.

– Toiminta kattaa muun muassa 17 kaupunginosakerhoa eri puolilla Lahtea, jotka ovat avoimia ja maksuttomia, Piipponen-Karkulowski kuvaa.

Samalla voi kiinnostua toisestakin vapaa-ajan toiminnasta ja saada lisätietoa palveluista.

– Sama ihminen voi todeta, että hän voisinkin käydä vielä yhteislauluryhmässä. Ja sitten meillä on myös esiintyvä ryhmä, jossa voi löytää itsensä vaikka musavideolta!

Ennaltaehkäisy on taikasana myös ikääntyvien hyvinvoinnissa. Yhdistyksen toiminnassa pääsee kokeilemaan uusia asioita ja tutustumaan saman henkisiin ihmisiin.

– Löytää ehkä porukan, jossa olla mukana – ikääntyneet kuten nuoret viihtyvät porukoissa. Työyhteisö on usein se porukka, mutta työelämän jälkeen työtittelit monesti unohtuvat ja palataan samalle viivalle. Sillä ei ole enää merkitystä, mitä työtä on tehnyt, Piipponen-Karkulowski pohtii.