Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vertaistukea tarjolla itsemurhan tehneiden läheisille uusissa ryhmissä

Lahdessa aloittaa kaksi uutta vertaistukiryhmää itsemurhan tehneiden läheisille 16. marraskuuta alkaen. Päijät-Hämeen mielenterveysseuran ja Surunauha-yhdistyksen tukiryhmässä on tarjolla vertaistukea ihmisille, joiden läheiset ovat päätyneet itsemurhaan.

Ryhmässä on mahdollista jakaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kesken luottamuksellisessa, vertaistuellisessa seurassa. Ryhmää ohjaavat kriisityöntekijä Eero Untamala Lahden seudun kriisikeskuksesta sekä Surunauhan vertaistukija Anneli.

Ryhmät ovat suljettuja eli niihin ilmoittaudutaan etukäteen, ja kokoontumissa ovat mukana samat henkilöt, joten osallistujilta toivotaan sitoutumista joka kerralle.

Ryhmässä hyödynnetään Toivon polulla -ryhmämallia. Ryhmän päättymisestä noin kolmen kuukauden jälkeen pidetään vielä jatkotapaaminen.

Itsemurhia tehtiin Päijät-Hämeessä 29 vuonna 2020. Vuosittain siis jopa 300 hmistä kokee läheisen itsemurhan Päijät-Hämeessä. Koko Suomessa itsemurhia tehtiin Tilastokeskuksen mukaan 717.

– On tärkeää muistaa, että jokainen itsemurha koskettaa jopa kymmentä ihmistä menehtyneen ympärillä. Jos itsemurhia tapahtui vuoden aikana 30, tarkoittaa se sitä, että 30 erikokoista yhteisöä koki mahdollisesti traumatisoivan menetyksen, Surunauhan vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Teppo Kupias sanoo .

Surunauha on valtakunnallinen vertaistukijärjestö, joka järjestää ryhmiä eri puolilla Suomea, ylläpitää vertaistukipuhelinta sekä erilaista verkkotoimintaa ryhmächateissa, keskustelualueella ja Discord-palvelimella.

Lisäksi yhdistys on tuottanut Läheisten oppaan, joka on maksutta ladattavissa järjestön verkkosivuilta.

Läheisen itsemurhan kokeneilla voi Kupiaksen mukaan olla vaikeita syyllisyyden, häpeän ja yksinäisyyden tunteita. Menetystä ei aina ymmärretä eikä surevaa osata kohdata. Suomessa ei myöskään ole mahdollisuutta suruvapaaseen työstä, kuten Tanskassa.

– Jos surevan työkyky ei esimerkiksi vielä kuukausi oman lapsen itsemurhan jälkeen ole riittävä kokopäiväiseen työntekoon, eikä työnantajan ole mahdollista joustaa, on mielenterveysdiagnoosi ainoa vaihtoehto.

Suomessa suruvapaamallin käyttöönottoa ajaa Käpy Lapsikuolemaperheet ry.

– Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että menetyksen kokeneille läheisille olisi erilaisia tukimuotoja saatavilla myös ensimmäisten menetyksen jälkeisten kuukausien jälkeen, diagnoosista riippumatta. Tässä korostuu vertaistuki. Saman kokeneiden seurassa keskustelu on helpompaa, tulee kuulluksi, ja myös omat kokemukset saavat uusia sanoitustapoja muiden suusta, Kupias tietää.

Vertaistukiryhmät kokoontuvat Lahden Seudun kriisikeskuksessa alkaen 16.11. viikoittain yhteensä 12 viikon ajan.

Mukaan voi ilmoittautua netissä osoitteessa surunauha.net/lahti22, kriisityöntekijä on yhteydessä ilmoittautuneisiin puhelimitse ennen ryhmän alkua. Lisätietoja ryhmästä antaa Eero Untamala 050 320 0560 (tekstiviesti, WhatsApp, puhelin).