Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Nuorista se kaikki lähtee” – Vesijärvenkadun nuorisotila Walkersissa kohdataan niin muita nuoria kuin turvallisia aikuisiakin

Nuorisotila Walkersilla on alkamassa halloween-bileet. Ikkunoissa on hämähäkin seittiä, ja vaaleat reisiluut kolisevat jo tunnelmaa luoden – liekö puhuttavan koristeista vai syysillan aiheuttamasta hytinästä. Walkers on juhlien myötä tavallista pidempään auki, sillä nuoret olivat itse toivoneet juhlia.

– Laitetaan vähän kauhumusiikkia, ja nuoret itse askartelivat koristeita juhlia varten. Nuorista se kaikki lähtee ja osallistamme heitä tekemiseen mukaan, kertoo toimintavastaava Sanna Koskinen.

Walkersilla jokainen päättää itse, miten aikansa tilassa viettää. Mitään pakollista aktiviteettia ei ole, ja aikuiset ovat paikalla nuoria varten.

– Jos nuoret haluavat järjestää tai tehdä jotain niin ehdottomasti voidaan toteuttaa. Moni kaipaa usein myös aikuista mukaan tekemiseen, Walkers-ohjaaja Teemu Kotilainen kertoo.

Walkers on Helsingistä koko Suomeen laajentunut nuorisotyön muoto, jonka on kehittänyt Aseman lapset ry. Yhdistykseltä tulevat materiaalit ja toimintaperiaatteet. Lahteen Walkers avattiin toukokuussa 2021, ja sen toiminnasta vastaa Diakonialaitos (Dila) yhteishankkeella Lahden kaupungin kanssa. Dilan työtiimiä vahvistavat vapaaehtoiset – Wapariksi haluava voi olla yhteydessä nettisivujen kautta.

– Kutsumme henkilön haastatteluun, jonka jälkeen Aseman lapset kouluttaa vapaaehtoiset ensin valtakunnallisessa koulutuksessa. Sen jälkeen pidämme koulutuksen paikallisen osion, jossa kerromme meidän tavoista ja toiminnasta. Sitten on neljä harjoittelukertaa, jonka jälkeen kruunataan Wapariksi, Koskinen listaa.

Uutisaiheissa pinnalla ollut nuorisorikollisuus ja katujengit nousevat esille myös Walkersin verkostoissa. Henkilökunta tekeekin tiivistä yhteistyötä poliisin, sosiaaliohjaajien ja muiden nuorisotoimijoiden kanssa.

– Olemme herkkänä reagoimaan, jos nuorten puheissa kuuluu sellaisia “bisnespuheita”. Kyllä sen jengielämän ihannoinnin huomaa, mutta meillä täällä se ei ole näkynyt niin paljoa, Koskinen pohtii.

– Meillä käy laidasta laitaan erilaisia nuoria, jotka pääsääntöisesti kaikki käyttäytyvät asiallisesti, Kotilainen toteaa.

Koskinen ja Kotilainen uskovat sosiaalisen median olevan iso vaikuttaja ilmiöön, sillä esimerkiksi Tiktokin trendit ja haasteet näyttävät, mitkä asiat ovat pinnalla. He korostavat somessa olevan paljon hyvää, mutta isona kääntöpuolena sieltä nousevat huonot mallit.

– Se on kuitenkin aika pieni porukka, joka näin toimii. Se näyttäytyy välillä laajempana, koska tappeluvideot ja muut tällaiset leviävät somen kautta niin laajalle, Kotilainen miettii.

Lahtelaiset nuoret ovat löytäneet tilan osaksi arkeaan, sillä uusia kävijöitä ja porukoita tulee jatkuvasti. Walkersin henkilökunta kohtaa jokaisen nuoren sellaisena kuin on, aidosti ja luottamuksellisesti. Tällöin myös vaikeista asioista voi puhua turvallisessa ympäristössä. Koskinen kokee somen monella tapaa myös hyväksi väyläksi, sillä moni voi löytää sieltä vertaistukea tai muuta apua purkaessaan tuntemuksiaan.

– Nuoret tuovat pahaa oloaan ihan eri tavalla esille kuin aiemmat sukupolvet. Meidän tehtävä täällä on se, että yritetään ylläpitää hyvää oloa ja pitää hauskaa. Näkisin, että yleisesti ottaen nuoret kokevat tulevaisuuden olevan toiveikas, vaikka sota ja kaikki nykypäivän haasteet tekevät sen, että negatiivisia asioita paisutellaan. Olisi hienoa, että nostettaisiin positiivisia asioita, ja loisimme nuorille toivoa. Että vaikka tilanne on nyt tämä, kaikesta päästään eteenpäin, Koskinen toteaa.

Kuin kreivin aikaan nuoret odottavat ulko-ovella juhlien alkua. Ovien auetessa sisään astelee virta nuoria, joista osa on halunnut pukeutua teeman mukaisesti.

– Tulin tänne, koska täällä on hyvä tunnelma, paljon ihmisiä ja hyvää juomaa ja seuraa, iloitsee Jaakko kurottaessaan tiskiltä limsaa.

– Täällä on tosi mukavaa henkilökuntaa, kiva meininki ja kaikki ovat tosi ystävällisiä, kertoo Pinja hymyillen.

Henkilökunta kertookin nuorten olevan tyytyväisiä erityisesti siihen, että Walkersilla on turvallisia aikuisia, joiden kanssa jutella.

– Se riittää. Että on turvallinen paikka, jonne tulla ja jossa voi olla rauhassa, painottaa Koskinen.