Päijät-Hämeen keskussairaalassa syntyneiden vauvojen vanhemmat ovat perinteisesti saaneet muistoksi kortteja, joihin on merkattu pienokaisen tärkeät tiedot, kuten pituus ja paino. Viime viikosta lähtien kortit ovat olleet ulkoasultaan uudistuneita. Vanhat nallekortit ovat korvautuneet vauvan syntymäpaikkaa esiin tuovilla korteilla, joissa on kuvattuna radiomastot tai hyppyrimäet.
Kortin uusiminen tuli ajankohtaiseksi, kun synnytysosasto muutti uusiin tiloihin keskussairaalan ison uudistuksen yhteydessä. Synnytysosastolla kätilönä työskentelevä Anna-Mari Poteri kuuli kortin päivitysideasta, tarjoutui mukaan projektiin ja päästi toteuttamaan korttien kuvituksen.
Poteri kertoo aiemmin ”piirrelleensä silloin tällöin omaksi ilokseen”, mutta nyt hänen kynänsä jättää pysyvämmän jäljen moniin paikallisiin perheisiin. Kuvien aiheiden valinta oli helppoa.
Itsestään selvä valinta oli sanamuoto ”syntynyt Lahes”.
– Ulkopaikkakuntalaisena mietin, mitä Lahdesta tulee ensimmäisenä mieleen. Nämä oli myös helppo toteuttaa.
Poterille tosin tuli kaupungista mieleen myös Hartwallin ja Askon tehtaat, mutta hän totesi varsin pian, että ne tuskin sopisivat kuvan aiheeksi tähän yhteyteen. Sen sijaan itsestään selvä valinta oli sanamuoto ”syntynyt Lahes”, koska tuohon ilmaisutapaan täällä törmää kaikkialla.
Poteri asuu Kouvolaan nykyään kuuluvassa Jaalassa, mutta hänellä on lahtelaisiin tavallista parempi näppituntuma. Hänen käsiensä kautta kulkenut satoja uusia lahtelaisia paikallisessa keskussairaalassa 21 työvuoden aikana. Yhden lapsen hän on käynyt siellä itsekin synnyttämässä.
Kortteja jaettaessa ei tosin tuijoteta kuntarajoja. Kuka tahansa Päijät-Hämeen keskussairaalassa synnyttänyt saa kortin muistoksi, riippumatta väestörekisteriin merkatusta vanhemman ja lapsen kotikunnasta. Onhan syntymä kuitenkin tosiasiassa tapahtunut Lahes.
Vanhemmille jaettavilla muistokorteilla on pitkät perinteet. Ne olivat tarpeen etenkin ennen, kun synnytysosastoilla ei ollut nykyiseen tapaan perhehuoneita. Tuoreet isät lähtivät kotiin ja huomasivat olevansa pulassa, kun sukulaiset kyselivät pienokaisen mittoja. Nykyisellä kännykkäaikakaudella tuontapaisia ongelmia ei juuri pääse syntymään, mutta kortit ovat edelleen arvossaan muistoesineinä.