Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Oltiin kyllä iloisia, kun saatiin ensimmäiset tilaukset” – Ilmainen Puoti kierrättää käyttökelpoisia vaatteita ja tavaroita maksutta

Käytännönläheinen työ on nuorille mielekkäimpiä tapoja päästä kiinni työelämään, ainakin jos kysytään Ilmaisen Puodin pitäjiltä.

– Kyllä minun mielestäni. Kun pääsi tekemään enemmän konkreettisia asioita, alkoi tuntua, että oli oikeasti järkevää lähteä kotoa, sanoo Jenna Häkälä.

– Ja moni nuori tarvitsee tsemppausta, se tekeminen alkaa tulemaan sitten juttelun kautta, vahvistaa Hanna Nousiainen.

He kuuluvat työkokeilijoiden ryhmään, joka vastaa Lahden Diakonialaitoksen kehittämän Ilmaisen Puodin toiminnasta, ja hankkii siten työelämätaitoja ja -valmiuksia.

Putiikki kierrättää lahjoitettuja vaatteita ja tavaroita, ja nimensä mukaisesti asiakkaat voivat käydä hakemassa tuotteet itselleen maksutta Ahvenistonkatu 2:n sisäpihalla olevasta kivijalkaliikkeestä.

Lokakuun alussa puodille avattiin oma verkkokauppa, johon on kerätty esille erillinen valikoima pääasiassa naisten vaatteita.

– Nettisivuille on tulossa myös lasten vaatteita, kertoo yhteisö- ja kortteliohjaaja Eemeli Kumpulainen.

Hän on osa teknistä tiimiä, joka vastaa sivuston toimivuudesta ja ulkoasusta.

– Oltiin kyllä iloisia, kun saatiin ensimmäiset tilaukset, Kumpulainen sanoo.

Täällä oli eilen pöytä, joka selkeästi meni niin kovaan tarpeeseen, että oli iloinen asia, kun se lähti.

Hanna Nousiainen

Puodista löytyy nyt pääasiassa naisten ja lasten vaatteita, sekä kenkiä, luistimia, leluja, pelejä ja vauvantarvikkeita. Lisäksi sinne voi lahjoittaa astioita ja pieniä huonekaluja.

Asiakaspalvelijoina Nousiainen ja Häkkälä ottavat vastaan lahjoituksia, lajittelevat ja somistavat liikkeen, antavat tuotteet ja mukaan vielä takeaway-kahvin.

– Tämä on monipuolista, saa palvella kaikenlaisia asiakkaita, Nousiainen sanoo.

Lisäksi on kuvaustiimi, joka valokuvaa lahjoitetut tuotteet ja siirtää kuvat nettisivuille. Ilmaisten tuotteiden puoti on monille helpotus.

– Täällä oli eilen pöytä, joka selkeästi meni niin kovaan tarpeeseen, että oli iloinen asia, kun se lähti, Nousiainen muistaa.

Kivijalkapuoti on pääasiassa avoinna keskiviikkoisin klo 11–14. Asiakkaina on käynyt korttelissa asuvia Ukrainan pakolaisiakin.

– Kielitaitoa pääsee myös kehittämään, yleensä englantia, Häkkälä lisää.

Lahden Diakonialaitoksen diakonia- ja kehitysjohtaja Anne-Maria Karjalaisen mukaan nuorten syrjäytyminen on lisääntynyt Lahdessa merkittävästi viimeisen parin vuoden aikana.

– Lahden alueella on iso haaste nuorten syrjään jäämisessä, joten haluamme innovatiivisesti löytää nuoret, ja tarjota erilaisia mahdollisuuksia parantaa työ- ja toimintakykyä, Karjalainen toteaa.

Nuoret voivat tulla toimintaan mukaan TE-palvelujen kautta kuntakokeilun asiakkaina, muilta kolmannen sektorin tahoilta, sote-palvelujen kautta tai ottamalla itse yhteyttä.

– Osa tekee tätä palkkatyönään, osa työkokeilun tai harjoittelun statuksella, riippuen vähän missä kohtaa urapolkua on. Osa harjoittelee työelämätaitoja ja toimintakuntoaan.

Ilmaisen Puodin kivijalkaliike saatiin käyntiin vuonna 2020 ympäristöpääkaupungin kestävän kehityksen rahoituksella. Vuosi sitten ryhdyttiin kehittämään verkkoversiota, jota ylläpitävään Digi-pajaan on saatu ESR-rahoitusta ensi heinäkuuhun asti osana React-EU-välinettä. Rahoitusta antavat myös Lahden Diakoniasäätiö ja LAB-ammattikorkeakoulu.

– Pääasia on, että tavara kiertää, ja päästään kehittämään nuorten työelämävalmiuksia, Karjalainen kiteyttää.

Hän peräänkuuluttaa vastuullista lahjoittamista.

– Tavaroiden tulee olla ehjiä, puhtaita ja käyttökelpoisia.

Ne tuotteet, jotka eivät Ilmaisesta Puodista löydä kotiaan, kuljetetaan Romaniaan.

– Meillä on siellä pitkäaikainen järjestökumppani, jonka kautta tavarat menevät Ukrainan pakolaisille ja Romanian romaneille.

Ilmaisen Puodin löydät osoitteesta dila.fi/ilmainenpuoti ja kivijalkaliikkeen Ahvenistonkatu 2:n sisäpihalta.