Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin taloudessa etsinnässä silta yli synkän virran – sote-uudistus kohtelee erityisen kaltoin Lahden seutua

Lahden valtuustoseminaarin osallistujille ei jäänyt epäselväksi, että kuntatalous on ensi vuodesta alkaen poikkeuksellisessa tilanteessa sote-uudistuksen vuoksi.

Asiasta puhuessaan kaupunginjohtaja Pekka Timonen havainnollisti asiaa parilla tuoreella uutisella. Esimerkiksi Mikkeli oli talousarviota julkistaessaan yksinkertaisesti ilmoittanut, että he eivät enää selviä.

Lahdessa ei ihan noin synkkää ilmoitusta ole vielä annettu, mutta tilanteen vakavuutta ei ole yritetty peitellä. Onhan seuraavalle kolmelle vuodelle ennakoitu yhteensä peräti 122 miljoonan euron alijäämää.

–  Kaupungin menot eivät ole paisumassa, mutta tulee kraatteri tulopuolelle, Timonen kiteytti.

Tulee kraatteri tulo­puolelle.

Taustalla on monta syytä: sote-uudistuksen vaikutukset, osinkotuottojen tippuminen, korkojen nousu, inflaatio ja työttömyydestä aiheutuvat menot.

Erityinen ongelma on sote-uudistus, jonka myötä kaupungilta poistuu enemmän tuloja kuin menoja. Tämänhetkisen tiedon mukaan uudistus heikentää kaupungin taloutta vuosittain reilulla 14 miljoonalla eurolla ja lopullinen summa saattaa nousta noin 18 miljoonaan euroon, kun valtionosuuksiin tehtävät muutokset ovat tiedossa.

Ilmiö on samansuuntainen koko kuntakentässä. Timonen huomauttikin, että julkisessa keskustelussa puhutaan paljon hyvinvointialueiden rahoituksen riittävyydestä, mutta ”ketään ei kiinnosta” kuntien tilanne. Timonen arveli, että tilanne muuttuu, kun kuntien tilanne vuosina 2024–2025 alkaa näkymään kunnolla. Hän peräänkuulutti tasapainoisempaa kehittämistä.

– Tämä keskustelu tullaan käymään isoilla kirjaimilla. Yksi hallinnon taso rahoitetaan täyteen ja toinen ottaa syömävelkaa.

Timonen ja kaupungin talousjohtaja Tiina Mörsky korostivat, että kritiikki ei kohdistu paikalliseen hyvinvointiyhtymään, joka on onnistunut viime vuosina sopeuttamaan talouttaan. Kritiikki liittyi koko uudistuksen rahoitusperiaatteisiin, jotka ovat erityisen epäreiluja Päijät-Hämeen tapaiselle alueelle, jossa on jo tasapainotettu sote-toiminnan taloutta.

Lisää vaikeutta kaupungin talouden suunnitteluun tuo nykyinen maailmantalouden tilanne, jossa inflaatio laukkaa ja talouskasvu hyytyy. Kaupungin budjetin pohjalla on valtiovarainministeriön ennuste, jossa on oletettu vielä pientä kasvua Suomen talouteen ensi vuodeksi. Muut ennustelaitokset ovat povanneet jo taantumaa, joten budjetilta voi vielä tippua pohja.

Synkistä näkymistä huolimatta kaupunginjohtaja Timonen muistutti, että vuosikymmenen loppupuolella Lahden taloudessa on nähtävissä toiveita paremmasta, muun muassa Fazerin tehtaan myötä. Sitä ennen pitäisi silti rakentaa ”silta yli synkän virran”, kuten Timonen totesi laulun sanoihin viitaten.