Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Siellä on nyt todella paljon hysteriaa” – Taras Zagibalov uskoo Putinin lähtölaskennan alkaneen

Venäjän osittainen liikekannallepano saattaa iskeä myös Lahdessa asuvan Taras Zagibalovin perheeseen. Putinia avoimesti vastustavan miehen kaksi vanhinta lasta, 22- ja 19-vuotiaat pojat, asuvat yhä Venäjällä. Molemmat on toistaiseksi vapautettu asepalveluksesta, toinen terveyssyistä, toinen opiskelujen takia.

– Mutta Venäjällä lakiin ei voi luottaa, mitä vain voi tapahtua. Miehille on nyt iso riski olla Venäjällä.

Pojilla onkin suunnitelma: jos tilanne kiristyy, he aikovat piiloutua sukulaisten tai ystävien luo. Ulkomaille lähtö olisi hankalaa ja kallista, mutta sekin on viimeisenä keinona harkinnassa.

Myös hänen poikansa ovat osallistuneet Putinin vastaisiin mielenosoituksiin ja tulleet pidätetyksi.

– He ymmärtävät riskit, he ovat urheita ja olen ylpeä heistä.

Suomessa vuodesta 2018 asunut Zagibalov on seurannut tiiviisti Ukrainan sodan tapahtumia.

– Sota on valtava rikos Ukrainaa ja koko ihmiskuntaa kohtaan. Mutta nyt näen myös toivoa, koska Ukrainan armeija menestyy ja Kremlin johto alkaa panikoida.

Hän seuraa myös Z-henkisiä kanavia Telegram-palvelussa saadakseen kattavampaa kuvaa.

– Siellä on nyt todella paljon hysteriaa. Heitä järkyttävät viime aikojen tapahtumat etenkin Harkovan ja Hersonin suunnilla.

Hän on myös huomannut propagandakanavien aloittaneet oudon kampanjan, jossa vaaditaan esiin ”totuutta” ja kritisoidaan rajusti sotavoimien johtoa.

– Vaikuttaa kaaokselta, hän summaa.

Asetelmien muuttuminen herättää hänestä toivoa, että ”Kremlin rikollisista päästään vihdoin eroon”. Vallan vaihtumisen aikataulua hän ei lähde ennakoimaan.

– Mutta se tapahtuu äkkiä, silloin kun kukaan ei osaa odottaa.

– Putinin toivon joko kuolevan tai joutuvan oikeuteen rikoksista Ukrainaa, venäjää ja koko maailmaa kohtaan.

Länsimaissa ihmetellään, miksi venäläiset eivät lähde joukolla kadulle, kuten Iranissa. Zagibalovia se ei kummastuta, hän muistuttaa, miten kävi Valko-Venäjällä, ja havainnollistaa riskejä: naisia saatetaan vaikka uhata lasten huostaanotolla, ja miehille iskeä käteen palvelukseenastumismääräys.

– Mielen osoittaminen voi käydä kalliiksi.

Hän myös muistuttaa, että Venäjän poliisi ei epäröi käyttää tappavaa aseistustaan. Vain, jos poliisin rivit rakoilisivat, voisi kansannousu onnistua. Toistaiseksi siitä ei ole merkkejä. Maassa on myös tukahdutettu kaikki vähänkin kriittinen puolue- ja yhdistystoiminta. Sitäkin on hämmästelty, etteivät venäläiset lännessäkään protestoi Putinia vastaan.

– Venäläiset on opetettu välttämään politiikkaa. Ääneen ei saa protestoida, Zagibalov selittää.

Suomessa on myös pohdittu, onko maahan nyt ujutettu ”vihreitä miehiä”, valmiina manöövereihin. Sitä Zagibalov ei usko.

– Se vaatisi järjestäytyneisyyttä. Nyt on kyse satunnaisesta joukosta.

Hän uskoo, että demokratia vielä joskus voittaa Venäjällä, mutta aikaa se vie.

Maanmiehiltään Lahdessa Zagibalov sanoo saaneensa kiitosta, kun on julkisesti tuominnut sodan. Hänen ”kuplassaan” ei Putinin tukijoita ole. Tuore tutkimus kertoo viidenneksen venäläisistä Suomessa tukevan sotaa. Häntä se ei yllätä: he ovat iäkästä väkeä, joka seuraa Venäjän valtion mediaa.

– Venäjälläkin kuilu nuorten ja iäkkäiden välillä on tässä valtava.

Suomi on hänestä toiminut tilanteessa hyvin, mutta EU-rajojen sulkeminen venäläisiltä arveluttaa.

– Ymmärrän syyt, mutta ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus paeta maasta, jossa heidät voidaan lähettää tappamaan ja kuolemaan.

Hän ei ole Lahdessa kohdannut venäläisvihaa. Paikallisia kohdatessaan hän kuitenkin usein aistii ääneen lausumattomat kysymykset ja vitsailee, että oikea pukeutuminen selventäisi tilanteita.

– Onhan minulla t-paita, jossa lukee ”Fuck Putin”. Harmi kun se on liian iso.