Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Mistään ei käy ilmi, miten tapahtumahakuja suunnitellaan ja johdetaan” - päättäjille kriittinen selvitys Lahden tapahtumatoiminnasta

Lahden kaupungilta puuttuu selkeä tapahtumastrategia, joka pohjautuu kaupungin strategiaan. Nykyinen toiminta ohjautuu perinteiden pohjalta. Puuttuvan strategian vuoksi toimintaa leimaa epätarkkuus ja selkeiden tavoitteiden puute.

Siinä muutamia havaintoja tuoreesta Lahden tapahtumatoimintaa koskevasta selvityksestä, jonka tapahtuma-alan konsulttiyhtiö Kuusisto & Sahlstedt on laatinut kaupungin toimeksiannosta. Selvityksen tekijät olivat haastatelleet paikallisia tapahtuma-alan toimijoita ja sidosryhmiä sekä kaupungin organisaation sisältä että yksityiseltä sektorilta.

Selvityksen tuloksia on tarkoitus hyödyntää, kun kaupunki on järjestelemässä uudelleen tapahtumatoimintaansa syksyn aikana.

Selvityksessä tarkasteltiin kaupungin tapahtumayhtiöiden ja -organisaatioiden kokonaisuutta, johon kuuluvat Koko Lahti, Lahti Events, Lahti Region ja kaupungin tapahtumayksikkö.

Organisaatioiden välillä on myös havaittavissa kilpailullisia asetelmia.

Konsultin keskeisenä havaintona oli, että erityisesti kaupunkiorganisaation ulkopuoliset tapahtumajärjestäjät tunnistivat heikosti heitä palvelevan organisaation. Tapahtumayksikön ja Lahti Eventsin toiminta ja tarkoitus olivat monille haastatelluille melko tuntemattomia.

Konsultit kiinnittävät huomiota myös organisaatioiden keskinäiseen työnjakoon: ”Organisaatioiden välillä on myös havaittavissa kilpailullisia asetelmia: jokaisen tavoite on saada Lahteen parhaimmat, hienoimmat ja merkityksellisimmät tapahtumat. Kilpailu sinänsä on hyvä tapa kirittää organisaatioiden toimintaa, mutta tilanteessa, jossa selkeä strategia puuttuu, voi kilpailuasetelma myös ohjata toimintaa epätarkoituksenmukaisella tavalla”.

Kaupungin sisäisesti sovitut tehtäväjaot eivät ole täysin toteutuneet. Esimerkiksi tapahtumien tukipalvelut on tehtävänjaossa selkeästi siirretty Lahti Regionilta Lahti Eventsille, mutta käytännössä ne eivät ole siirtyneet. Tukipalveluilla tarkoitetaan majoitukseen, kuljetukseen ja ilmoittautumisiin liittyviä palveluita.

Selvitykseen kirjatun havainnon mukaan kaikkien organisaatioiden tehtävänä on tapahtumien haku Lahden seudulle, mutta mistään ei käy ilmi, miten tapahtumahakuja suunnitellaan ja johdetaan. Kaupungin tapahtumastrategia on tehty edellisen kerran vuonna 2011, eikä sitä olla uudistettu sen jälkeen, vaikka muun muassa kaupungin strategia on uudistunut.

Paljon esillä olleen Lahti Eventsin osalta kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaosto on jo tehnyt linjauksen yhtiön nykymuotoisen toiminnan alasajosta. Konsulttiselvityksessä tähän oli otettu varauksellinen kanta: ”Haastatteluista piirtyy kuva, että Lahti Eventsin tulevaisuudesta on jo päätetty. Näkemyksemme mukaan on kuitenkin syytä vielä tarkastella yhtiön tehtävää ja sen merkitystä Lahdelle pidemmässä perspektiivissä. Yhtiön tehtävä alueella on selkeä ja tarve tapahtumien hankinnalle kasvaa myös tulevaisuudessa. Kaupungin 100-prosenttisesti omistama yhtiö pystyy toimimaan tapahtumakentässä huomioiden jatkuvasti omistajansa edun”.

Kyseinen kirjaus tuntuikin tulevan osittain yllätyksenä päättäjille tiistaina järjestettyjen kaupunginhallituksen mediakahvien perusteella. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) pohti ääneen, onko maininta tullut selvitykseen esimerkiksi Lahti Eventsin edustajien esittämänä nostona.

Kaupunginhallitus sai selvityksen maanantaina tiedokseen. Seuraavaksi tapahtumatoiminnan järjestelyitä puidaan ensi viikolla kaupunginhallituksen jaostojen kokouksissa. Pohdintojen tueksi päättäjien käyttöön on tulossa myös Lahti Eventsistä tehty ylimääräinen tilintarkastus.