Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nanna Suden raivoisa rakkaus esillä Malvan seinillä

Tämän viikon torstaina Lahden Malva-museossa avautuvassa näyttelyssä nähdään taidemaalari Nanna Suden tuoreita teoksia.

Susi on tunnettu värikylläisistä, ekspressiivisistä maalauksistaan. Näyttelyn nimi, Taiteilijatar ja raivoisa rakkaus, kuvaa taiteilijan suhdetta taiteen tekemiseen – taidetta tehdään herkkyydellä, intohimoisesti ja välillä suorastaan raivoisasti.

– Rakkaus maalaamiseen on vastakohtaisuuksien yksinäisyyttä. Siihen kuuluu myös viha. Maalaaminen on minulle viha-rakkaussuhde. Maa ja taivas. Kuten elämä ja kuolema, Susi kuvailee suhdetta työhönsä näyttelyn tiedotteessa.

Lisääkin kielikuva Sudella riittää maalaamisesta, jota hän nimittää myös ”oikeaksi kiusankappaleeksi”.

Se on minun toinen käteni, toinen silmäni, toinen ääneni.

Nanna Susi

– Se on minun toinen käteni, toinen silmäni, toinen ääneni. Se on minun varjoni ja joskus olen maalausten varjo. Se on suhde, joka on tinkimätön. Ihan sama mihin uima-altaisiin hypin tai missä virroissa peseydyn. Se ei lähde minusta ja minä en lähde siitä. Raivoisa rakkaus. Ja raivoaminenkaan ei aina auta. Mutta raivo tekee sinnikkääksi.

Asikkalasta lähtöisin oleva Nanna Susi kuuluu tunnetuimpiin kotimaisiin taidemaalareihin. Ensimmäisen kerran hänen tuotantoaan nähtiin Lahdessa yksityisnäyttelyssä Galleria Nuovossa vuonna 1995. Sen jälkeen hänen maalaustaidettaan on esitelty kymmenissä ja kymmenissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä eri puolilla maailmaa.

Kuvataideakatemiasta vuonna 1997 valmistunut Susi nousi suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään Vuoden nuori taiteilija 2000 -nimityksen myötä. Susi on palkittu myös kultaisella Helsinki-mitalilla.

Nykyään Susi asuu ja työskentelee Helsingissä ja Roomassa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kaksi uutta taidekirjaa. Tila on tunne -kirja esittelee, mistä Nanna Suden maalaukset ovat löytäneet kodin eri puolilta maailmaa. Samalla maalausten omistajat pääsevät kertomaan, mitä maalaus heille merkitsee ja kuinka se vaikuttaa tilaan ja sen tunteeseen – tunnetilaan.

Toinen julkaistava kirja sisältää Taiteilijatar ja raivoisa rakkaus -näyttelyn maalaukset. Tekstin kirjaan on kirjoittanut professori Altti Kuusamo.

Malvassa avautuvassa näyttelyssä nähdään Suden vuosina 2020-2022 syntyneitä maalauksia. Kerroksellisten taideteosten aiheissa nähdään niin arkista työntekoa kuin kukka-aiheitakin.

Nanna Susi: Taiteilijatar ja raivoisa rakkaus -näyttely Malvassa 7.10.2022–2.4.2023.