Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannattaisiko lumiukko sammuttaa Aleksin päältä? Entä paljonko menee sähköä radiomastojen valaisemiseen? – otimme selvää

Lahden energiansäästösuunnitelmissa on tarkastelussa myös muutamia kaupunkikuvan kannalta merkittäviä kohteita. Yksi niistä on keskustan kausivalojen kokonaisuus, johon kuuluu Aleksanterinkadun päällä olevat talvivalot, Rautatienkadun päällä olevat valopallot ja valoilla koristellut puut.

Näiden valaistukseen on mennyt lokakuun alusta maaliskuun loppuun ulottuvalla kaudella sähköä kaikkiaan 19 000 kilowattituntia. Määrä vastaa melko tarkalleen tyypillisen yhden sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta. Tai noin kymmenen kaukolämmitetyn kerrostalokaksion kulutusta.

Melko pieni kokonaiskulutus selittyy sillä, että kausivalojen lamput on muutama vuosi sitten vaihdettu energiatehokkaisiin led-lamppuihin.

Kaupungin alustavissa laskemissa onkin jo arvioitu alustavasti, että tulevana talvena keskustan kausivalaistuksen kustannukset olisivat noin 9 000 euroa – ja tästäkin summasta noin puolet olisi valojen ripustukseen ja purkamiseen liittyviä kuluja.

Laskelma pohjautuu tiedossa oleviin kaupungin sähkösopimuksiin ja niiden hintakiinnityksiin, joiden perusteella kaupungin maksama hinta sähköstä jää edelleen alle 20 sentin kilowattitunnilta.

Toisin sanoen kausivalojen sammuttamisella on saavuttavissa korkeintaan muutahan tuhannen euron säästö. Virkamiehet ovat kuitenkin alustavasti selvitelleet ratkaisua, jossa valot olisivat päällä keskustan joulunavauksessa, juhlapyhinä ja Salpausselän kisojen aikaan, mutta muina aikoina rajoitetummin.

Radiomastojen valaistuksesta vastaava Lahti Energia ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, miten valoja käytetään tulevalla talvikaudella. Mastoissa on ollut värivalaistus syksy- ja talvi-iltoina perjantaisin ja lauantaisin kello 19–00. Lisäksi mastoissa on ollut valaistuksia muulloinkin esimerkiksi tiettyjen teemapäivien kunniaksi.

Radiomastojen koristevalaistukseen käytettävät lamput kuluttavat Lahti Energiasta hankkiamme tiedon mukaan sähköä yhteensä 19 kilowattitunnin edestä. Jos sähkön hinta olisi esimerkiksi 20 senttiä kilowatilta, yhden valaistusillan hintalappu olisi vajaan 20 euron luokkaa.

Sama havainnollistettuna toisin: radiomastojen valaistus vastaa karkeasti ottaen viiden yksityisasunnossa käytettävän sähkökiukaan tyypillistä kulutusta. Tämä sillä oletuksella, että kiukaiden lämmitys aloitetaan samalla hetkellä kuin valaistus ja sen jälkeen saunottaisiin puolueen yöhön asti.