Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisälämpöä alas, katulamppuja pimeiksi, saunoja kiinni? – Lahden energiansäästösuunnitelma valmistumassa

Lahden kaupunki valmistelee parhaillaan suunnitelmaa energian säästämiseksi tulevan talvikauden aikana.

Muutamat muut kaupungit ovat jo julkistaneet vastaavia suunnitelmiaan, mutta Lahdessa säästötoimiin liittyvät laskelmat ovat tarkentumassa tämän kuun loppuun mennessä, minkä jälkeen virkamiesten laatimat toimenpide-ehdotukset menevät poliittisten päättäjien käsittelyyn.

– Esille on tulossa samantyyppisiä asioita kuin muissakin kaupungeissa, ennakoi selvitystyötä vetävä tilakeskuksen toimitilajohtaja Jouni Arola.

Esitettävien toimenpiteiden listalle on tulossa esimerkiksi sisälämpötilan laskua kaupungin kiinteistössä. Tässäkin on kuitenkin otettava huomioon voimassa olevat määräykset. Esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa lämpötilaa ei saa laskea alle 20 asteen, Arola muistuttaa.

Sähkönkulutuksesta puhuttaessa merkittävimmät säästömahdollisuudet löytyvät kiinteistöjen ilmanvaihdosta.

– Ilmanvaihto on yli puolet kiinteistöjen energiankulutuksesta, Arola toteaa.

Tässäkin asiassa on omat määräyksensä pakollisesta minimitasosta. Arolan mukaan Lahdessa kiinteistöjen ilmanvaihto on kuitenkin pidetty minimitasoa korkeammalla. Nyt ilmanvaihdon määrää voidaan tarkastella uudelleen etenkin sellaisina ajankohtina, kun rakennuksissa ei ole käyttäjiä.

Myös katulamppujen sammuttaminen on ollut Lahdessa tapetilla monen kaupungin tavoin. Käytännön toteutukseen on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja, kuten joka toisen lampun sammuttaminen, yksittäiseen alueeseen kohdistuva sammutus tai valaistusajan lyhentäminen.

Tässä vaiheessa Lahdessa ei ole vielä tehty valintoja toteutustavasta, kertoo kaupungininsinööri Mika Lastikka.

– Jos tehdään jotain, meidän on tunnistettava vaikutukset esimerkiksi liikenneturvallisuuteen ja koettuun turvallisuuteen, Lastikka toteaa.

Osa Lahden katulampuista on edelleen vanhoja elohopealamppuja, jotka ovat energiasyöppöjä nykyisiin led-valaisimiin verrattuna. Niitä ollaan kuitenkin koko ajan uusimassa.

Tulevaisuudessa valaistussäätöjä voi olla mahdollista tehdä myös niin, että vaikutukset eivät näy kaupunkilaisille yhtä selvästi kuin suoraviivaisessa lamppujen sammuttelussa. Sitä ennen pitää kuitenkin hankkia kehittynyt valaistuksen ohjausjärjestelmä, jonka avulla valaistuksen tehoa on mahdollisuus säätää tarpeen mukaan alue tai valaisin kerrallaan.

Tulevalle talvikaudelle tällainen ratkaisu ei tosin millään ehdi, joten lamppujen sammuttelu on käytännössä ainoa vaihtoehto.

Liikuntapalveluiden puolella on muutamia energiaa kuluttavia kohteita, joihin kohdistuvat säästöt näkyvät konkreettisesti kaupunkilaisten arjessa.

Esimerkiksi Lahden uimahallissa on tähän asti ollut käytössä kaksi saunaa molemmilla puolilla. Jatkossa saunoja saatetaan lämmittää vuorotellen, jolloin vain toinen niistä on päällä, kertoo kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas. Toistaiseksi ei ole mietitty niin pitkälle menevää ratkaisua, että saunat olisivat kokonaan pois päältä.

Mietittävänä on myös 70 kilometrin mittaisen valaistun latuverkoston valaistusajan kesto.

Muutoksia voi olla luvassa myös Kisapuistossa ja Mukkulassa sijaitsevien lämmitettävien jalkapallokenttien käytäntöihin. Tulevana talvena niitä ei välttämättä lämmitettäisi kovemmilla pakkasilla.

– Tampereella lämmityksen pakkasrajaksi määriteltiin –5, meillä on ollut keskustelua luvusta –10, kertoo Ahokas kertoo.

Tässäkin päätöksessä on tarkoitus tarkastella ratkaisun kaikkia vaikutuksia.

– Meidän pitää ottaa huomioon, mikä vaikutus sillä on lasten ja nuorten liikkumiseen.