Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muhkea myyntivoitto paikkaa kaupungin taloutta menojen kasvaessa – sivistyspalvelujen toiminnasta halutaan selvitys

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan tämän vuoden talousarvioon tehtäviä muutoksia, jotka heikentävät kaupungin kuluvan vuoden tulosta lähes kymmenen miljoonaa euroa. Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien pyörittämiseen tarvitaan reilut kuusi miljoonaa euroa arvioitu enemmän.

Samanaikaisesti Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on tekemässä alijäämäistä tulosta, minkä arvioidaan kasvattavan maksuosuutta 7,5 miljoonaa euroa.

Tästä huolimatta kaupunki on tekemässä tuoreimman arvion mukaan tältä vuodelta 36,5 miljoonan euron ylijäämäistä tulosta. Tämä selittyy ennen kaikkea kaupunginsairaalan kiinteistöstä saadulla myyntivoitolla, joka on tarkentuneiden tietojen mukaan 53,8 miljoonaa euroa.

Toisaalta myös verotulot ovat kehittyneet arvioitua suotuisammin alkuvuoden aikana. Tuoreimman ennusteen mukaan kaupungin verotulot ovat kaikkiaan 14 miljoonaa euroa isommat kuin tämän vuoden talousarvioon oli kirjattu. Tästä kasvusta kunnallisverojen osuus on viisi miljoonaa, yhteisöverojen kahdeksan miljoonaa ja kiinteistöverojen miljoona.

Kohentunut taloustilanne tarkoittaa myös sitä, että Lahti pystyy luopumaan tälle vuodelle kaavaillusta 60 miljoonan euron suuruisesta lainanoton lisäyksestä.

Vaikka Lahdella ei juuri nyt ole akuuttia taloudellista hätää pidemmän tähtäimen näkymät huolettavat päättäjiä. Tämän vuoden talousarvioon tehdyt menolisäykset eivät menneetkään läpi täysin mutinoitta. Menoja hyväksyessään kaupunginhallitus edellytti, että sivistyksen palvelualueella laaditaan varhaiskasvatusta sekä esi- ja perusopetusta koskeva toiminta- ja talousselvitys.

Selvityksessä voidaan käyttää ulkopuolista asiantuntijaa. Ajatuksena on verrata Lahden tilannetta samankaltaisiin kaupunkeihin ja analysoida palveluiden kehitys- ja muutostarpeet toimenpiteineen aikataulutettuna. Selvityksen tulee valmistua ensi vuoden huhtikuun loppuun mennessä.

Sivistystoimialalle esitetyt menolisäykset perustuvat varhaiskasvatuksen osalta palveluseteleihin kohdistuviin indeksikorotuksiin, setelin piirissä olevan lapsimäärän nousuun, varhaiskasvatuksen kolmiportaisen tuen vaikutuksiin, yksityisen hoidon tuen lisääntymiseen ja koronapandemian aiheuttamaan henkilöstökulujen kasvuun. Perusopetuksen osalta esitetyt muutokset perustuvat kotikuntakorvausten sekä vuokra- ja henkilöstökulujen kasvuun.

Kuluvan vuoden talousarvio on menossa uusiksi myös kaupungin tukemassa joukkoliikenteessä, koska tulot ovat 1,5 miljoonaa euroa arvioitua pienemmät ja menot puoli miljoonaa suuremmat. Tämäkin yhtälö puhutti kaupunginhallituksen kokouksessa.

Kaupunginhallituksen käsittelemät talousarviomuutokset menevät vielä valtuuston hyväksyttäviksi.