Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Yhä enemmän aineksia liikuntarakentamisen soppaan

Eipä ole kuntapäättäjillä ihan helppo tilanne, kun pitäisi pystyä päättämään, mihin liikuntapaikkoihin Lahdessa investoidaan. Sopan aineksia on niin runsaasti , että yli laitojen tuppaa menemään. Paikallinen paperimedia on lähiaikoina hämmentänyt kiitettävästi, kun ainakin Etelä-Suomen Sanomat, Uusi Lahti ja Omalähiö ovat viimeisissä aviiseissaan julkaisseet aiheesta. ESS:n päätoimittaja Markus Pirttijoki hämmensi sunnuntain 18.9. Etlarissa lisää ehdottamalla massiivisen monitoimiareenan rakentamista Ranta-Kartanoon. Taitaapa loppua siinä tila kesken, koska Kisapuiston tai Pikku Vesijärven puiston puolille ei pidä mennä.

Varmaa on se, että kuntarahaa ei ihan lähivuosina riitä kaikkeen, mitä nyt halutaan ja touhotetaan. Kun mitään suunnitelmaa ei ole tai ei ainakaan sellaista ole julkituotu, mennään Lahdessa kai sillä systeemillä, että se saa, joka huutaa kovimmin. Kaupunkirahoitus on tietenkin kuntapäättäjien, puolueiden ja poliitikkojen neuvottelupöydillä, mutta sinnekin huudot kuuluvat.

Aikanaan yli 40 vuotta sitten junan Lahden seudulle tuomana ja asioita seuranneena olen tullut käsitykseen, että täällä on liikunta- ja urheilurintamalla poliittisten puolueiden lisäksi myös muita ”puolueita”, kuten jalkapallopuolue, hiihtopuolue, yleisurheilupuolue, pesäpallopuolue, uintipuolue, laajentuva jääkiekkopuolue ja niin edelleen.

Kun ne vielä ovat jakautuneet toisiaan nilkkoihin potkiviin kuppikuntiin, niin eipä oikein tahdo valmista syntyä. Kisapuiston jalkapallostadionin katsomorakennus on hyvä esimerkki siitä. Sitä on vatkattu vuosikausia kaupunkipäätännässä ja muuallakin eri suuntiin ja vieläkään ei ole ainakaan julkisuuteen esitettyä täsmäsuunnitelmaa ja rahoituspäätöstä.

Eikös se kaupunginvaltuusto aikanaan lähes 40 vuotta sitten kaupungin 80-vuotisjuhlakokouksessaan tehnyt periaatepäätöksen 50:n metrin altaan mahdollistavan uimahallin rakentamisesta? Toteutus näyttää olevan hämäläismallisessa aikataulussa.

Kun kuntalaisille jo aikoinaan luvatun ison uimahallin, perinteikkään Kisapuiston jalkapallostadionin ylisuureellisen uudistamisen, uuden jäähallin rakentamisen ja onneksi jo tekeillä olevan Kisapuiston tekojään ja pesäpallokentän kustannusarviot lyödään yhteen, päädyttäneen rakennuskustannusten nousun myötä jo kolminumeroiseen miljoonalukuun. Ja ihan euroissa.

Eipä liene Lahden kuntatalous ihan niin kovassa kunnossa, että tuollaiset summat kaikkien muiden tärkeiden asioiden aiheuttamien menopaineiden lisäksi ihan lyhyen ajan sisällä löytävät tiensä lähivuosien vahvistettuihin budjetteihin.

Entä yksityinen tai ulkopuolinen rahoitus? Se on tuntunut ja tuntuu täällä Lahdessa olevan varsin tiukassa ja niukassa. Onko niin, että täällä umpirikkaat ovat nuukempia, varovaisempia tai vähemmän urheilumyönteisiä kuin muualla Suomessa? Vai onko näitä hommia urheilupiirien puolelta hoitamassa osaamattomat tai ”väärän kuppikunnan” henkilöt?

Liikuntaihmisenä toivon toki menestystä kaikille alan pyrkimyksille sekä päätöksentekijöille ymmärrystä, kykyä ja rohkeutta panna asioita järjestykseen ja tehdä päätöksiä!

LitM, liikunnanopettaja, tj., lahtelainen veronmaksaja