Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahdessakin harjoitellaan paikallispuolustusta – harjoitukseen osallistujien määrää kasvatettiin lisärahoituksen turvin

Lahden katukuvassa näkyy 5.9. alkavalla viikolla aseistettuja sotilaita. Tuolloin järjestetään puolustusvoimien paikallispuolustusharjoitus, joka on samanaikaisesti käynnissä eri puolilla Suomea, tällä kertaa myös Päijät-Hämeessä.

Harjoituksissa kehitetään paikallisjoukkojen valmiutta alueellisiin taistelu- ja suojaustehtäviin sekä vahvistetaan viranomaisten yhteistoimintakykyä häiriötilanteissa.

Kyseessä on jo perinteinen, puolustusvoimien suunnitelmien mukaiseen toimintaan kuuluva harjoitus, jonka ajankohta on ollut pitkään tiedossa. Nykyisen maailmantilanteen johdosta harjoituksen tarkoitus on kuitenkin varmasti nyt entistäkin kirkkaammin kaikkien osallistujien mielessä. Tämän vuoden tapahtumilla on ollut osittain vaikutusta myös harjoituksen käytännön toteutukseen.

– Olemme saaneet lisärahoitusta, jota on käytetty siten, että harjoitukseen osallistuva joukko on suurempi kuin oli suunniteltu. Harjoituksen sisältö on kuitenkin pysynyt samana, kertoo puolustusvoimien Hämeen aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Kai Naumanen.

Lisärahoituksen turvin harjoitusviikolle on saatu myös uusia ampumaharjoituksia, jotka kohentavat entistäkin monipuolisemmin osallistujien taitoja. Osa harjoitukseen osallistuvista reserviläisistä pääsee nyt ampumaan kovilla panoksilla ryhmän ja joukkueen taisteluammuntoja Hätilän harjoitusalueella Hämeenlinnassa, mitä ei ole aiemmin tapahtunut. Tämän lisäksi Hollolan Hälvälässä ammutaan rata-ammuntoja edellisistä harjoituksista tuttuun tapaan.

Panssariprikaatin vetämään Päijät-Hämeen paikallispuolustusharjoitukseen osallistuu noin 1 380 henkilöä. Huomattava osa heistä on paikallisjoukkojen toimintaidean mukaisesti reserviläisiä, joilla on vahva alueen paikallistuntemus ja omaan tehtäväänsä sopiva tausta. Naumasen mukaan harjoitukseen osallistuvien henkilöiden tehtävät jakaantuvatkin kahteen ryhmään. Toiset ovat esikuntatehtävissä harjoittelemassa suunnittelua, johtamista ja tilannekuvan muodostamista. Toiset harjoittelevat suurelle yleisölle näkyvämpää toimintaa, kuten partiointia, kohteiden suojausta ja yhteistoimintaa viranomaisten kanssa.

Harjoiteltavat asiat perustuvat niihin tehtäviin, joita Päijät-Hämeen paikallispataljoonalle on ajateltu poikkeusoloissa. Paikallispataljoonan sotilaat vastaavat muun alueen tärkeiden kohteiden suojaamisesta ja tarvittaessa ne myös taistelevat esimerkiksi omalla alueellaan havaittuja vihollisen erikoisjoukkoja vastaan.

Harjoitus näkyy ensi viikolla esimerkiksi keskiviikkona Moisionkadun suunnalla, missä sotilaat harjoittelevat yhteistoimintaa viranomaisten kanssa. Muinakin päivinä sotilaita saattaa näkyä esimerkiksi Kirkkokadun virastotalon nurkilla vartiointitehtävissä. Harjoitustilanteita on viikon mittaan myös muualla maakunnassa. Paikoin harjoituksista saattaa kuulua myös paukkupatruunoiden käytöstä johtuvia ammunnan ääniä. Päijät-Hämeessä harjoitustoimintaa on käynnissä 5.-9.9.