Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahden tiettävästi vanhin geokätkö täytti 20 vuotta Radiomäellä – syntymäpäiville saavuttiin kauempaakin

Harrastukset liikuttavat ihmisiä joskus erikoisistakin syistä eri puolille Suomea. Elokuun alussa eräs joukkio kokoontui Lahden Radiomäelle juhlistamaan sinne piilotetun geokätkön syntymäpäiviä.

Geokätköily on reilun parinkymmenen vuoden aikana muodostunut ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita, purkkeja tai muita esineitä, joiden sisältönä on kätkön löytämisen jälkeen täytettävä lokivihko, usein myös kynä ja kätköltä toiselle ympäri maailman kiertäviä esineitä.

Itsekin kätkön synttäreillä vierailleen Jouni Mäkelän mukaan Radiomäellä sijaitseva geokätkö nimeltään ”Radio signals from Lahti” on Lahden vanhin. Sattuneesta syystä Mäkelä tuntee hyvin 27.7.2002 piilotetun kätkön.

– Olen itse tehnyt sen. Se oli silloin kätkö numero 51 Suomessa. Edellisellä viikolla tein kätkön numero 50 Oulussa, Mäkelä muistelee harrastuksen alkuvaiheita.

Nyt paikalle saapui 35 kätköilijää, osa kauempaakin, kuten Mäkelä.

Se on sellaista kätköilijöiden verkostoitumista.

Jouni Mäkelä

– Olen elänyt nuoruuteni Lahdessa, nyt asun Harjavallassa, hän kertoo.

– Minulla on Lahdessa useampi kätkö, joita lähes kahdeksankymppinen äitini huoltaa. Hän on myös innostunut kätköilystä ja harrastaa sitä.

Normaalisti geokätköily perustuu omatoimiseen etsitään yksin tai kaverin kanssa. Silloin tällöin pidetään erilaisia vapaamuotoisia tapahtumia. Tällä kertaa synttäreillä nautittiin mehua ja korvapuusteja.

– Edellisen kerran [samalla paikalla] vietettiin kymmenen vuotta sitten, silloin oli enemmänkin porukkaa.

– Niissä tavataan vanhoja tuttuja ja jutellaan kätkökokemuksista. Se on sellaista kätköilijöiden verkostoitumista, Mäkelä kuvailee.

Tätä nykyä pelkästään Lahdessa on geocache.fi-sivuston listauksen perusteella satoja, ellei jopa tuhat geokätköä. Radiomäen valinta ensimmäisen kätkön sijoituspaikaksi ei kuitenkaan ollut sattumaa.

– Geokätköt pyritään sijoittamaan historiallisesti merkittäviin tai maisemallisesti upeisiin paikkoihin. Lahdesta tulee Radiomäki ensimmäisenä mieleen, Mäkelä sanoo.

Geokätköily tarjoaa siis ulkoilun ja suunnistamisen lisäksi hyödyllistä tietoa ja usein aivan uusia näkökulmia tuttuihinkin seutuihin.

– Kätköt tuovat esille sellaisia paikkoja ja asioita, joita ei löydy mistään matkailuoppaista, koska ne ovat paikallisten laittamia. Ne saattavat viedä ties mihin metsään, ja sieltä avautuu uusi maailma, jota ei muuten löytäisikään, Jouni Mäkelä tunnelmoi.