Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Motoristit ja artistit lasten asialla – Sibeliustalossa järjestettävällä konsertilla kerätään rahaa koulukiusaamisen vastaiseen työhön

Ensi viikon perjantaina hyväntekeväisyyttä tehdään Lahdessa harvinaisemmalla yhdistelmällä, kun Motoristit koulukiusaamista vastaan -yhdistyksen (MKKV) järjestämässä konsertissa esiintyvät Tuomari Nurmio ja Knucklebone Oscar, ja paikkana on Sibeliustalo.

MKKV:lle konsertti on iso ponnistus, jolla nimenomaisesti kerätään rahaa kiusaamista ehkäisevään työhön.

– Alkujuonto ei tule jättämään kenenkään sydäntä kylmäksi, onko hänellä yksilönä merkitystä tämän toiminnan tukemisessa, kuvailee Markku Koponen, MKKV:n lahtelainen aktiivi ja pitkän linjan motoristi.

MKKV:lla on hänen mukaansa tunnuslauseena ”Jokainen on henkilökohtainen kannanotto koulukiusaamista vastaan”.

– Työllämme haluamme ylläpitää yhteiskunnallista keskustelua, ja jos voimme yhteenkin tapaukseen vaikuttaa, ja tiedämme niitä olleen paljon, niin toiminnalla on merkitys, kokee viisi vuotta sitten yhdistykseen liittynyt Koponen.

Tutumpi ympäristö vuonna 2013 perustetulle MKKV:lle ovat siis ala- ja yläkoulut, joita ryhmä on kiertänyt jo lähes 300 ympäri Suomen.

– Motoristeilla on vahva yhteisöllisyys. Meillä on nuoria, vanhoja, pieniä, isoja, partasuita tatuoituja ja kauluspaitaisia. Olemme hyvin heterogeeninen ryhmä, mutta vahvasti sitoutuneita yhteiseen toimintamalliin saada hyvä kiertämään pyyteettömästi.

Näkymä on puhutteleva, kun jopa sata moottoripyörää saapuu koululle. Vierailut ovat kuitenkin tarkasti suunniteltuja; pyörät parkkeerataan riviin ja motoristit kävelevät jonossa saliin oppilaiden eteen.

– Ei mennä paatoksella sormi ojossa sanomaan, että kiusaaminen on ikävää, vaan se tulee tarinankerronnan ja esimerkkien kautta, Koponen kuvailee.

Välikevennyksenä esiintyy palkattu taikuri.

– Kiusaaminen on vakava asia, mutta kontrastien käyttäminen auttaa myös viestin eteenpäin viemistä.

Lapsilta saadut palautteet ovat koskettavia, kun MKKV:n tunnuksin varustettu motoristi vaikkapa huomataan kadulla.

– Pieni alakoululainen ihminen tulee kertomaan loistavin silmin, että te olitte meidän koululla, ja miten siitä on ollut hänelle apua. Se on se vilpittömin palaute, Koponen sanoo.

Artisteille tuleva keikka puolestaan on yhteisen levyn Believe it or not julkaisukonsertti. Lavalle nousee myös levyllä kuultava gospel-kokoonpano, ja luvassa on sielukkaita tulkintoja kymmenhenkisen bändin ja enkelikuoron säestäminä. Konsertin kesto on reilut kaksi tuntia sisältäen väliajan.

MKKV järjestää konsertin pro bono, artisteille maksetaan keikkapalkkio, ja konsertti mahdollistuu Sibeliustalon myötävaikutuksella.

Tuomari Nurmio & Knucklebone Oscar -levynjulkaisukonsertti ”Believe it or not” perjantaina 9.9. kello 19 Sibeliustalossa.